§ 2. - Kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych oraz przestrzeganie higieny w zakładach produkujących i wprowadzających je do obrotu.
Monitor Polski
M.P.1971.43.272
Akt utracił moc Wersja od: 27 sierpnia 1971 r.
§ 2.
1.
Kontrola wewnętrzna jakości zdrowotnej środków spożywczych obejmuje w szczególności: 1)
w toku czynności związanych z produkcją:a)
bieżącą i okresową ocenę jakości składników (surowców i półfabrykatów) i wyrobów gotowych oraz opakowań bezpośrednich, warunków przechowywania i innych wymagań sanitarnych określonych w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności lub w normach przedmiotowych,b)
prawidłowość procesów technologicznych,c)
ocenę jakości zdrowotnej, przeprowadzaną w ramach odbioru jakościowego wytwarzanych wyrobów,d)
prawidłowość stosowania dodatkowych substancji dozwolonych; 2)
w toku czynności związanych z magazynowaniem:a)
bieżącą i okresową ocenę warunków magazynowych ze szczególnym uwzględnieniem temperatury, wilgotności i zabezpieczenia przed szkodnikami,b)
okresową ocenę magazynowanych środków spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem kontroli terminów przydatności danych środków do spożycia oraz ocenę przestrzegania zasad postępowania ze środkami spożywczymi oznaczonymi tymi terminami; 3)
w toku innych czynności związanych z obrotem:a)
bieżącą i okresową ocenę środków spożywczych w postaci gotowej do dalszego obrotu (ocena stanu danego środka oraz jego opakowania jednostkowego bezpośredniego, a w miarę potrzeby również opakowania zbiorczego),b)
przestrzeganie określonych dla danego środka terminów przydatności i warunków przechowywania,c)
przestrzeganie szczególnych warunków ustalonych w zezwoleniu na wprowadzenie określonego środka do produkcji lub do obrotu.2.
Zadania określone w ust. 1 powinny być odpowiednio wykonywane za pomocą badań organoleptycznych, badań laboratoryjnych (fizyko-chemicznych i mikrobiologicznych) i przy użyciu właściwej aparatury pomiarowej.