Rozdział 9 - Szczegółowe wymagania weterynaryjne przy produkcji innych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych i nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi - Wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2004.160.1673
Akt utracił moc Wersja od: 17 lutego 2006 r.
Rozdział 9
Szczegółowe wymagania weterynaryjne przy produkcji innych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych i nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi
Szczegółowe wymagania weterynaryjne przy produkcji innych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych i nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi
§ 43.
1.
Inne produkty pochodzenia zwierzęcego umieszcza się na rynku, jeżeli materiał surowy użyty do ich produkcji pochodzi z zatwierdzonych zakładów.2.
Produkty nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi wytwarza się w zakładzie przetwórstwa, jeżeli są spełnione następujące wymagania:1)
materiały surowe niezdatne do spożycia przez ludzi przechowuje się w oddzielnym pomieszczeniu lub w wydzielonym miejscu;2)
materiały surowe niezdatne do spożycia przez ludzi przetwarza się w oddzielnych pomieszczeniach, przy użyciu urządzeń i sprzętu przeznaczonego wyłącznie do tego celu;3)
produkty końcowe nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi, odpowiednio oznakowane, przechowuje się w oddzielnych pomieszczeniach lub kontenerach.§ 44.
Zakłady przetwórstwa produkujące inne produkty pochodzenia zwierzęcego, wymienione w § 3 pkt 2 lit. a-c, oprócz spełniania wymagań określonych w rozdziałach 4 i 5, powinny dodatkowo posiadać:1)
magazyn do przechowywania materiału surowego w temperaturze nieprzekraczającej 7 °C, z zastrzeżeniem § 46;2)
pomieszczenie lub wydzielone miejsce, w którym odbywa się przyjmowanie materiału surowego, o konstrukcji umożliwiającej wzrokową kontrolę tego materiału;3)
urządzenia do rozdrabniania materiału surowego, jeżeli rozdrabnianie jest wykonywane w tym zakładzie;4)
urządzenia do wytapiania materiału surowego;5)
pojemniki do przechowywania tłuszczu w stanie ciekłym;6)
urządzenia do uplastyczniania i krystalizacji tłuszczu ciekłego, chyba że w zakładzie przetwórstwa produkuje się wyłącznie tłuszcz w stanie ciekłym;7)
pomieszczenie do wysyłania produktów końcowych, chyba że wytopiony tłuszcz zwierzęcy jest wysyłany w stanie ciekłym w pojemnikach;8)
wodoszczelne pojemniki do przechowywania materiału surowego nieprzeznaczonego do spożycia przez ludzi;9)
urządzenia do przygotowywania produktów zawierających oczyszczony tłuszcz zwierzęcy i inne środki spożywcze lub przyprawy, jeżeli odbywa się to w tym zakładzie;10)
urządzenia zapewniające higieniczną produkcję, umieszczanie w opakowaniach jednostkowych i zbiorczych oraz przechowywanie skwarek, jeżeli odbywa się to w tym zakładzie.§ 45.
1.
W zakładach przetwórstwa, o których mowa w § 44, powinny być spełnione następujące wymagania:1)
materiał surowy użyty do produkcji powinien pochodzić od zwierząt, które w badaniu przedubojowym zostały uznane za nadające się do uboju, a ich mięso w badaniu poubojowym zostało uznane za zdatne do spożycia przez ludzi;2)
materiał surowy zdatny do spożycia przez ludzi zawierający tkankę tłuszczową oraz kości nie powinien zawierać krwi, zanieczyszczeń, wykazywać oznak zepsucia oraz powinien być otrzymany w sposób higieniczny;3)
do produkcji oczyszczonego tłuszczu zwierzęcego używa się wyłącznie tkanki tłuszczowej i kości pozyskanych w rzeźni, zakładach rozbioru mięsa i zakładach przetwórstwa, transportowanych i przechowywanych do czasu wytopienia w temperaturze nieprzekraczającej 7 °C;4)
środki transportu i pojemniki do przechowywania materiału surowego powinny posiadać gładkie powierzchnie wewnętrzne, łatwe do czyszczenia, mycia i odkażania, a także zapewniać utrzymanie podczas transportu wymaganej dla danego materiału temperatury;5)
materiał surowy przed wytopieniem poddaje się sprawdzeniu, w celu ustalenia i usunięcia materiału surowego niezdatnego do spożycia przez ludzi;6)
materiał surowy topi się przy użyciu wysokiej temperatury, ciśnienia lub w inny sposób, a następnie oddziela tłuszcz przez zlewanie, odwirowywanie, filtrację lub w inny sposób.2.
Niedopuszczalne jest użycie rozpuszczalników przy wytapianiu, o którym mowa w ust. 1 pkt 6.§ 46.
Przepisu § 45 ust. 1 pkt 3 nie stosuje się, jeżeli:1)
materiał surowy jest topiony nie później niż przed upływem 12 godzin od czasu jego pozyskania;2)
materiał surowy, używany do przygotowania topionego tłuszczu zwierzęcego, jest właściwie opakowany i przechowywany w higienicznych warunkach w punkcie sprzedaży detalicznej lub w pomieszczeniach do niego przyległych oraz gdy rozbiór i przechowywanie mięsa, w tym mięsa drobiowego, odbywa się w zakresie sprzedaży bezpośredniej, z tym że w przypadku, gdy materiał surowy jest pozyskiwany z zakładu rozbioru mięsa każdego dnia produkcji, powinno być spełnione wymaganie określone w pkt 1 oraz wymagania dotyczące temperatury określone w § 45 ust. 1 pkt 3, a jeżeli materiał surowy nie jest pozyskiwany w zakładzie rozbioru mięsa każdego dnia produkcji, powinien zostać schłodzony niezwłocznie po uzyskaniu.§ 47.
1.
Tłuszcz zwierzęcy uzyskany w sposób określony w § 45 ust. 1 pkt 1-3, 5 i 6 oczyszcza się.2.
Oczyszczanie, o którym mowa w ust. 1, przeprowadza się w tym samym lub innym zakładzie przetwórstwa, jeżeli tłuszcz spełnia wymagania określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.§ 48.
Skwarki przeznaczone do spożycia przez ludzi przechowuje się:1)
jeżeli temperatura topienia jest niższa lub równa 70 °C - w temperaturze niższej niż 7 °C nie dłużej niż 24 godziny lub w temperaturze niższej lub równej -18 °C;2)
jeżeli temperatura topienia jest wyższa niż 70 °C, a stosunek masy tłuszczu do zawartej w nim wody jest większy lub równy 10 % - w temperaturze niższej niż 7 °C nie dłużej niż 48 godzin lub w temperaturze niższej lub równej -18 °C;3)
jeżeli temperatura topienia jest wyższa niż 70 °C, a stosunek masy tłuszczu do zawartej w nim wody jest mniejszy niż 10 % - w temperaturze otoczenia.§ 49.
Zakłady przetwórstwa produkujące inne produkty pochodzenia zwierzęcego wymienione w § 3 pkt 2 lit. d, oprócz wymagań weterynaryjnych określonych w rozdziałach 4 i 5, powinny dodatkowo spełniać następujące wymagania:1)
materiał surowy użyty do produkcji powinien pochodzić od zwierząt, które w badaniu przedubojowym zostały uznane za nadające się do uboju, a ich mięso w badaniu poubojowym zostało uznane za zdatne do spożycia przez ludzi;2)
materiał surowy transportuje się z rzeźni zgodnie z wymaganiami higienicznymi, a jeżeli to konieczne - w warunkach chłodniczych, przy czym środki transportu powinny mieć gładkie powierzchnie wewnętrzne, łatwe do czyszczenia, mycia i odkażania, a także zapewniać utrzymanie wymaganej dla danego materiału temperatury;3)
produkty, które nie mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, przechowuje się w pomieszczeniach przeznaczonych do tego celu, produkty, które nie są solone ani suszone, powinny być przechowywane w temperaturze niższej niż 3 °C;4)
umieszczanie produktów w opakowaniach jednostkowych i opakowaniach zbiorczych odbywa się w sposób higieniczny w pomieszczeniu lub miejscu do tego wydzielonym;5)
opakowania jednostkowe i zbiorcze przechowuje się w miejscu przeznaczonym do tego celu.§ 50.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.