Art. 3. - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1997.124.783
Akt utracił moc Wersja od: 1 maja 2004 r.
Art. 3.
1.
Udział soku w nastawach win owocowych w przeliczeniu na soki surowe nie może być mniejszy niż:1)
50% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych,2)
70% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych,3)
90% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów winogronowych,4)
60% objętościowych w wypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.2.
W produkcji napojów winopodobnych udział soków w nastawach w przeliczeniu na soki surowe nie może być mniejszy niż:1)
20% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych,2)
30% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych,3)
45% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów winogronowych,4)
25% objętościowych w wypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.3.
Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych soków.