Zm.: rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Dz.U.2010.72.466
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 20 kwietnia 2010 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi2)
"2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:
1) naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych spełniających wymagania określone w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
2) wód leczniczych, dla których warunki i wymagania sanitarne określają przepisy wydane na podstawie:
a) art. 5 ust. 5 i 6 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. - Prawo geologiczne i górnicze (Dz. U. z 2005 r. Nr 228, poz. 1947, z późn. zm.3)),
b) art. 36 ust. 5 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o lecznictwie uzdrowiskowym, uzdrowiskach i obszarach ochrony uzdrowiskowej oraz o gminach uzdrowiskowych (Dz. U. Nr 167, poz. 1399, z 2007 r. Nr 133, poz. 921 oraz z 2009 r. Nr 62, poz. 504);
3) wody przeznaczonej do takich celów, w stosunku do których właściwy państwowy inspektor sanitarny stwierdzi, że jej jakość nie ma wpływu na zdrowie konsumentów;
4) wody pochodzącej z indywidualnych ujęć wody zaopatrujących mniej niż 50 osób lub dostarczających mniej niż średnio 10 m3 wody na dobę, z zastrzeżeniem ust. 3 i § 20 ust. 3-6.",
"3. Przepisy rozporządzenia stosuje się do wody pochodzącej z indywidualnych ujęć wody zaopatrujących mniej niż 50 osób lub dostarczających mniej niż średnio 10 m3 wody na dobę, jeżeli woda dostarczana jest jako część działalności handlowej lub publicznej.";
"Woda jest bezpieczna dla zdrowia ludzkiego, jeżeli jest wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów w liczbie stanowiącej potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, wszelkich substancji w stężeniach stanowiących potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego oraz nie ma agresywnych właściwości korozyjnych i spełnia:";
"2) pobieranej z indywidualnych ujęć wody zaopatrujących co najmniej 50 osób lub dostarczających co najmniej średnio 10 m3 wody na dobę;",
"3. Punktem, w którym woda musi spełniać wymagania, o których mowa w § 2, są w przypadku wody:
1) pobieranej z urządzeń i instalacji wodociągowych - punkt czerpalny w terenie lub w zabudowaniach i obiektach z zaworów używanych zwykle do pobierania wody;
2) dostarczanej z cysterny - punkt, w którym wypływa ona z cysterny;
3) wprowadzanej do jednostkowych opakowań - punkt czerpalny wody, w którym woda pobierana jest do napełnienia butelek lub pojemników;
4) wykorzystywanej w zakładzie produkcji lub obrotu żywnością - punkt czerpalny wody wykorzystywanej w produkcji lub obrocie żywnością.";
"a) w zakresie dotyczącym co najmniej parametrów objętych monitoringiem kontrolnym określonych w załączniku nr 5 do rozporządzenia oraz wymagań i parametrów objętych monitoringiem przeglądowym, o których mowa w § 12 ust. 3,";
"3. W przypadku gdy woda pochodzi z indywidualnych ujęć wody zaopatrujących mniej niż 50 osób lub dostarczających mniej niż średnio 10 m3 wody na dobę i nie jest dostarczana jako część działalności handlowej lub publicznej, na właścicielu lub zarządcy ujęcia wody spoczywa obowiązek udzielenia konsumentom informacji o braku spełniania wymagań określonych w § 2.
4. W przypadku, o którym mowa w ust. 3, właściciel lub zarządca występuje do właściwego państwowego inspektora sanitarnego o dokonanie oceny potencjalnych zagrożeń zdrowotnych wynikających z braku spełniania wymagań określonych w § 2.
5. W przypadku stwierdzenia w ocenie, o której mowa w ust. 4, potencjalnych zagrożeń zdrowotnych wynikających z braku spełniania wymagań określonych w § 2, państwowy inspektor sanitarny wskazuje możliwe czynności, które mogą zostać podjęte w celu ochrony zdrowia ludzkiego.
6. Właściciel lub zarządca, o którym mowa w ust. 3, informuje konsumentów o wszelkich czynnościach, które mogą zostać podjęte w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed szkodliwymi skutkami wynikającymi z jakiegokolwiek zanieczyszczenia. W przypadku potencjalnego zagrożenia dla zdrowia ludzkiego wynikającego z jakości wody, niezwłocznie udziela porad dotyczących przeciwdziałania temu zagrożeniu.";
"4. Po uzyskaniu pozytywnej opinii Komisji Europejskiej, Główny Inspektor Sanitarny może udzielić trzeciej zgody na odstępstwo, które nie może trwać dłużej niż kolejne trzy lata.";
"3 | Ogólna liczba mikroorganizmów w 22±2 °C po 72 h | bez nieprawidłowych zmian" |
"B. Wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne
Lp. | Parametr | Dopuszczalne zakresy wartości3) | Jednostka |
1 | Amonowy jon | 0,50 | mg/l |
2 | Barwa 4) | ||
3 | Chlorki | 2505) | mg/l |
4 | Glin | 200 | µg/l |
5 | Mangan | 50 | µg/l |
6 | Mętność 4) | 1 | NTU |
7 | Ogólny węgiel organiczny (OWO) | bez nieprawidłowych zmian 6) | |
8 | Stężenie jonów wodoru (pH) | 6,5-9,5 5) | |
9 | Przewodność7) | 2.500 5) | µS/cm |
10 | Siarczany | 250 5) | mg/l |
11 | Smak4) | ||
12 | Sód | 200 | mg/l |
13 | Utlenialność z KMnO4 | 5,0 8)9) | mg/l |
14 | Zapach 4) | ||
15 | Żelazo | 200 | µg/l |
C. Wymagania radiologiczne
Lp. | Parametr | Dopuszczalne zakresy wartości3) | Jednostka |
1 | Tryt | 100 10) | Bq/l |
2 | Całkowita dopuszczalna dawka | 0,1010), 11) | mSv/rok |
Objaśnienia:
1) Dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie, nie w kolejnych próbkach, do 5 % próbek w ciągu roku.
2) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych i mieszanych, a w przypadku przekroczenia dopuszczalnych wartości, należy zbadać, czy nie ma zagrożenia dla zdrowia ludzkiego wynikającego z obecności innych mikroorganizmów chorobotwórczych, np.: Cryptosporidium.
3) W przypadku podania jednej wartości dolna wartość zakresu wynosi zero.
4) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.
5) Parametr powinien być uwzględniony przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody.
6) Nie musi być oznaczany dla produkcji wody mniejszych niż 10.000 m3 dziennie.
7) Oznaczana w temperaturze 25 °C.
8) Nie musi być oznaczany, jeśli badane jest OWO.
9) Indeks nadmanganianowy - utlenianie powinno być przeprowadzone w ciągu 10 min w temperaturze 100 °C w środowisku kwaśnym z wykorzystaniem nadmanganianu.
10) Częstotliwość i metody monitorowania zostaną określone w terminie późniejszym.
11) Wyłączając tryt, potas-40, radon i produkty rozkładu radonu.";
"Lp. | Parametry | Poprawność [% wartości parametrów]1) | Precyzja [% wartości parametrów]2) | Granica wykrywalności [% wartości parametrów]3) | Warunki |
1 | Akryloamid | - | - | - | 4) |
2 | Amonowy jon | 10 | 10 | 10 | - |
3 | Antymon | 25 | 25 | 25 | - |
4 | Arsen | 10 | 10 | 10 | - |
5 | Azotany | 10 | 10 | 10 | - |
6 | Azotyny | 10 | 10 | 10 | - |
7 | Barwa | 10 | 10 | 10 | |
8 | Benzen | 25 | 25 | 25 | - |
9 | Benzo(a)piren | 25 | 25 | 25 | - |
10 | Bor | 10 | 10 | 10 | - |
11 | Bromiany | 25 | 25 | 25 | - |
12 | Bromodichlorometan | 25 | 25 | 25 | |
13 | Chlor wolny | 10 | 10 | 10 | |
14 | Chloraminy | 10 | 10 | 10 | |
15 | Chlorany | 25 | 25 | 25 | |
16 | Chloryny | 25 | 25 | 25 | |
17 | Chlorki | 10 | 10 | 10 | - |
18 | Chrom | 10 | 10 | 10 | - |
19 | Chlorek winylu | 25 | 25 | 25 | 4) |
20 | Cyjanki | 10 | 10 | 10 | 5) |
21 | 1,2-dichloroetan | 25 | 25 | 10 | - |
22 | Epichlorohydryna | 25 | 25 | 25 | 4) |
23 | Fluorki | 10 | 10 | 10 | - |
24 | Formaldehyd | 25 | 25 | 25 | |
25 | Ftalan dibutylu | 25 | 25 | 10 | |
26 | Glin | 10 | 10 | 10 | - |
27 | Kadm | 10 | 10 | 10 | - |
28 | Magnez | 10 | 10 | 10 | |
29 | Mangan | 10 | 10 | 10 | - |
30 | Mętność | 25 | 25 | 25 | |
31 | Miedź | 10 | 10 | 10 | - |
32 | Nikiel | 10 | 10 | 10 | - |
33 | Ołów | 10 | 10 | 10 | - |
34 | Pestycydy | 25 | 25 | 25 | 6) |
35 | Przewodność elektryczna | 10 | 10 | 10 | - |
36 | Rtęć | 20 | 10 | 20 | - |
37 | Selen | 10 | 10 | 10 | - |
38 | Siarczany | 10 | 10 | 10 | - |
39 | Srebro | 10 | 10 | 10 | |
40 | Sód | 10 | 10 | 10 | - |
41 | Σ trichlorobenzeny | 25 | 25 | 25 | |
42 | trichloroeten | 25 | 25 | 10 | |
43 | tetrachloroeten | 25 | 25 | 10 | |
44 | Σ THM | 25 | 25 | 10 | |
45 | Tetrachlorometan | 25 | 25 | 25 | |
46 | 2,4,6-trichlorofenol | 25 | 25 | 25 | |
47 | Trichlorometan | 25 | 25 | 25 | |
48 | Twardość | 10 | 10 | 10 | |
49 | Utlenialność | 25 | 25 | 10 | 8) |
50 | WWA | 25 | 25 | 25 | 7) |
51 | Żelazo | 10 | 10 | 10" |
"4) Ma być kontrolowane przez specyfikację produktu.",
"B. Parametry mikrobiologiczne, dla których określono metody badań
Lp. | Parametr | Zalecane normy lub metody badań1) |
1 | Ogólna liczba | PN-EN ISO 6222 |
mikroorganizmów | ||
w 36 °C i w 22 °C | ||
2 | Bakterie grupy coli, | PN-EN ISO 9308-1 |
Escherichia coli | ||
3 | Enterokoki | PN-EN ISO 7899-2 |
4 | Clostridium perfringens (łącznie z przetrwalnikami) | Inkubacja filtru membranowego poprzedzona filtracją membranową. Po przefiltrowaniu próbki wody, filtr umieścić na podłożu m-CP (uwaga 1). Inkubację prowadzić w warunkach beztlenowych w temperaturze 44 ±1 °C przez 21± 3 godz. Po okresie inkubacji policzyć wszystkie żółte matowe kolonie jako domniemane Clostridium perfringens. Kolonie, które zmieniają barwę z żółtej na różową pod wpływem par wodorotlenku amonu (w czasie 20-30 sekund), uznać za potwierdzone Clostridium perfringens. |
Uwaga 1: skład podłoża agarowego m-CP: | ||
Podłoże podstawowe | ||
Pepton tryptozowy 30 g | ||
Ekstrakt drożdżowy 20 g | ||
Sacharoza 5 g | ||
Chlorowodorek L-cysteiny 1 g | ||
Siarczan magnezu (MgSO4 x 7H2O) 0,1 g | ||
Purpura bromokrezolowa 40 mg | ||
Agar 15 g | ||
Woda 1.000 ml | ||
Składniki rozpuścić w wodzie, doprowadzić pH do 7,6 i sterylizować w autoklawie w temperaturze 121 °C przez 15 minut. Podłoże ostudzić i dodać: | ||
D-cykloserynę 400 mg | ||
Siarczan polimyksyny-B 25 mg | ||
β-D glukozyd indoksylu (przed dodaniem rozpuszczony w 8 ml sterylnej wody) 60 mg | ||
0,5% roztwór difosforan fenoloftaleiny (sterylizowany metodą filtracji) 20 ml | ||
4,5% roztwór FeCl3 x 6H2O (sterylizowany metodą filtracji) 2 ml | ||
5 | Pseudomonas | PN-EN ISO 16266 |
aeruginosa | ||
6 | Legionella sp. | PN-EN ISO 11731-2 |
Objaśnienie:
Dopuszcza się możliwość stosowania innych metod pod warunkiem udokumentowania, że specyfikacja metody jest zgodna z wymaganiami określanymi w metodach i specyfikacji zawartymi w powyższej tabeli.".
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
2) Przepisy rozporządzenia dokonują wdrożenia przepisów dyrektywy 98/83/EC z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 330 z 05.12.1998, str. 32; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 4, str. 90).
3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 133, poz. 934, Nr 170, poz. 1217, Nr 190, poz. 1399 i Nr 249, poz. 1834, z 2007 r. Nr 21, poz. 125 i Nr 82, poz. 556, z 2008 r. Nr 138, poz. 865, Nr 154, poz. 958, Nr 199, poz. 1227 i Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
PODSTAWOWE WYMAGANIA CHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA
PODSTAWOWE WYMAGANIA CHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA
Lp. | Parametry | Najwyższe dopuszczalne stężenie | Jednostka |
1 | Akryloamid | 0,101) | µg/l |
2 | Antymon | 5 | µg/l |
3 | Arsen | 10 | µg/l |
4 | Azotany | 502) | mg/l |
5 | Azotyny | 0,50 2) | mg/l |
6 | Benzen | 1,0 | µg/l |
7 | Benzo(a)piren | 0,010 | µg/l |
8 | Bor | 1,0 | mg/l |
9 | Bromiany | 103) | µg/l |
10 | Chlorek winylu | 0,50 1),4) | µg/l |
11 | Chrom | 50 | µg/l |
12 | Cyjanki | 50 | µg/l |
13 | 1,2-dichloroetan | 3,0 | µg/l |
14 | Epichlorohydryna | 0,101) | µg/l |
15 | Fluorki | 1,5 | mg/l |
16 | Kadm | 5 | µg/l |
17 | Miedź | 2,05) | mg/l |
18 | Nikiel | 20 | µg/l |
19 | Ołów | 256) | µg/l |
20 | Ołów | 107) | µg/l |
21 | Pestycydy | 0,108) | µg/l |
22 | Σ pestycydów8) | 0,509) | µg/l |
23 | Rtęć | 1 | µg/l |
24 | Selen | 10 | µg/l |
25 | Σ trichloroetenu i tetrachloroetenu | 10 | µg/l |
26 | Σ Wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych | 0,1010) | µg/l |
27 | Σ THM | 1003),11) | µg/l |
1) Wartość odnosi się do stężenia pozostałości monomeru w wodzie, obliczonego zgodnie ze specyfikacjami maksymalnego uwalniania z odpowiedniego polimeru w kontakcie z wodą.
2) Warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3 ≤ 1, gdzie wartości w nawiasach kwadratowych oznaczają: stężenie azotanów (NO3) i azotynów (NO2) w mg/l. Stężenie azotynów w wodzie uzdatnionej wprowadzonej do sieci wodociągowej lub innych urządzeń dystrybucji nie może przekraczać wartości 0,10 mg/l.
3) W miarę możliwości bez ujemnego wpływu na dezynfekcję powinno dążyć się do osiągnięcia niższej wartości.
4) Oznaczać w wodzie przesyłanej instalacjami z polichlorku winylu.
5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywnością korozyjną wody dla rur miedzianych.
6) Stosuje się do dnia 31 grudnia 2012 r. Nie dotyczy wody w butelkach lub pojemnikach.
7) Stosuje się od dnia 1 stycznia 2013 r.
8) Termin "pestycydy" obejmuje organiczne: insektycydy, herbicydy, fungicydy, nematocydy, akarycydy, algicydy, rodentycydy, slimicydy, a także produkty pochodne (m.in. regulatory wzrostu) oraz ich pochodne metabolity, a także produkty ich rozkładu i reakcji. Oznaczać jedynie te pestycydy, których występowania w wodzie można oczekiwać.
Wartość stosuje się do każdego poszczególnego pestycydu. W przypadku aldryny, dieldryny, heptachloru i epoksydu heptachloru NDS wynosi 0,030 µg/l.
9) Σ pestycydów oznacza sumę poszczególnych pestycydów wykrytych i oznaczonych ilościowo w ramach monitoringu.
10) Wartość oznacza sumę stężeń wyszczególnionych związków:
- benzo(b)fluoranten,
- benzo(k)fluoranten,
- benzo(ghi)perylen,
- indeno(1,2,3-cd)piren.
11) Σ THM - wartość oznacza sumę stężeń związków:
- trichlorometan,
- bromodichlorometan,
- dibromochlorometan,
- tribromometan.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
Glin1)
Jon amonowy
Barwa
Przewodność
Clostridium perfringens (łącznie z przetrwalnikami)2)
Escherichia coli (E. coli)
Stężenie jonów wodoru (pH)
Żelazo1)
Azotyny3)
Zapach
Pseudomonas aeruginosa4)
Smak
Ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22 °C i w 36 °C4)
Bakterie grupy coli
Mętność
Objaśnienia:
1) Niezbędne jedynie wtedy, gdy parametr jest stosowany jako flokulant (we wszystkich innych przypadkach parametry są umieszczone w wykazie wskaźników do monitorowania przeglądowego).
2) Niezbędne jedynie wtedy, gdy woda pochodzi z wód powierzchniowych lub mieszanych (we wszystkich innych przypadkach parametry są umieszczone w wykazie wskaźników do monitorowania przeglądowego).
3) Niezbędne jedynie wtedy, gdy chloraminowanie jest stosowane jako metoda dezynfekcji (we wszystkich innych przypadkach parametry są umieszczone w wykazie wskaźników do monitorowania przeglądowego).
4) Niezbędne jedynie wtedy, gdy woda jest dystrybuowana w butelkach lub pojemnikach.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »