Rozdział 4 - Urządzenie fabryk wódek. - Wyrób i sprzedaż wódek niemonopolowych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1925.28.201
Akt utracił moc Wersja od: 24 marca 1925 r.
Rozdział IV.
Urządzenie fabryk wódek.
Urządzenie fabryk wódek.
§ 10.
Fabryki wódek gatunkowych nie mogą mieć wewnętrznego połączenia z gorzelnią lub przedsiębiorstwem, przerabiającem spirytus, jak: rektyfikacją spirytusu, zakładem denaturacyjnym, octownią, fabryką kosmetyków i t. p.Połączenie jest wewnętrzne, gdy się znajduje wewnątrz budynku lub budynków, bez przechodzenia przez miejsce odkryte, jak podwórze, ulica i t. p., bądź też, gdy wspomniane miejsce odkryte stanowi nieodgrodzoną część posesji, na której znajduje się fabryka wódek.
§ 11.
Lokale fabryki wódek, w których ma się odbywać wyrób wódek gatunkowych, składowanie gotowych wyrobów, oraz ich pakowanie i wysyłka, muszą odpowiadać przepisom obowiązującej ustawy przemysłowej i nie mogą być połączone z wyszynkiem, przedsiębiorstwami handlowemi, przemysłowemi lub z mieszkaniami prywatnemi.§ 12.
Każda fabryka wódek gatunkowych posiadać musi:a)
osobne zbiorniki do rektyfikatu,b)
osobne zbiorniki lub naczynia do przechowywania półfabrykatów, soków, morsów, nalewek i t. p.,c)
osobne zbiorniki do wyrobów gotowych,d)
odpowiednie filtry,e)
mechaniczne urządzenie do napełniania naczyń (butelek, flaszek, kamionek).Przechowywanie poszczególnych rodzajów płynów, zawierających spirytus, w naczyniach do tego celu nieprzeznaczonych lub niezgłoszonych i urzędownie niesprawdzonych, jest wzbronione.
§ 13.
Lokale fabryczne muszą posiadać należytą wentylację i oświetlenie i być tak urządzone, aby pakowanie i wysyłanie gotowych wyrobów wódczanych w naczyniach odbywać się mogły w osobnych pomieszczeniach.§ 14.
Wszystkie naczynia, służące do przechowywania płynów, zawierających spirytus, winny być ustawione na belkach i dźwigarach w taki sposób, aby zapewnić łatwe i dokładne przemierzenie i zaopatrzenie w skalę lub laski miernicze.§ 15.
Dla użytku organów skarbowych przedsiębiorca fabryki wódek obowiązany jest dostarczyć na swój koszt w lokalu lub gmachu fabrycznym, po* mieszczenie kancelaryjne, zaopatrzone w potrzebne umeblowanie, ogrzewane, oświetlane i utrzymane w należytym porządku.W razie zarządzenia stałego nadzoru skarbowego przez władzę skarbową II instancji, przedsiębiorca obowiązany jest dostarczyć dla organu, dozorującego fabrykę, odpowiedniego lokalu, położonego w obrębie zabudowań lub w ich pobliżu, a składającego się z jednego pokoju i kuchni.
§ 16.
Przedsiębiorca fabryki wódek jest zobowiązany dostarczyć dla celów kontrolnych odpowiednią wagą z odważnikami, alkoholomierze, przyrządy do oznaczania alkoholu w wyrobach wódczanych, miary litrowe do sprawdzenia ilości płynu tak w naczyniach składowych, jak i w butelkach, w których wydaje się do sprzedaży gotowe wyroby.§ 17.
Do otrzymywania wyciągów alkoholowych i destylatów z owoców, ziół, korzeni i t. p., potrzebnych do wyrobu wódek gatunkowych, oraz do oczyszczania odpadków spirytusowych, otrzymywanych przy fabrykacji wódek, wolno przedsiębiorcy posiadać aparaty destylacyjne i rektyfikacyjne o wymiarach dostosowanych do produkcji fabryki. Aparaty te pozostają pod dozorem urzędnika skarbowego, kontrolującego fabrykę.§ 18.
Fabryka wódek gatunkowych może za pozwoleniem władzy skarbowej II instancji posiadać w obrębie tej samej miejscowości oddzielne zakłady do wyrobu półfabrykatów, gotowych wyrobów i przechowywania surowców. Fabryki mogą napełniać naczynia, w których wydawać będą swoje wyroby do konsumcji, tylko w jednym z tych zakładów. Patent akcyzowy uiszcza się tylko od ostatnio wymienionego zakładu.§ 19.
Nad głównem wejściem do fabryki wódek i jej oddzielnych zakładów winien być umieszczony napis widoczny i czytelny, oznaczający firmę oraz imię i nazwisko przedsiębiorcy.