Nabywanie uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowanie tych czynności.
Dz.U.2014.102 t.j.
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 5 lutego 2003 r.
w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności
- od jednej osoby egzaminowanej.
- z podaniem numeru ubojowego i numeru identyfikacyjnego zwierzęcia;
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WZÓR ZAŚWIADCZENIA O WPISANIU DO REJESTRU RZECZOZNAWCÓW
WZÓR ZAŚWIADCZENIA O WPISANIU DO REJESTRU RZECZOZNAWCÓW
Wymiar: 105 mm x 70 mm
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WZÓR PIECZĘCI IMIENNEJ RZECZOZNAWCY
WZÓR PIECZĘCI IMIENNEJ RZECZOZNAWCY
..................................................................... (imię i nazwisko) |
RZECZOZNAWCA |
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w ............................. pod numerem ............ |
)
ZAŁĄCZNIK Nr 3
grafika
WZÓR nr 2
grafika
ZAŁĄCZNIK Nr 4
PROTOKÓŁ NR | ..................../........................... | Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI | |||||||
(kolejny numer/ numer rzeczoznawcy) | |||||||||
PRODUKTÓW RYBNYCH | |||||||||
Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.). | |||||||||
1. | Producent .............................................................................................................................................................................. | ||||||||
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres) | |||||||||
............................................................................................................................................................................................... | |||||||||
2. | Nazwa jednostki połowowej ................................................................................................................................................ | ||||||||
3. | Łowisko (zwyczajowa nazwa) ............................................................................................................................................. | ||||||||
4. | Rzeczoznawca ...................................................................................................................................................................... | ||||||||
(imię i nazwisko) | |||||||||
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w ..................................... pod numerem ............................................................................................................................... | |||||||||
5. | Miejsce ustalenia klas jakości ............................................................................................................................................... | ||||||||
6. | Wyniki ustalenia klas jakości: | ||||||||
Lp. | Gatunek | Wielkość partii | Sortyment wielkościowy | Klasa świeżości | |||||
7. | Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag* | ||||||||
............................................................................................................................................................................................... | |||||||||
............................................................................................................................................................................................... | |||||||||
............................................................................................................................................................................................... | |||||||||
............................................................................................................................................................................................... | |||||||||
Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy: | |||||||||
................................................................... | |||||||||
(miejsce i data wystawienia protokołu) | |||||||||
Potwierdzenie odbioru protokołu | |||||||||
................................................................... | |||||||||
(data, imię i nazwisko, podpis) | |||||||||
* Niepotrzebne skreślić. |
ZAŁĄCZNIK Nr 5
PROTOKÓŁ NR | ..................../.......................... | Z USTALENIA SPOSOBU PRODUKCJI | ||
(kolejny numer/ numer rzeczoznawcy) | ||||
Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.). | ||||
1. | Producent .............................................................................................................................................................................. | |||
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres) | ||||
............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... | ||||
2. | Rzeczoznawca ...................................................................................................................................................................... | |||
(imię i nazwisko) | ||||
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w ..................................... pod numerem ............................................................................................................................... | ||||
3. | Miejsce ustalenia klas jakości ............................................................................................................................................................................................... | |||
4. | Zakres przeprowadzonych czynności ............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... | |||
5. | Ocena sposobu produkcji ............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... | |||
6. | Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag* | |||
............................................................................................................................................................................................... | ||||
............................................................................................................................................................................................... | ||||
Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy: | ||||
................................................................... | ||||
(miejsce i data wystawienia protokołu) | ||||
Potwierdzenie odbioru protokołu | ||||
................................................................... | ||||
(data, imię i nazwisko, podpis) | ||||
* Niepotrzebne skreślić. |
)
ZAŁĄCZNIK Nr 6
PROTOKÓŁ NR | ........................./.............................. | Z POBRANIA PRÓBEK | ||||
(kolejny numer/ numer rzeczoznawcy) | ||||||
Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.). | ||||||
1. | Nazwa artykułu ..................................................................................................................................................................... | |||||
2. | Rzeczoznawca ...................................................................................................................................................................... | |||||
(imię i nazwisko) | ||||||
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w ............................................................................................ pod numerem ........................................................................ | ||||||
3. | Osoby obecne przy pobieraniu próbek: ................................................................................................................................ | |||||
(imiona i nazwiska) | ||||||
............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... | ||||||
4. | Zleceniodawca ....................................................................................................................................................................... | |||||
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres) | ||||||
5. | Miejsce pobrania próbek | |||||
............................................................................................................................................................................................... | ||||||
(nazwa i adres) | ||||||
............................................................................................................................................................................................... | ||||||
(rodzaj i numer środka transportu/numer, nazwa magazynu) | ||||||
6. | Czas pobrania próbek ............................................................................................................................................................ | |||||
(data i godzina) | ||||||
7. | Producent ............................................................................................................................................................................... | |||||
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres) | ||||||
8. | Sprzedawca ............................................................................................................................................................................ | |||||
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres) | ||||||
9. | Odbiorca ................................................................................................................................................................................ | |||||
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres) | ||||||
10. | Wielkość partii ....................................................................................................................................................................... | |||||
11. | Data produkcji partii .............................................................................................................................................................. | |||||
12. | Dane identyfikacyjne partii .................................................................................................................................................... | |||||
(numer identyfikacyjny, numer partii, oznaczenie kodowe) | ||||||
13. | Przeznaczenie artykułu .......................................................................................................................................................... | |||||
14. | Deklarowana jakość ............................................................................................................................................................... | |||||
(deklaracja producenta lub wprowadzającego do obrotu) | ||||||
............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... | ||||||
15. | Sposób składowania lub transportu i rodzaj opakowania ...................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... |
16. | Stan ogólny partii .................................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... | |||
17. | Wskazania dotyczące rodzaju badań ..................................................................................................................................... ................................................................................................................................................................................................ | |||
18. | Metodyka pobierania próbek ................................................................................................................................................. | |||
(przepis, norma) | ||||
............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... ................................................................................................................................................................................................ | ||||
19. | Opis warunków mogących mieć wpływ na pobieranie próbek ............................................................................................. ............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... | |||
20. | Liczba przygotowanych próbek ............................................................................................................................................. | |||
21. | Jednostkowe masy próbek ..................................................................................................................................................... | |||
22. | Rodzaj opakowania ................................................................................................................................................................ | |||
23. | Sposób zabezpieczenia próbek ............................................................................................................................................... ................................................................................................................................................................................................ | |||
24. | Wskazania dotyczące sposobu transportu i przechowywania próbek ................................................................................... ................................................................................................................................................................................................ | |||
25. | Próbki wraz z protokołem przekazano ................................................................................................................................... | |||
(imię i nazwisko, stanowisko służbowe) | ||||
................................................................................................................................................................................................ ................................................................................................................................................................................................ | ||||
26. | Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag* ....................................................................................... | |||
................................................................................................................................................................................................ ................................................................................................................................................................................................ ................................................................................................................................................................................................ | ||||
................................................................... | ||||
(miejsce i data wystawienia protokołu) | ||||
Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy: | ||||
Podpisy osób obecnych przy pobraniu próbek: .......................................................................... .......................................................................... | ||||
Potwierdzenie odbioru próbek i protokołu | ||||
................................................................... | ||||
(data, imię i nazwisko, podpis) | ||||
* Niepotrzebne skreślić. |
)
ZAŁĄCZNIK Nr 7
PROTOKÓŁ NR | ....................../............................ | Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI | |||||||
(kolejny numer/ numer rzeczoznawcy) | |||||||||
ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW | |||||||||
Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.). | |||||||||
1. | Przedsiębiorca ....................................................................................................................................................................... | ||||||||
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres) | |||||||||
............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... | |||||||||
2. | Rzeczoznawca ...................................................................................................................................................................... | ||||||||
(imię i nazwisko) | |||||||||
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w ..................................... pod numerem ............................................................................................................................... | |||||||||
3. | Miejsce ustalenia klas jakości ............................................................................................................................................... | ||||||||
4. | Wyniki ustalenia klas jakości: | ||||||||
Lp. | Nazwa produktu/odmiana/wielkość | Opakowanie (rodzaj i liczba) | Wielkość partii | Klasa jakości | |||||
5. | Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag* | ||||||||
............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................... | |||||||||
Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy: | |||||||||
................................................................... | |||||||||
(miejsce i data wystawienia protokołu) | |||||||||
Potwierdzenie odbioru protokołu | |||||||||
................................................................... | |||||||||
(data, imię i nazwisko, podpis) | |||||||||
* Niepotrzebne skreślić. |
)
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (6)
Akty zmieniające liczba obiektów na liście: (3)
- Zm.: rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności.
- Zm.: rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności.
- Zm.: rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności.