Zm.: rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności.
Dz.U.2004.128.1345
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 14 maja 2004 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności
"§ 8. 1. Określa się wzory:
1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:
a) ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,
b) ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,
c) ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,
d) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia,
e) ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 od rozporządzenia.
2. Protokół, w formie wydruku komputerowego, z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera informacje dotyczące:
1) kodu dostawcy lub producenta żywca;
2) numeru ubojowego;
3) numeru identyfikacyjnego;
4) kategorii tuszy;
5) klasy uformowania;
6) klasy otłuszczenia;
7) masy tuszy;
8) masy tuszy skorygowanej, oznaczającej masę tuszy po dokonaniu korekty masy wskaźnikami korekcyjnymi, określonymi w rozporządzeniu 563/82/EWG z dnia 10 marca 1982 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia 1208/81/EWG ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 067 z 11.03.1982)3), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa dla potrzeb rejestracji cen rynkowych.
3. Protokół, w formie wydruku komputerowego, z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych powinien zawierać co najmniej informacje dotyczące:
1) numeru ubojowego;
2) numeru identyfikacyjnego;
3) opisu oszacowanych wartości odnoszących się do:
a) grubości słoniny w miejscach pomiaru - oznaczonych literą T,
b) grubości mięśnia w miejscach pomiaru - oznaczonych literą M;
4) klasy jakości;
5) masy tuszy;
6) masy tuszy skorygowanej oznaczającej masę tuszy po dokonaniu korekty masy wskaźnikami korekcyjnymi określonymi w przepisach o szczegółowym zakresie zbieranych danych rynkowych, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa dla potrzeb rejestracji cen rynkowych.
4. Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.
5. Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:
1) uwagi lub adnotacje o ich braku;
2) pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;
3) datę i miejsce wystawienia protokołu;
4) potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.";
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 4 maja 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 106, poz. 1125).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360, z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221 oraz z 2004 r. Nr 42, poz. 386 i Nr 96, poz. 959.
3) Dane dotyczące ogłoszenia aktu prawa Unii Europejskiej zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu dotyczą ogłoszenia tego aktu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WZÓR nr 1
WZÓR nr 1
(kolejny numer/numer rzeczoznawcy)
Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.).
1. Nazwa artykułu ..........................................
2. Dostawca żywca ..........................................
(imię i nazwisko, adres i miejsce
zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)
3. Rzeczoznawca ............................................
(imię i nazwisko)
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego
inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
w .............. pod numerem ............................
4. Miejsce i data ustalenia klas jakości
.........................................................
(nazwa i adres zakładu)
5. Metoda ustalenia klas jakości ...........................
6. Ustalenie klas jakości:
Lp. | Numer ubojowy | Numer identyfikacyjny | Kategoria tuszy | Klasa uformowania | Klasa otłuszczenia | Masa tuszy (kg) | Masa tuszy skorygowana 1) (kg) |
1) Masa tuszy po dokonaniu korekty masy wskaźnikami
korekcyjnymi określonymi w rozporządzeniu 563/82/EWG z
dnia 10 marca 1982 r. ustanawiającym szczegółowe zasady
stosowania rozporządzenia 1208/81/EWG ustanawiającego
rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej
skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 067 z
11.03.1982), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tusz
niż prezentacja wzorcowa dla potrzeb rejestracji cen
rynkowych.
7. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono
uwag*
.........................................................
.........................................................
Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:
......................................
(miejsce i data wystawienia protokołu)
Potwierdzenie odbioru protokołu
......................................
(data, imię i nazwisko, podpis)
* Niepotrzebne skreślić.
WZÓR nr 2
PROTOKÓŁ NR .../... Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI TUSZ WIEPRZOWYCH
(kolejny numer/numer rzeczoznawcy)
Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.).
1. Nazwa artykułu ..........................................
2. Dostawca żywca ..........................................
(imię i nazwisko, adres i miejsce
zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)
3. Rzeczoznawca ............................................
(imię i nazwisko)
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego
inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w
................ pod numerem ............................
4. Miejsce ustalenia klas jakości
.........................................................
(nazwa i adres)
5. Metoda ustalenia klas jakości ...........................
6. Nazwa zastosowanego urządzenia ............ dopuszczonego
do stosowania, po zaopiniowaniu przez ...................
(nazwa jednostki)
7. Ustalenie klas jakości:
Lp. | Numer | Nr | Opis oszacowanych wartości | Klasa | Masa | Masa tuszy | Masa tuszy | |||
ubojowy | identyfikacyjny1) | T1 | T2 | M1 | M2 | jakości | tuszy | skorygowana2) I | skorygowana3) II | |
1) Nieobowiązkowo.
2) Masa tuszy po dokonaniu korekty masy wskaźnikami
korekcyjnymi określonymi w przepisach o szczegółowym
zakresie zbieranych danych rynkowych, jeżeli zakład
stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa
dla potrzeb rejestracji cen rynkowych.
3) Należy wypełnić, jeżeli ważenie tuszy odbywa się później
niż 45 minut po uboju, zgodnie z odrębnymi przepisami.
8. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono
uwag*
.........................................................
.........................................................
Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:
......................................
(miejsce i data wystawienia protokołu)
Potwierdzenie odbioru protokołu
......................................
(data, imię i nazwisko, podpis)
* Niepotrzebne skreślić.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WZÓR
WZÓR
Podstawa prawna: art.36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.).
1. Przedsiębiorca ..........................................
(imię i nazwisko, adres i miejsce
zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)
.........................................................
.........................................................
2. Rzeczoznawca ............................................
(imię i nazwisko)
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego
inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
w ................. pod numerem .........................
3. Miejsce ustalenia klas jakości ..........................
4. Wyniki ustalenia klas jakości:
Lp. | Nazwa produktu/odmiana/wielkość | Opakowanie (rodzaj i liczba) | Wielkość partii | Klasa jakości |
5. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono
uwag*
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:
......................................
(miejsce i data wystawienia protokołu)
Potwierdzenie odbioru protokołu:
......................................
(data, imię i nazwisko, podpis)
* Niepotrzebne skreślić.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »