Zm.: rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2010.72.466

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 kwietnia 2010 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 20 kwietnia 2010 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi2)

Na podstawie art. 13 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2006 r. Nr 123, poz. 858, z 2007 r. Nr 147, poz. 1033, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. Nr 61, poz. 417) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 1:
a)
ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:

1) naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych spełniających wymagania określone w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia;

2) wód leczniczych, dla których warunki i wymagania sanitarne określają przepisy wydane na podstawie:

a) art. 5 ust. 5 i 6 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. - Prawo geologiczne i górnicze (Dz. U. z 2005 r. Nr 228, poz. 1947, z późn. zm.3)),

b) art. 36 ust. 5 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o lecznictwie uzdrowiskowym, uzdrowiskach i obszarach ochrony uzdrowiskowej oraz o gminach uzdrowiskowych (Dz. U. Nr 167, poz. 1399, z 2007 r. Nr 133, poz. 921 oraz z 2009 r. Nr 62, poz. 504);

3) wody przeznaczonej do takich celów, w stosunku do których właściwy państwowy inspektor sanitarny stwierdzi, że jej jakość nie ma wpływu na zdrowie konsumentów;

4) wody pochodzącej z indywidualnych ujęć wody zaopatrujących mniej niż 50 osób lub dostarczających mniej niż średnio 10 m3 wody na dobę, z zastrzeżeniem ust. 3 i § 20 ust. 3-6.",

b)
dodaje się ust. 3 w brzmieniu:

"3. Przepisy rozporządzenia stosuje się do wody pochodzącej z indywidualnych ujęć wody zaopatrujących mniej niż 50 osób lub dostarczających mniej niż średnio 10 m3 wody na dobę, jeżeli woda dostarczana jest jako część działalności handlowej lub publicznej.";

2)
w § 2 w ust. 1 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"Woda jest bezpieczna dla zdrowia ludzkiego, jeżeli jest wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów w liczbie stanowiącej potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, wszelkich substancji w stężeniach stanowiących potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego oraz nie ma agresywnych właściwości korozyjnych i spełnia:";

3)
w § 3:
a)
w ust. 1 pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2) pobieranej z indywidualnych ujęć wody zaopatrujących co najmniej 50 osób lub dostarczających co najmniej średnio 10 m3 wody na dobę;",

b)
dodaje się ust. 3 w brzmieniu:

"3. Punktem, w którym woda musi spełniać wymagania, o których mowa w § 2, są w przypadku wody:

1) pobieranej z urządzeń i instalacji wodociągowych - punkt czerpalny w terenie lub w zabudowaniach i obiektach z zaworów używanych zwykle do pobierania wody;

2) dostarczanej z cysterny - punkt, w którym wypływa ona z cysterny;

3) wprowadzanej do jednostkowych opakowań - punkt czerpalny wody, w którym woda pobierana jest do napełnienia butelek lub pojemników;

4) wykorzystywanej w zakładzie produkcji lub obrotu żywnością - punkt czerpalny wody wykorzystywanej w produkcji lub obrocie żywnością.";

4)
w § 4 w pkt 1 lit. a otrzymuje brzmienie:

"a) w zakresie dotyczącym co najmniej parametrów objętych monitoringiem kontrolnym określonych w załączniku nr 5 do rozporządzenia oraz wymagań i parametrów objętych monitoringiem przeglądowym, o których mowa w § 12 ust. 3,";

5)
w § 20 dodaje się ust. 3-6 w brzmieniu:

"3. W przypadku gdy woda pochodzi z indywidualnych ujęć wody zaopatrujących mniej niż 50 osób lub dostarczających mniej niż średnio 10 m3 wody na dobę i nie jest dostarczana jako część działalności handlowej lub publicznej, na właścicielu lub zarządcy ujęcia wody spoczywa obowiązek udzielenia konsumentom informacji o braku spełniania wymagań określonych w § 2.

4. W przypadku, o którym mowa w ust. 3, właściciel lub zarządca występuje do właściwego państwowego inspektora sanitarnego o dokonanie oceny potencjalnych zagrożeń zdrowotnych wynikających z braku spełniania wymagań określonych w § 2.

5. W przypadku stwierdzenia w ocenie, o której mowa w ust. 4, potencjalnych zagrożeń zdrowotnych wynikających z braku spełniania wymagań określonych w § 2, państwowy inspektor sanitarny wskazuje możliwe czynności, które mogą zostać podjęte w celu ochrony zdrowia ludzkiego.

6. Właściciel lub zarządca, o którym mowa w ust. 3, informuje konsumentów o wszelkich czynnościach, które mogą zostać podjęte w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed szkodliwymi skutkami wynikającymi z jakiegokolwiek zanieczyszczenia. W przypadku potencjalnego zagrożenia dla zdrowia ludzkiego wynikającego z jakości wody, niezwłocznie udziela porad dotyczących przeciwdziałania temu zagrożeniu.";

6)
w § 28 ust. 4 otrzymuje brzmienie:

"4. Po uzyskaniu pozytywnej opinii Komisji Europejskiej, Główny Inspektor Sanitarny może udzielić trzeciej zgody na odstępstwo, które nie może trwać dłużej niż kolejne trzy lata.";

7)
załącznik nr 2 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia;
8)
w załączniku nr 3 do rozporządzenia:
a)
w części A. "Wymagania mikrobiologiczne" w tabeli:
uchyla się lp. 2,
lp. 3 otrzymuje brzmienie:
"3Ogólna liczba mikroorganizmów

w 22±2 °C po 72 h

bez nieprawidłowych zmian"
b)
części B i C otrzymują brzmienie:

"B. Wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne

Lp.ParametrDopuszczalne zakresy wartości3)Jednostka
1Amonowy jon0,50mg/l
2Barwa 4)
3Chlorki2505)mg/l
4Glin200µg/l
5Mangan50µg/l
6Mętność 4) 1NTU
7Ogólny węgiel organiczny (OWO) bez nieprawidłowych

zmian 6)

8Stężenie jonów wodoru (pH) 6,5-9,5 5)
9Przewodność7)2.500 5)µS/cm
10Siarczany250 5)mg/l
11Smak4)
12Sód200mg/l
13Utlenialność z KMnO45,0 8)9)mg/l
14Zapach 4)
15Żelazo200µg/l

C. Wymagania radiologiczne

Lp.ParametrDopuszczalne zakresy wartości3)Jednostka
1Tryt100 10)Bq/l
2Całkowita dopuszczalna dawka0,1010), 11)mSv/rok

Objaśnienia:

1) Dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie, nie w kolejnych próbkach, do 5 % próbek w ciągu roku.

2) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych i mieszanych, a w przypadku przekroczenia dopuszczalnych wartości, należy zbadać, czy nie ma zagrożenia dla zdrowia ludzkiego wynikającego z obecności innych mikroorganizmów chorobotwórczych, np.: Cryptosporidium.

3) W przypadku podania jednej wartości dolna wartość zakresu wynosi zero.

4) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.

5) Parametr powinien być uwzględniony przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody.

6) Nie musi być oznaczany dla produkcji wody mniejszych niż 10.000 m3 dziennie.

7) Oznaczana w temperaturze 25 °C.

8) Nie musi być oznaczany, jeśli badane jest OWO.

9) Indeks nadmanganianowy - utlenianie powinno być przeprowadzone w ciągu 10 min w temperaturze 100 °C w środowisku kwaśnym z wykorzystaniem nadmanganianu.

10) Częstotliwość i metody monitorowania zostaną określone w terminie późniejszym.

11) Wyłączając tryt, potas-40, radon i produkty rozkładu radonu.";

9)
załącznik nr 5 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia;
10)
w załączniku nr 9 do rozporządzenia:
a)
w części A:
tabela otrzymuje brzmienie:
"Lp.ParametryPoprawność

[% wartości parametrów]1)

Precyzja

[% wartości parametrów]2)

Granica wykrywalności

[% wartości parametrów]3)

Warunki
1Akryloamid---4)
2Amonowy jon101010-
3Antymon252525-
4Arsen101010-
5Azotany101010-
6Azotyny101010-
7Barwa101010
8Benzen252525-
9Benzo(a)piren252525-
10Bor101010-
11Bromiany252525-
12Bromodichlorometan252525
13Chlor wolny101010
14Chloraminy101010
15Chlorany252525
16Chloryny252525
17Chlorki101010-
18Chrom101010-
19Chlorek winylu2525254)
20Cyjanki1010105)
211,2-dichloroetan252510-
22Epichlorohydryna2525254)
23Fluorki101010-
24Formaldehyd252525
25Ftalan dibutylu252510
26Glin101010-
27Kadm101010-
28Magnez101010
29Mangan101010-
30Mętność252525
31Miedź101010-
32Nikiel101010-
33Ołów101010-
34Pestycydy2525256)
35Przewodność elektryczna101010-
36Rtęć201020-
37Selen101010-
38Siarczany101010-
39Srebro101010
40Sód101010-
41Σ trichlorobenzeny252525
42trichloroeten252510
43tetrachloroeten252510
44Σ THM252510
45Tetrachlorometan252525
462,4,6-trichlorofenol252525
47Trichlorometan252525
48Twardość101010
49Utlenialność2525108)
50WWA2525257)
51Żelazo101010"
w objaśnieniach odnośnik nr 4 otrzymuje brzmienie:

"4) Ma być kontrolowane przez specyfikację produktu.",

b)
część B otrzymuje brzmienie:

"B. Parametry mikrobiologiczne, dla których określono metody badań

Lp.ParametrZalecane normy lub metody badań1)
1Ogólna liczbaPN-EN ISO 6222
mikroorganizmów
w 36 °C i w 22 °C
2Bakterie grupy coli,PN-EN ISO 9308-1
Escherichia coli
3EnterokokiPN-EN ISO 7899-2
4Clostridium perfringens (łącznie z przetrwalnikami) Inkubacja filtru membranowego poprzedzona filtracją membranową. Po przefiltrowaniu próbki wody, filtr umieścić na podłożu m-CP (uwaga 1). Inkubację prowadzić w warunkach beztlenowych w temperaturze 44 ±1 °C przez 21± 3 godz. Po okresie inkubacji policzyć wszystkie żółte matowe kolonie jako domniemane Clostridium perfringens. Kolonie, które zmieniają barwę z żółtej na różową pod wpływem par wodorotlenku amonu (w czasie 20-30 sekund), uznać za potwierdzone Clostridium perfringens.
Uwaga 1: skład podłoża agarowego m-CP:
Podłoże podstawowe
Pepton tryptozowy 30 g
Ekstrakt drożdżowy 20 g
Sacharoza 5 g
Chlorowodorek L-cysteiny 1 g
Siarczan magnezu (MgSO4 x 7H2O) 0,1 g
Purpura bromokrezolowa 40 mg
Agar 15 g
Woda 1.000 ml
Składniki rozpuścić w wodzie, doprowadzić pH do 7,6 i sterylizować w autoklawie w temperaturze 121 °C przez 15 minut. Podłoże ostudzić i dodać:
D-cykloserynę 400 mg
Siarczan polimyksyny-B 25 mg
β-D glukozyd indoksylu (przed dodaniem rozpuszczony w 8 ml sterylnej wody) 60 mg
0,5% roztwór difosforan fenoloftaleiny (sterylizowany metodą filtracji) 20 ml
4,5% roztwór FeCl3 x 6H2O (sterylizowany metodą filtracji) 2 ml
5PseudomonasPN-EN ISO 16266
aeruginosa
6Legionella sp.PN-EN ISO 11731-2

Objaśnienie:

Dopuszcza się możliwość stosowania innych metod pod warunkiem udokumentowania, że specyfikacja metody jest zgodna z wymaganiami określanymi w metodach i specyfikacji zawartymi w powyższej tabeli.".

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

2) Przepisy rozporządzenia dokonują wdrożenia przepisów dyrektywy 98/83/EC z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 330 z 05.12.1998, str. 32; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 4, str. 90).

3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 133, poz. 934, Nr 170, poz. 1217, Nr 190, poz. 1399 i Nr 249, poz. 1834, z 2007 r. Nr 21, poz. 125 i Nr 82, poz. 556, z 2008 r. Nr 138, poz. 865, Nr 154, poz. 958, Nr 199, poz. 1227 i Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1 

PODSTAWOWE WYMAGANIA CHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA

Lp.ParametryNajwyższe dopuszczalne stężenieJednostka
1Akryloamid0,101) µg/l
2Antymon5µg/l
3Arsen10µg/l
4Azotany502) mg/l
5Azotyny0,50 2) mg/l
6Benzen1,0µg/l
7Benzo(a)piren0,010µg/l
8Bor1,0mg/l
9Bromiany103) µg/l
10Chlorek winylu0,50 1),4) µg/l
11Chrom50µg/l
12Cyjanki50µg/l
131,2-dichloroetan3,0µg/l
14Epichlorohydryna0,101) µg/l
15Fluorki1,5mg/l
16Kadm5µg/l
17Miedź2,05)mg/l
18Nikiel20µg/l
19Ołów256) µg/l
20Ołów107)µg/l
21Pestycydy0,108) µg/l
22Σ pestycydów8)0,509)µg/l
23Rtęć1µg/l
24Selen10µg/l
25Σ trichloroetenu i tetrachloroetenu10µg/l
26Σ Wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych0,1010) µg/l
27Σ THM1003),11) µg/l
Objaśnienia:

1) Wartość odnosi się do stężenia pozostałości monomeru w wodzie, obliczonego zgodnie ze specyfikacjami maksymalnego uwalniania z odpowiedniego polimeru w kontakcie z wodą.

2) Warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3 ≤ 1, gdzie wartości w nawiasach kwadratowych oznaczają: stężenie azotanów (NO3) i azotynów (NO2) w mg/l. Stężenie azotynów w wodzie uzdatnionej wprowadzonej do sieci wodociągowej lub innych urządzeń dystrybucji nie może przekraczać wartości 0,10 mg/l.

3) W miarę możliwości bez ujemnego wpływu na dezynfekcję powinno dążyć się do osiągnięcia niższej wartości.

4) Oznaczać w wodzie przesyłanej instalacjami z polichlorku winylu.

5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywnością korozyjną wody dla rur miedzianych.

6) Stosuje się do dnia 31 grudnia 2012 r. Nie dotyczy wody w butelkach lub pojemnikach.

7) Stosuje się od dnia 1 stycznia 2013 r.

8) Termin "pestycydy" obejmuje organiczne: insektycydy, herbicydy, fungicydy, nematocydy, akarycydy, algicydy, rodentycydy, slimicydy, a także produkty pochodne (m.in. regulatory wzrostu) oraz ich pochodne metabolity, a także produkty ich rozkładu i reakcji. Oznaczać jedynie te pestycydy, których występowania w wodzie można oczekiwać.

Wartość stosuje się do każdego poszczególnego pestycydu. W przypadku aldryny, dieldryny, heptachloru i epoksydu heptachloru NDS wynosi 0,030 µg/l.

9) Σ pestycydów oznacza sumę poszczególnych pestycydów wykrytych i oznaczonych ilościowo w ramach monitoringu.

10) Wartość oznacza sumę stężeń wyszczególnionych związków:

- benzo(b)fluoranten,

- benzo(k)fluoranten,

- benzo(ghi)perylen,

- indeno(1,2,3-cd)piren.

11) Σ THM - wartość oznacza sumę stężeń związków:

- trichlorometan,

- bromodichlorometan,

- dibromochlorometan,

- tribromometan.

ZAŁĄCZNIK Nr  2 

Parametry objęte monitoringiem kontrolnym:

Glin1)

Jon amonowy

Barwa

Przewodność

Clostridium perfringens (łącznie z przetrwalnikami)2)

Escherichia coli (E. coli)

Stężenie jonów wodoru (pH)

Żelazo1)

Azotyny3)

Zapach

Pseudomonas aeruginosa4)

Smak

Ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22 °C i w 36 °C4)

Bakterie grupy coli

Mętność

Objaśnienia:

1) Niezbędne jedynie wtedy, gdy parametr jest stosowany jako flokulant (we wszystkich innych przypadkach parametry są umieszczone w wykazie wskaźników do monitorowania przeglądowego).

2) Niezbędne jedynie wtedy, gdy woda pochodzi z wód powierzchniowych lub mieszanych (we wszystkich innych przypadkach parametry są umieszczone w wykazie wskaźników do monitorowania przeglądowego).

3) Niezbędne jedynie wtedy, gdy chloraminowanie jest stosowane jako metoda dezynfekcji (we wszystkich innych przypadkach parametry są umieszczone w wykazie wskaźników do monitorowania przeglądowego).

4) Niezbędne jedynie wtedy, gdy woda jest dystrybuowana w butelkach lub pojemnikach.