Kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych oraz przestrzeganie higieny w zakładach produkujących i wprowadzających je do obrotu.

Monitor Polski

M.P.1971.43.272

Akt utracił moc
Wersja od: 27 sierpnia 1971 r.

UCHWAŁA NR 152
RADY MINISTRÓW
z dnia 21 lipca 1971 r.
w sprawie kontroli jakości zdrowotnej środków spożywczych oraz przestrzegania higieny w zakładach produkujących i wprowadzających je do obrotu.

Na podstawie art. 17 ust. 2 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245) Rada Ministrów uchwala, co następuje:
1.
Zakłady produkujące i zakłady wprowadzające do obrotu środki spożywcze są obowiązane do zorganizowania i sprawowania wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej produkowanych lub wprowadzanych do obrotu środków spożywczych oraz do przestrzegania związanych z tą działalnością wymagań higieny.
2.
Czynności kontroli wewnętrznej w zakresie, o którym mowa w ust. 1, wykonują pracownicy zatrudnieni na określonych stanowiskach pracy, związanych bezpośrednio z produkcją środków spożywczych, ich magazynowaniem lub obrotem oraz osoby kierujące i kontrolujące produkcję.
3.
Szczegółowe zasady organizacji i działania kontroli wewnętrznej oraz tryb i zakres przeprowadzania badań laboratoryjnych określają przepisy szczegółowe, wydane w trybie przewidzianym w art. 17 ust. 3 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245).
1.
Kontrola wewnętrzna jakości zdrowotnej środków spożywczych obejmuje w szczególności:
1)
w toku czynności związanych z produkcją:
a)
bieżącą i okresową ocenę jakości składników (surowców i półfabrykatów) i wyrobów gotowych oraz opakowań bezpośrednich, warunków przechowywania i innych wymagań sanitarnych określonych w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności lub w normach przedmiotowych,
b)
prawidłowość procesów technologicznych,
c)
ocenę jakości zdrowotnej, przeprowadzaną w ramach odbioru jakościowego wytwarzanych wyrobów,
d)
prawidłowość stosowania dodatkowych substancji dozwolonych;
2)
w toku czynności związanych z magazynowaniem:
a)
bieżącą i okresową ocenę warunków magazynowych ze szczególnym uwzględnieniem temperatury, wilgotności i zabezpieczenia przed szkodnikami,
b)
okresową ocenę magazynowanych środków spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem kontroli terminów przydatności danych środków do spożycia oraz ocenę przestrzegania zasad postępowania ze środkami spożywczymi oznaczonymi tymi terminami;
3)
w toku innych czynności związanych z obrotem:
a)
bieżącą i okresową ocenę środków spożywczych w postaci gotowej do dalszego obrotu (ocena stanu danego środka oraz jego opakowania jednostkowego bezpośredniego, a w miarę potrzeby również opakowania zbiorczego),
b)
przestrzeganie określonych dla danego środka terminów przydatności i warunków przechowywania,
c)
przestrzeganie szczególnych warunków ustalonych w zezwoleniu na wprowadzenie określonego środka do produkcji lub do obrotu.
2.
Zadania określone w ust. 1 powinny być odpowiednio wykonywane za pomocą badań organoleptycznych, badań laboratoryjnych (fizyko-chemicznych i mikrobiologicznych) i przy użyciu właściwej aparatury pomiarowej.
Kontrola wewnętrzna przestrzegania wymagań higieny obejmuje w szczególności bieżącą i okresową ocenę:
1)
stanu sanitarnego, na który składa się stan techniczny oraz stan czystości i porządku:
a)
otoczenia zewnętrznego zakładu, ze szczególnym uwzględnieniem zanieczyszczenia powietrza, stężenia zapachów i gospodarki ściekami,
b)
całego obszaru zajmowanego przez zakład,
c)
poszczególnych obiektów (budynków) ze szczególnym uwzględnieniem obiektów wykorzystanych do produkcji oraz do magazynowania surowców i wyrobów gotowych,
d)
poszczególnych stanowisk pracy, aparatury, urządzeń i maszyn,
e)
pomieszczeń i urządzeń sanitarnych.
2)
zabezpieczenia zakładu i poszczególnych jego pomieszczeń przed owadami i gryzoniami,
3)
prawidłowego magazynowania dozwolonych substancji dodatkowych, środków do mycia oraz środków dezynfekcyjnych i dezynsekcyjnych,
4)
wyników przeprowadzanych zabiegów dezynfekcyjnych, dezynsekcyjnych i deratyzacyjnych,
5)
stanu sanitarnego środków transportu wewnętrznego i zewnętrznego, należących do danego zakładu, oraz innych środków transportu przeznaczonych do przywożenia lub wywożenia środków żywności,
6)
przestrzegania wymagań określonych w przepisach o warunkach zdrowotnych pracowników zatrudnionych przy produkcji lub obrocie środków spożywczych.
1.
O uchybieniach stwierdzonych w toku produkcji środków spożywczych, w ich magazynowaniu lub obrocie należy bezwłocznie zawiadomić:
1)
pracownika odpowiedzialnego za prawidłowe wykonanie danej czynności produkcyjnej lub związanej z magazynowaniem albo z obrotem oraz bezpośredniego przełożonego tego pracownika,
2)
kierownika zakładu lub jego zastępcę do spraw technicznych lub produkcyjnych, jeżeli do usunięcia uchybienia niezbędne jest podjęcie działania przekraczającego zadania pracownika określonego w pkt 1,
3)
osobę odpowiedzialną za kontrolę wewnętrzną, jeżeli celowe jest przeprowadzenie badań należących do jej zakresu działania.
2.
O uchybieniach stwierdzonych w czasie kontroli wewnętrznej należy zawiadomić niezwłocznie osoby wymienione w ust. 1 pkt 1 i 2, a ponadto, jeżeli stwierdzono niewłaściwą jakość określonej partii środków spożywczych - również powiatowego (miejskiego w mieście stanowiącym powiat) inspektora sanitarnego.
3.
W razie stwierdzenia okoliczności, o których mowa w ust. 2, osoba odpowiedzialna za przeprowadzenie kontroli wewnętrznej wydaje doraźne zarządzenie o zabezpieczeniu danej partii środków spożywczych do czasu podjęcia odpowiednich ustaleń przez państwowego inspektora sanitarnego.
Zadania samokontroli jakości zdrowotnej środków spożywczych powinny być objęte regulaminem czynności dla poszczególnych stanowisk.
1.
Minister Zdrowia i Opieki Społecznej w porozumieniu z zainteresowanymi ministrami określi wymagane kwalifikacje pracowników sprawujących kontrolę wewnętrzną w myśl § 1 ust. 2.
2.
W zakładach produkujących dietetyczne środki spożywcze ustalenie osób właściwych, w myśl § 1 ust. 2 następuje w porozumieniu z wojewódzkim inspektorem sanitarnym.
Zasady kontroli jakości zdrowotnej środków spożywczych i używek przewożonych polskimi statkami morskimi w celu wprowadzenia do obrotu w kraju ustali Minister Żeglugi w porozumieniu z Ministrem Zdrowia i Opieki Społecznej.
W sprawach nie unormowanych w niniejszej uchwale do komórek kontroli wewnętrznej i pracowników tych komórek stosuje się odpowiednio przepisy o zasadach organizacji kontroli jakości w przedsiębiorstwach przemysłowych.
W uchwale nr 122 Rady Ministrów z dnia 3 sierpnia 1970 r. w sprawie zasad organizacji kontroli jakości w przedsiębiorstwach przemysłowych (Monitor Polski Nr 27, poz. 222) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 9 skreśla się ust. 3,
2)
po § 12 dodaje się nowy § 12a w brzmieniu:

"§ 12a. Zasady kontroli jakości zdrowotnej środków spożywczych regulują przepisy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia."

Obowiązek zorganizowania i sprawowania kontroli wewnętrznej nie dotyczy przedsiębiorstw handlu zagranicznego z wyjątkiem sklepów "Baltona".
Wykonanie uchwały porucza się Ministrowi Zdrowia i Opieki Społecznej oraz innym właściwym ministrom.
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.