§ 11. - Zbierane dane rynkowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.192.1971

Akt utracił moc
Wersja od: 10 marca 2009 r.
§  11. 16
 Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:
1)
w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny:
a) 17
 ilość sztuk ubitego bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej ilość ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej11) do wzorca tuszy wołowej - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
ilość ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
ilość ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d)
ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego - w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
2)
w odniesieniu do rynku wieprzowiny:
a)
ilość sztuk ubitych świń rzeźnych oraz ilość ton masy poubojowej ciepłej ubitych świń rzeźnych - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
ilość ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz przetworów mięsnych - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
ilość ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d)
ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt - w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
3)
w odniesieniu do rynku owoców i warzyw - masa lub ilość sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian wyrażona w kg, tonach lub sztukach;
4)
w odniesieniu do rynku zbóż - ilość ton:
a)
poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d)
w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż - w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
5)
w odniesieniu do rynku mleka - ilość kg:
a)
produktów mleczarskich - w przypadku ustalania ceny sprzedaży i giełdowej,
b)
mleka surowego z podziałem na klasy - w przypadku ustalania ceny skupu;
6)
w odniesieniu do rynku drobiu - ilość ton:
a)
zakupionego drobiu rzeźnego - w przypadku ustalania ceny skupu,
b)
sprzedanych produktów drobiarskich - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
mięsa drobiowego będącego przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej;
7)
w odniesieniu do rynku jaj spożywczych:
a)
ilość ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład pakujący jaja - w przypadku ustalania ceny skupu,
b)
ilość sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakujący jaja na terenie kraju - w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
8)
w odniesieniu do rynku roślin oleistych - ilość ton:
a)
zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
c)
sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych - w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
9)
w odniesieniu do rynku baraniny - ilość sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz ilość ton tusz owiec rzeźnych;
10)
w odniesieniu do rynku kwiatów - ilość sztuk sprzedanych kwiatów świeżych;
11) 18
 w odniesieniu do rynku cukru - liczba ton sprzedanego cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej oraz poza tą kwotą, wraz ze wskazaniem pojemności opakowań;
12)
w odniesieniu do rynku pasz - ilość ton sprzedanych pasz;
13)
w odniesieniu do rynku wina - ilość litrów sprzedanego wina;
14) 19
 w odniesieniu do rynku chmielu - ilość kg szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu - w przypadku ustalania ceny skupu;
15) 20
 w odniesieniu do rynku włókien lnianych i konopnych - ilość ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, sprzedanego przez przedsiębiorcę, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;
16) 21
 w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego - liczba:
a)
kg sprzedanego mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach,
b)
litrów sprzedanego mleka,
c)
sztuk sprzedanych jaj,
d)
kg lub sztuk sprzedanych owoców lub warzyw.
16 § 11 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.
17 § 11 pkt 1 lit. a):

- zmieniona przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.06.1.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 2006 r.

- zmieniona przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.

18 § 11 pkt 11 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.
19 § 11 pkt 14 dodany przez § 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.
20 § 11 pkt 15 dodany przez § 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.
21 § 11 pkt 16 dodany przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.