§ 2. - Zmiany w wysokości opłat od patentów akcyzowych ustalonych w rozporządzeniach z dnia 23 października i 21 grudnia 1922 r.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1923.56.401

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1924 r.
§  2. 1
Ustanowione w § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 października 1922 r. i § 1 takiegoż rozporządzenia z dnia 21 grudnia 1922 r. (Dz. U. R. P. № 95 i 115 p.p. 879 i 1037) opłaty patentowe za wyrób, przerób i sprzedaż przedmiotów podlegających podatkom spożywczym ustala się w następującej wysokości:

A. Opłaty od patentów za wyrób i przerób:

1)od gorzelń i fabryk drożdżowo-gorzelniczych:
a)opłata zasadnicza za wypęd pierwszych 100.000 litrów alkoholu.1.000.000mk.
b)opłata dodatkowa za każde następne 10.000 litr. alkoholu100.000"
2)od wytwórni drożdży prasowanych bez pędzenia spirytusu oplata stała250.000"
3)od fabryk wódek i likierów:
a)opłata zasadnicza za przerób 50.000 litrów alkoholu2.000.000"
b)za każde dalsze 50.000 litr. alkoholu2.000.000"
4)od rektyfikacji spirytusu:
a)opłata zasadnicza za 100.000 litr alkoholu surowego, przyjętego do magazynu dla oczyszczenia7.000.000
b)opłata dodatkowa za każde następne 10.000 litrów alkoholu500.000"
5)od fabryk win musujących5.000.000"
6)od fabryk win owocowych, rodzynkowych i winogronowych500.000"
7)od browarów:
a)opłata zasadnicza przy przerobie pierwszych 20 ton słodu500.000"
b)opłata dodatkowa przy przerobie każdych następnych 10 ton słodu100.000"
8)od miodosytni300.000"
9)od przerobu spirytusu: w rozlewniach denaturatu:
a)w politurniach, lakierniach i fabrykach chemicznych:
aa)opłata zasadnicza od przerobu pierwszych 10.000 litrów alkoholu100.000"
bb)opłata dodatkowa przy przerobie każdych następnych 10.000 litr. alkoholu100.000"
b)od perfumerji i wytwórni kosmetycznych200.000"
c)od fabryk octu100.000"
10)od fabryk gilz do papierosów200.000"
11)od"zapałek3.000.000"
12)od cukrowni:
a)od każdej tony cukru surowego5.000"
b)od każdej tony rafinady-dodatkowo5.000"

Opłata z p. p. a i b uiszcza się zgóry za całą kampanję według produkcji w kampanji ubiegłej; opłata od cukrowni w ubiegłej kampanji nie czynnych uiszcza się w wysokości odpowiadającej produkcji pierwszych 600 ton.

B. Opłaty od zakładów sprzedaży trunków:

13)
Od zakładów restauracyjnych z uprawnieniem do sprzedaży wszelkich napojów w naczyniach zamkniętych i na kieliszki:
w miejscowościach:
kl. I.II.III
Marek
Irzędu2.000.0008.000.0003.000.000
IIrzędu5.000.0002.000.0001.000.000
14)od zakładów uprawnionych do sprzedaży wszelkich trunków w naczyniach zamkniętych:
a)detalicznie2.000.0001.000.000500.000
b)hurtowo6.000.0005.000.0003.000.000
15)od winiarni uprawnionych do sprzedaży wyłącznie wina tak w naczyniach zamkniętych jak i na kieliszki1.000.000500.000250.000
16)piwiarnie i winiarnie ze sprzedażą piwa, wina i miodu wyłącznie w naczyniach zamkniętych250.000200.000100.000
za wyszynk piwa dodatkowo250.000200.000100.000
17)od bufetów ze sprzedażą wszystkich trunków:
a)przy teatrach, cyrkach, kinach, wyścigach, wystawach, klubach, lokalach stowarzyszeń i t.p.1.000.000750.000500.000
b)bufety na balach i zabawach publicznych, nie wyłączając dobroczynnych za dobę100.00050.00025.000
18)od karczem i domów zajezdnych uprawnionych do sprzedaży wszelkich trunków2.000.0001.000.0001.000.000
19)od hurtowych składów piwa, wina250.000200.000100.000

C Od zakładów trudniących się ekspedycją trunków:

5.000.000 mk.

1 Z dniem 1 stycznia 1924 r. akcyzowe opłaty patentowe za wyrób, przerób i sprzedaż artykułów podległych podatkowi spożywczemu podwyższa się 20-krotnie, zgodnie z § 1 rozporządzenia z dnia 26 listopada 1923 r. (Dz.U.23.124.1000).