Wyrób i sprzedaż wódek niemonopolowych.
Dz.U.1925.28.201
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SKARBU
z dnia 12 marca 1925 r.
o wyrobie i sprzedaży wódek niemonopolowych.
Postanowienia wstępne.
Postanowienia wstępne.
Koncesje na wyrób wódek.
Koncesje na wyrób wódek.
Władze skarbowe II instancji przeprowadzą rejestrację fabryk wódek według bliższej instrukcji Ministerstwa Skarbu.
Zgłaszanie pomieszczeń fabrycznych.
Zgłaszanie pomieszczeń fabrycznych.
Władza skarbowa II instancji może w razie potrzeby przedłużyć termin zgłoszenia.
Urządzenie fabryk wódek.
Urządzenie fabryk wódek.
Połączenie jest wewnętrzne, gdy się znajduje wewnątrz budynku lub budynków, bez przechodzenia przez miejsce odkryte, jak podwórze, ulica i t. p., bądź też, gdy wspomniane miejsce odkryte stanowi nieodgrodzoną część posesji, na której znajduje się fabryka wódek.
Przechowywanie poszczególnych rodzajów płynów, zawierających spirytus, w naczyniach do tego celu nieprzeznaczonych lub niezgłoszonych i urzędownie niesprawdzonych, jest wzbronione.
W razie zarządzenia stałego nadzoru skarbowego przez władzę skarbową II instancji, przedsiębiorca obowiązany jest dostarczyć dla organu, dozorującego fabrykę, odpowiedniego lokalu, położonego w obrębie zabudowań lub w ich pobliżu, a składającego się z jednego pokoju i kuchni.
Sprawdzenie.
Sprawdzenie.
Protokół sprawdzenia.
Protokół sprawdzenia.
Tę część protokółu podpisują wszyscy członkowie komisji sprawdzającej.
Spisy i opis pod b) i c) podpisują organa skarbowe.
1) stwierdzające, że sprawdzenia dokonano zgodnie z istotnym stanem przedsiębiorstwa,
2) podające osobę odpowiedzialnego kierownika, obowiązanego do dawania wyjaśnień organom skarbowym i prowadzenia przepisanych ksiąg kontroli,
3) wskazujące miejsce, w którem przechowywane będą księgi kontroli i przyrządy, służące do wykonywania kontroli skarbowej, wymienione w § 16,
4) wymieniające wszystkie rodzaje wódek gatunkowych, które zamierza produkować z podaniem zawartości czystego alkoholu etylowego i wielkości butelek, w których będą wydawane na sprzedaż. Oświadczenie to przedsiębiorca winien zaopatrzyć swoim podpisem.
Udzielenie zezwolenia na uruchomienie fabryki.
Udzielenie zezwolenia na uruchomienie fabryki.
Nadzór skarbowy.
Nadzór skarbowy.
Władza skarbowa II instancji może z urzędu, jako też na prośbę przedsiębiorcy, wprowadzić stały nadzór skarbowy w poszczególnych przedsiębiorstwach.
Obowiązki przedsiębiorcy.
Obowiązki przedsiębiorcy.
Pobór i kontrola spirytusu, prowadzenie książek kontroli.
Pobór i kontrola spirytusu, prowadzenie książek kontroli.
Oryginał świadectwa towarzyszy przesyłce spirytusu, a wtórnik przesyła zarząd magazynu monopolowego, względnie organa skarbowe, nadzorujące rektyfikację spirytusu, pocztą organom skarbowym, nadzorującym fabrykę wódek.
Wyrób wódek gatunkowych.
Wyrób wódek gatunkowych.
Dyrekcja Państwowego Monopolu Spirytusowego przeprowadzi rejestrację wódek, produkowanych przez prywatne fabryki.
Tylko wódki zarejestrowane wolno sprzedawać, a na etykiecie winien być podany numer rejestru, pod którym dana wódka została zarejestrowana.
Dyrekcja Państwowego Monopolu Spirytusowego może odmówić zarejestrowania, jeśli zgłoszony gatunek wódki nie odpowiada wymogom prawa.
Od decyzji Dyrekcji Państwowego Monopolu Spirytusowego fabryka może się odwołać do Ministra Skarbu, który decyduje ostatecznie.
Minister Skarbu ustali osobnem obwieszczeniem, ogłoszonem w Monitorze Polskim, w jakim czasie i w jaki sposób przeprowadzona zostanie rejestracja będących w obiegu wódek gatunkowych w poszczególnych województwach.
Ukończenie rejestracji w danem województwie ogłosi Dyrekcja Państwowego Monopolu Spirytusowego w Monitorze Polskim.
Od czasu ukończenia rejestracji fabryka wódek może wypuszczać w obrót jedynie wódki zarejestrowane.
Wydawanie gotowych wyrobów wódczanych z fabryki.
Wydawanie gotowych wyrobów wódczanych z fabryki.
Przedsiębiorca, posiadający więcej niż jeden oddział fabrykacyjny może przesyłać własne wyroby i półfabrykaty z jednego zakładu lub oddziału fabrykacyjnego do drugiego również w innych naczyniach, a to pod warunkami, które ustali dla poszczególnego przedsiębiorcy władza skarbowa II instancji tego okręgu, z którego towar się wysyła.
Na tych samych warunkach może fabryka wódek, wyrabiająca destylaty owocowe, winne, rumowe, arakowe oraz morsy, odstępować destylaty te innej fabryce wódek.
Wyżej w ust. 2 i 3 wymienione fabkrykaty należy wpisać w księdze produkcyjnej fabryki wysyłającej na rozchód, a w księdze produkcyjnej fabryki otrzymującej - na przychód.
Wyroby mieszane winny zawierać najmniej 10% spirytusu tego rodzaju, od którego pochodzi nazwa wyrobu.
Sprzedaż spirytusu i wyrobów wódczanych.
Sprzedaż spirytusu i wyrobów wódczanych.
Spirytus ten nabywać mogą osoby prywatne w ilościach jednorazowo nieprzekraczających 2 litrów na osobę.
Zakłady lecznicze, naukowe, lekarze, dentyści, weterynarze, aptekarze, felczerzy i akuszerki mogą nabywać powyższy spirytus do celów leczniczych w ilościach nieograniczonych za okazaniem legitymacji zawodowej.
Fabrykom wódek wolno wydawać za osobnem poświadczeniem władz skarbowych lub samorządowych, wystawionem na nazwisko odbiorcy, wódki w ilościach ponad 35 litrów płynu na uroczystości domowe, zwyczajem ustalone, jak wesela, chrzciny i t. p. Wydane ilości wódek winny być pokryte świadectwem przewozowem, a poświadczenie dołączone do książki świadectw przewozowych.
Wyrób wódek czystych w okresie przejściowym.
Wyrób wódek czystych w okresie przejściowym.
Władza skarbowa II instancji decyduje o wniosku po uprzedniem porozumieniu się z Dyrekcją Państwowego Monopolu Spirytusowego i zawiadamia przedsiębiorcę o zapadłej decyzji oraz poda warunki, na jakich ma się odbywać rozlew wódek czystych. Odpis zawiadomienia przesyła władza skarbowa II instancji Dyrekcji Państwowego Monopolu Spirytusowego.
ZAŁĄCZNIK
Oznaczenie alkoholu w wódkach gatunkowych za pomocą aparatu odpędowego.
Oznaczenie alkoholu w wódkach gatunkowych za pomocą aparatu odpędowego.
Do destylacji posługiwać się. można albo specjalnym do tego celu służącym aparatem Salerona, albo każdym innym aparatem, przy pomocy którego można z mieszaniny alkoholu i innych składników oddestylować czysty alkohol w kształcie pary i całą jej ilość po skropleniu przeprowadzić do osobnego przygotowanego na ten cel naczynia miarowego. Zwykle w czasie destylacji ulatniają się. i skraplają wraz z alkoholem olejki eteryczne, zawarte w gotowych wyrobach wódczanych i t. p., lecz obecność ich w destylacie w większej części wypadków nie wpływa na wskazanie alkoholomierza i może być z reguły nie brana pod rozwagę. W wypadkach wątpliwych należy jednak przed destylacją olejki wydzielić i oznaczenie alkoholu należy wówczas przekazać laboratorjum chemicznemu. Aparat Salerona składa się z destylacyjnego naczynia miedzianego z szyjką, o pojemności około 0,5 litra, małego chłodnika, który łączy się za pomocą rurki szklanej lub metalowej szczelnie z naczyniem destylacyjnem.
Do oznaczenia alkoholu należy odmierzyć dokładnie za pomocą cylindra miarowego 100 ctm.3 badanego płynu, zlać go do naczynia destylacyjnego, cylinder wypłukać starannie wodą i wodę tę również zlać do naczynia destylacyjnego, uważając, aby płynu nie utracić przez rozlanie. Mając w naczyniu destylacyjnem razem z wodą użytą do płukania cylindra miarowego około 200 ctm.3, łączy się naczynie destylacyjne za pomocą szczelnych korków i rurki szklanej z chłodnicą, ustawia pod nią dokładnie wysuszony wewnątrz cylinder miarowy o pojemności 100 ctm.3 i rozpoczyna destylację, podgrzewając ostrożnie naczynie destylacyjne lampą spirytusową lub gazową. Gdy płyn w naczyniu zacznie wrzeć, należy podgrzewanie tak regulować, aby z chłodnika wypływał spirytus pojedyńczemi kroplami, a nigdy jednostajną strugą. Gdyby destylat rozpoczął płynąć strugą, lub gdy wskutek silnego ogrzewania płyn z naczynia destylacyjnego zostanie przerzucony do chłodnicy i cylindra, należy destylację przerwać i rozpocząć ją na nowo, używając do tego ponownie zaczerpniętej w powyżej opisany sposób próby. Najodpowiedniej wykonuje się destylację wówczas, gdy z chłodnika wypływa 60-80 kropel na minutę.
Gdy destylacja dobiega końca i w cylindrze płyn dosięga już podziałki 100 cm.3 należy zmniejszyć płomień i z chwilą, gdy w cylindrze zbierze się równo 100 cm.3 należy go szybko odstawić i zgasić płomień lampki. Przez destylację cała ilość alkoholu zawarta w badanym płynie wydzieli się i przejdzie do destylatu, a w naczyniu destylacyjnem pozostaną inne składniki zawarte w płynie (cukier, syrop, ciała ekstraktywne i t. p.). Podczas destylacji należy uważać, aby wydzielające się z badanego płynu pary alkoholowe nie ulatniały się szczelinami w korku lub ażeby wskutek braku dostatecznej ilości zimnej wody w chłodniku nie ulatniały się z rurki chłodzącej
Destylację można wykonywać w miarę potrzeby także z większej ilości badanego płynu np. z 250 cm.3, 500 cm.3 i t. d. W każdym jednak wypadku należy przestrzegać, aby badany płyn rozcieńczyć przed destylacją równą objętością wody, aby naczynia destylacyjne nie zawierały więcej płynu, jak dwie trzecie swojej pojemności, oraz aby otrzymać w każdym wypadku dokładnie tyle destylatu, ile płynu wzięto do badania.
Otrzymany destylat należy odstopniować odpowiednim alkoholomierzem, a wynik stopniowania zredukować do normalnej temperatury.
Celem obliczenia ilości czystego alkoholu w wódkach gatunkowych i innych tym podobnych płynach, należy zmierzyć ilość płynu przy danej temperaturze, zredukować objętość płynu do normalnej temperatury i tak zredukowaną objętość pomnożyć przez stopniowość destylatu przy normalnej temperaturze, a iloczyn podzielić przez 100:
Przykład:
Dostarczono do urzędowej odprawy likier słodzony. Ilość płynu zbadano za pomocą naczynia miarowego i ustalono przy temperaturze + 18° R. na 312 litrów. Do oznaczenia alkoholu wzięto 100 cm.3 i po rozcieńczeniu wodą do 200 cm.3 oddestylowano z tej próby 100 cm.3. Destylat wykazał przy stopniowaniu 36,2 Trl. + 16,0° R = 34,1° Trl. + 12° R.
Według tablicy II poprawka przy + 18° R. i 34,1° Trl. rzeczywistej mocy wynosi na 100 1. - 0,41. Przy normalnej temperaturze jest zatem 310,7 litrów płynu.
A zatem 105,95 litrów czystego alkoholu zawartego w likierze.
Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.
..................................................
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »