Zm.: rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2011.91.525

Akt jednorazowy
Wersja od: 2 maja 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 22 kwietnia 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych

Na podstawie art. 10 pkt 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 232, poz. 1525) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w odnośniku nr 2 do rozporządzenia po pkt 12 dodaje się pkt 13 w brzmieniu:

"13) dyrektywy Komisji 2010/69/UE z dnia 22 października 2010 r. zmieniającej załączniki do dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. UE L 279 z 23.10.2010, str. 22).";

2)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
po lp. 129 dodaje się lp. 129a w brzmieniu:
129a)E 392Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu)Extracts of rosemary
b)
po lp. 151 dodaje się lp. 151a w brzmieniu:
151a)E 427Guma kasjaCassia gum
c)
po lp. 302 dodaje się lp. 302a w brzmieniu:
302a)E 1203Alkohol poliwinylowyPolyvinyl alcohol
d)
lp. 321 otrzymuje brzmienie:
321)E 1521Glikol polietylenowyPolyethylene glycol
3)
w załączniku nr 4 do rozporządzenia:
a)
w tabeli 2 "Środki spożywcze, do których wolno stosować ograniczoną liczbę dozwolonych substancji dodatkowych wymienionych w tabeli 1":
lp. 21 otrzymuje brzmienie:
21)Surowe wyroby mięsne, określone w przepisach

ustanawiających szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, ze świeżego zmielonego mięsa, paczkowane

E 261 Octan potasuquantum satis
E 262i Octan sodu
E 262ii Dioctan sodu
E 300 Kwas askorbinowy
E 301 Askorbinian sodu
E 302 Askorbinian wapnia
E 325 Mleczan sodu
E 326 Mleczan potasu
E 330 Kwas cytrynowy
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
po lp. 32 dodaje się lp. 33 w brzmieniu:
33)Niearomatyzowane produkty śmietanowe i ich substytuty, zawierające żywe kultury bakterii, o zawartości tłuszczu poniżej 20%E 406Agarquantum satis
E 407Karagen
E 410Mączka chleba świętojańskiego
E 412Guma guar
E 415Guma ksantanowa
E 440Pektyny
E 460Celuloza
E 466Karboksymetyloceluloza
E 471Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E 1404Skrobia utleniona
E 1410Fosforan monoskrobiowy
E 1412Fosforan diskrobiowy
E 1413Fosforanowany fosforan diskrobiowy
E 1414Acetylowany fosforan diskrobiowy
E 1420Skrobia acetylowana
E 1422Acetylowany adypinian diskrobiowy
E 1440Hydroksypropyloskrobia
E 1442Hydroksypropylofosforan diskrobiowy
E 1450Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego
E 1451Acetylowana skrobia utleniona
b)
w tabeli 4 "Środki spożywcze, do których mogą być stosowane sorbiniany, benzoesany i parahydroksybenzoesany określone w tabeli 3" po lp. 64 dodaje się lp. 65-68 w brzmieniu:
65)Analogi produktów rybnych na bazie wodorostów1000500
66) Piwo w beczkach zawierające więcej niż 0,5% dodanego cukru fermentującego lub soków owocowych albo koncentratów z owoców200200400
67)Świeże nieobrane owoce cytrusowe (tylko na powierzchnię)20
68)Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci suchej, zawierające preparaty witaminy A lub połączenie witaminy A i D1000 w produkcie gotowym do spożycia
c)
w tabeli 6 "Środki spożywcze, do których mogą być stosowane dwutlenek siarki i siarczyny określone w tabeli 5" po lp. 66 dodaje się lp. 67 i 68 w brzmieniu:
67)Borówki amerykańskie (tylko Vaccinium corymbosum)10
68)Cynamon (tylko Cinnamomum ceylanicum)150
d)
w tabeli 7 "Inne konserwanty, dla których określa się maksymalny poziom w środku spożywczym":
lp. 2 otrzymuje brzmienie:
2)E 234Nizyna1)Puddingi z semoliny i tapioki oraz produkty podobne3 mg/kg
Sery dojrzewające i sery topione12,5 mg/kg
Clotted cream10 mg/kg
Mascarpone10 mg/kg
Pasteryzowane jaja w postaci płynnej (białko, żółtko lub całe jaja)6,25 mg/l
lp. 3 otrzymuje brzmienie:
3)E 235NatamycynaNa powierzchnię:

- twardych, półtwardych i półmiękkich serów dojrzewających

- suszonych, peklowanych kiełbas

1 mg/dm2 powierzchni (nieobecna na głębokości 5 mm)
lp. 5 otrzymuje brzmienie:
5)E 242DimetylodiwęglanAromatyzowane napoje bezalkoholowe

Wino bezalkoholowe gronowe

Płynny koncentrat herbaty

250 mg/l ilość wprowadzona, pozostałość niewykrywalna
Cider, perry, wino owocowe

Wino o obniżonej zawartości alkoholu

Napoje winopochodne gronowe i produkty określone w przepisach ustanawiających ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych

250 mg/l ilość wprowadzona, pozostałość niewykrywalna
odnośnik nr 1 otrzymuje brzmienie:

"1)Substancja E 234 może występować w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.",

e)
w tabeli 9 "Inne przeciwutleniacze oraz ich zastosowanie w środkach spożywczych" po lp. 2 dodaje się lp. 2a w brzmieniu:
2a)E 392Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu)Oleje roślinne (z wyjątkiem oliwy z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek) oraz tłuszcze, w których zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest wyższa niż 15% m/m kwasów tłuszczowych ogółem, do stosowania w środkach spożywczych niepoddawanych obróbce cieplnej30 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Oleje z ryb i olej z alg

Smalec, tłuszcz wołowy, drobiowy, owczy i wieprzowy

Tłuszcze i oleje do produkcji przemysłowej środków spożywczych poddawanych obróbce cieplnej

Olej i tłuszcz do smażenia, z wyłączeniem oliwy z oliwek i oliwy z wytłoków oliwnych

Wyroby typu sneksy (na bazie zbóż, ziemniaków lub skrobi)

50 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Sosy100 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie200 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety400 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Susze ziemniaczane

Produkty jajeczne

Guma do żucia

200 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Mleko w proszku do automatów

Przyprawy

Przetworzone orzechy

200 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Zupy i buliony w proszku50 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Mięso wysuszone150 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Produkty mięsne i rybne, z wyjątkiem mięsa wysuszonego i kiełbas suchych150 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu
Kiełbasy suche100 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Aromaty1000 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
Mleko w proszku do produkcji lodów30 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego
f)
w tabeli 10 "Inne dozwolone substancje dodatkowe i ich zastosowanie w środkach spożywczych":
lp. 2 otrzymuje brzmienie:
2)E 338Kwas fosforowyAromatyzowane napoje bezalkoholowe700 mg/l
E 339Fosforany soduMleko sterylizowane i UHT1 g/l
(i) Fosforan monosodowyMleko zagęszczone o zawartości suchej masy niższej niż 28%1 g/kg
(ii) Fosforan disodowyMleko zagęszczone o zawartości suchej masy wyższej niż 28%1,5 g/kg
(iii) Fosforan trisodowyMleko w proszku i mleko w proszku odtłuszczone2,5 g/kg
E 340Fosforany potasuOwoce kandyzowane800 mg/kg
(i) Fosforan monopotasowyPreparaty owocowe800 mg/kg
(ii) Fosforan dipotasowyŚmietanka pasteryzowana, sterylizowana i UHT5 g/kg
(iii) Fosforan tripotasowyAnalogi ubitej śmietanki i tłuszczu roślinnego5 g/kg
E 341Fosforany wapniaSery niedojrzewające (z wyjątkiem Mozzarella)2 g/kg
(i) Fosforan monowapniowySery topione i analogi serów topionych20 g/kg
(ii) Fosforan diwapniowyProdukty mięsne5 g/kg
(iii) Fosforan triwapniowyNapoje dla sportowców i preparowane wody stołowe0,5 g/l
E 343Fosforany magnezuSuplementy diety określone w przepisach o suplementach dietyquantum satis
(i) Fosforan monomagnezowySól i jej zamienniki10 g/kg
(ii) Fosforan dimagnezowyNapoje na białkach roślinnych20 g/l
Napoje dla sportowców zawierające białko serwatkowe4 g/kg
E 450DifosforanyZabielacze do napojów30 g/kg
(i) Difosforan disodowyZabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów50 g/kg
(ii) Difosforan trisodowyLody spożywcze1 g/kg
(iii) Difosforan tetrasodowyDesery3 g/kg
(v) Difosforan tetrapotasowySuszone sproszkowane mieszanki deserów7 g/kg
(vi) Difosforan diwapniowyPieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie20 g/kg
(vii) Diwodorodifosforan wapniaMąka2,5 g/kg
E 451TrifosforanyMąka, rosnąca bez drożdży20 g/kg
(i) Trifosforan pentasodowySoda bread20 g/kg
(ii) Trifosforan pentapotasowyPłynna masa jaja kurzego (białko, żółtko lub całe jaja)10 g/kg
E 452PolifosforanySosy5 g/kg
(i) Polifosforan soduZupy i buliony3 g/kg
(ii) Polifosforan potasuNapary ziołowe instant i herbata instant2 g/kg
(iii) Polifosforan sodowo-wapniowyGuma do żuciaquantum satis
(iv) Polifosforan wapniaŚrodki spożywcze wysuszone sproszkowane10 g/kg
Napoje na bazie mleka czekoladowe i słodowe2 g/l
Napoje alkoholowe (z wyjątkiem wina gronowego i piwa)1 g/l
Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia5 g/kg
Sneksy5 g/kg
Surimi1 g/kg
Pasty rybne i pasty ze skorupiaków5 g/kg
Polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów; produkty podobne)3 g/kg
Środki spożywcze specjalnego żywieniowego przeznaczenia o recepturach specjalnych5 g/kg
Glazury do produktów mięsnych i warzywnych4 g/kg
Wyroby cukiernicze5 g/kg
Cukier puder10 g/kg
Kluski2 g/kg
Ciasta o luźnej konsystencji12 g/kg
Filety z nieprzetworzonych ryb mrożone i głęboko mrożone5 g/kg
Nieprzetworzone i przetworzone mięczaki i skorupiaki mrożone i głęboko mrożone5 g/kg
Przetworzone produkty ziemniaczane (łącznie z mrożonymi, głęboko mrożonymi, oziębionymi i wysuszonymi produktami przetworzonymi) i wstępnie smażone, mrożone i głęboko mrożone ziemniaki5 g/kg
Smarowne tłuszcze, z wyjątkiem masła5 g/kg
Masło ze śmietanki ukwaszonej (śmietany)2 g/kg
Przetwory ze skorupiaków (w puszkach)1 g/kg
Emulsje wodne w aerozolu do powlekania form piekarskich30 g/kg
Napoje na bazie naturalnej kawy przeznaczone do maszyn - automatów2 g/l
Aromaty40 g/kg
po lp. 12 dodaje się lp. 12a w brzmieniu:
12a)E 427Guma kasjaLody spożywcze2500 mg/kg
Fermentowane przetwory mleczne z wyjątkiem niearomatyzowanych fermentowanych przetworów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii

Desery na bazie przetworów mlecznych oraz produkty podobne

Nadzienia, posypki i polewy do pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oraz do deserów

Sery topione

Sosy i sosy sałatkowe

Zupy i buliony w proszku

Produkty mięsne poddawane obróbce cieplnej1500 mg/kg
lp. 38 otrzymuje brzmienie:
38)E 901Wosk pszczeli biały i żółtyJako substancja glazurująca wyłącznie do:quantum satis
- wyrobów cukierniczych (łącznie z czekoladą)
E 902Wosk candelilla- małych form pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oblewanych
E 904Szelakczekoladą
- sneksów
- orzechów
- ziarna kawy
- wafli zawierających lody, opakowanych (tylko E 901)
Suplementy diety określone w przepisach o suplementach dietyquantum satis
Świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki (wyłącznie na powierzchnię)quantum satis
Brzoskwinie i ananasy (wyłącznie na powierzchnię)quantum satis
Aromaty w aromatyzowanych napojach bezalkoholowych (tylko E 901)0,2 g/kg w napojach aromatyzowanych
po lp. 46 dodaje się lp. 46a w brzmieniu:
46a)E 961NeotamAromatyzowane napoje na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru2 mg/l

jako wzmacniacz smaku

Napoje na bazie mleka i składników mleka lub napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru2 mg/l

jako wzmacniacz smaku

Wyroby typu sneksy: niektóre aromatyzowane gotowe do spożycia, paczkowane, suche, smakowe produkty skrobiowe i orzechy powlekane2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru3 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Drobne cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru3 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Pastylki, drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru3 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Guma do żucia z dodatkiem cukru3 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Sosy2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci płynnej2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci stałej2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, na bazie witamin lub składników mineralnych w postaci syropu lub nadające się do żucia2 mg/kg

jako wzmacniacz smaku

po lp. 48 dodaje się lp. 48a w brzmieniu:
48a)E 1203Alkohol poliwinylowySuplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci kapsułek i tabletek18 g/kg
lp. 49 otrzymuje brzmienie:
49)E 1505Cytrynian trietylowySuplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci kapsułek i tabletek3,5 g/kg
Wysuszone białko jaja kurzegoquantum satis
po lp. 55 dodaje się lp. 56 w brzmieniu:
56)E 1521Glikol polietylenowySuplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci kapsułek i tabletek10 g/kg
g)
w tabeli 11 "Nośniki stosowane do dozwolonych substancji dodatkowych" lp. 82 otrzymuje brzmienie:
82)Glikol polietylenowyE 1521Wyłącznie do substancji słodzącychquantum satis
4)
w załączniku nr 5 do rozporządzenia w tabeli 3 "Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych, stosowanych w produkcji środków spożywczych uzupełniających obejmujących produkty zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze przeznaczone dla zdrowych niemowląt i małych dzieci" po lp. 1 dodaje się lp. 1a w brzmieniu:
1a)E 920L-cysteinaHerbatniki dla niemowląt i małych dzieci1 g/kg
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).