Art. 3. - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.124.783

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.
Art.  3.
1.
Udział soku w nastawach win owocowych w przeliczeniu na soki surowe nie może być mniejszy niż:
1)
50% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych,
2)
70% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych,
3)
90% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów winogronowych,
4)
60% objętościowych w wypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.
2.
W produkcji napojów winopodobnych udział soków w nastawach w przeliczeniu na soki surowe nie może być mniejszy niż:
1)
20% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych,
2)
30% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych,
3)
45% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów winogronowych,
4)
25% objętościowych w wypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.
3.
Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych soków.