Wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku.
Dz.U.2004.160.1673
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 29 czerwca 2004 r.
w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku2) *
Przepisy ogólne
Przepisy ogólne
Wymagania weterynaryjne dotyczące produktów mięsnych
Wymagania weterynaryjne dotyczące produktów mięsnych
Przeprowadzanie kontroli w zakładzie przetwórstwa
Przeprowadzanie kontroli w zakładzie przetwórstwa
Wymagania lokalizacyjne, techniczne i technologiczne dla zakładów przetwórstwa
Wymagania lokalizacyjne, techniczne i technologiczne dla zakładów przetwórstwa
Wymagania weterynaryjne dotyczące poszczególnych etapów produkcji
Wymagania weterynaryjne dotyczące poszczególnych etapów produkcji
Dodatkowe wymagania weterynaryjne dla zakładów przetwórstwa produkujących konserwy mięsne i kulinarne potrawy mięsne
Dodatkowe wymagania weterynaryjne dla zakładów przetwórstwa produkujących konserwy mięsne i kulinarne potrawy mięsne
Sposób znakowania i pakowania produktów mięsnych i innych produktów pochodzenia zwierzęcego
Sposób znakowania i pakowania produktów mięsnych i innych produktów pochodzenia zwierzęcego
Wymagania weterynaryjne przy przechowywaniu i transporcie
Wymagania weterynaryjne przy przechowywaniu i transporcie
Szczegółowe wymagania weterynaryjne przy produkcji innych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych i nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi
Szczegółowe wymagania weterynaryjne przy produkcji innych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych i nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 026 z 31.01.1977) i dyrektywy 83/201/EWG z dnia 12 kwietnia 1983 r. ustanawiającej wyjątki od dyrektywy 77/99/EWG dotyczące niektórych produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego (Dz. Urz. WE L 112 z 28.04.1983).
Dane dotyczące ogłoszenia aktów Unii Europejskiej zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.
3) Przepisy wdrażające postanowienia rozdziału III dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (Dz. Urz. WE L 055 z 08.03.1971).
4) Decyzja Komisji 94/837/WE z dnia 16 grudnia 1994 r. ustanawiająca specjalne warunki dla zatwierdzania centrów przepakowywania, określonych w dyrektywie Rady 77/99/EWG oraz zasady w odniesieniu do obrotu produktami z tych centrów (Dz. Urz. WE L 352 z 31.12.1994).
5) Przepisy wdrażające postanowienia art. 10 dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE P 121 z 29.07.1964).
6) Przepisy wdrażające postanowienia art. 6 dyrektywy Rady 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE L 121 z 29.07.1964, str. 2012).
7) Decyzja Komisji 96/658/WE z dnia 13 listopada 1996 r. ustanawiająca specjalne warunki zatwierdzania zakładów zlokalizowanych na rynkach hurtowych (Dz. Urz. WE L 302 z 26.11.1996).
8) Przepisy wdrażające art. 5 i 6 dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE P 121 z 29.07.1964) i wdrażające przepisy trzeciego podpunktu art. 4 ust. 1 i rozdziału IX załącznika I dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (Dz. Urz. WE L 055 z 08.03.1971).
9) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 maja 2003 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych w roślinach, u zwierząt, w tkankach lub narządach zwierząt po uboju i w środkach spożywczych pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego (Dz. U. Nr 97, poz. 884).
10) Decyzja Komisji 94/383/WE z dnia 3 czerwca 1994 r. w sprawie kryteriów stosowanych w odniesieniu do zakładów wytwarzających produkty mięsne nieposiadających struktury przemysłowej ani przemysłowych zdolności produkcyjnych (Dz. Urz. WE L 174 z 08.07.1994).
11) Rozdział VI załącznika B dyrektywy 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 026 z 31.01.1977).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
13 (uchylony).
13 (uchylony).
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WYMAGANIA DLA TŁUSZCZU ZWIERZĘCEGO
WYMAGANIA DLA TŁUSZCZU ZWIERZĘCEGO
Bydło | Świnie | Inne tłuszcze zwierzęce | ||||||
tłuszcz jadalny | tłuszcz do oczyszczenia | jadalny tłuszcz wieprzowy | słonina i inne tłuszcze wieprzowe do oczyszczenia | jadalne | do oczyszczenia | |||
z pierwszego topienia1 | inny | jadalny smalec1 | inne tłuszcze | |||||
Maksymalna zawartość FFA (m/m % kwas oleinowy) | 0,75 | 1,25 | 3,0 | 0,75 | 1,25 | 2,0 | 1,25 | 3,0 |
Maksymalna zawartość nadtlenków | 4 meq/kg | 4 meq/kg | 6 meq/kg | 4 meq/kg | 6 meq/kg | 6 meq/kg | 4 meq/kg | 10 meq/kg |
Wilgoć i zanieczyszczenia | maksymalnie 0,5% | |||||||
Zapach, smak, kolor | normalny |
1 Świeży tłuszcz uzyskany z wytopienia tkanki tłuszczowej świń.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (7)
Podstawa prawna liczba obiektów na liście: (2)
Akty implementowane liczba obiektów na liście: (2)
- Dyrektywa 83/201/EWG ustanawiająca wyjątki od dyrektywy Rady 77/99/EWG dotyczące niektórych produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego
- Dyrektywa 77/99/EWG w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów mięsnych i niektórych innych produktów pochodzenia zwierzęcego