§ 2. - Kontraktacja zbóż.
Monitor Polski
M.P.1971.42.265
Akt utracił moc Wersja od: 1 lipca 1971 r.
§ 2.
1.
Minimum sprzedaży zbóż z 1 zakontraktowanego ha gruntu ustala się na podstawie wskaźnika bonitacji gruntów ornych w gospodarstwie następująco: 1)
dla gospodarstw o wskaźniku bonitacji powyżej 1,1 - 15 q/ha, 2)
dla gospodarstw o wskaźniku bonitacji powyżej 1 do 1,1 - 12 q/ha, 3)
dla gospodarstw o wskaźniku bonitacji powyżej 0,8 do 1,0 - 10 q/ha, 4)
dla gospodarstw o wskaźniku bonitacji 0,8 i poniżej - 8 q/ha.2.
Wskaźnik bonitacji określa się, dzieląc liczbę ha przeliczeniowych przez liczbę ha fizycznych gruntów ornych gospodarstw.3.
Ustalenia liczby ha przeliczeniowych gruntów ornych gospodarstwa dokonuje się przy zastosowaniu następujących mnożników:1 ha gruntów ornych klasy | Równa się ha przeliczeniowych |
I | 1,8 |
II | 1,6 |
IIIa | 1,25 |
III | 1,2 |
IIIb | 1,15 |
IVa | 1,05 |
IV | 1,0 |
IVb | 0,95 |
V | 0,8 |
VI | 0,5 |
4.
Minimum sprzedaży gryki z 1 zakontraktowanego ha gruntu ustala się w wysokości 6 q.5.
Minister Rolnictwa w porozumieniu z Ministrem Przemysłu Spożywczego i Skupu może w uzasadnionych wypadkach obniżyć w poszczególnych rejonach kraju minimum sprzedaży określone w ust. 1 i 4.6.
Dane o powierzchni gruntów ornych gospodarstw objętych kontraktacją ustalać należy na podstawie urzędowej ewidencji gruntów, prowadzonej w biurach gromadzkich rad narodowych.7.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu określi tryb ustalania i przekazywania przez biura gromadzkich rad narodowych danych wymienionych w ust. 6 instytucjom kontraktującym.