Rozdział 7 - Sposób znakowania i pakowania produktów mięsnych i innych produktów pochodzenia zwierzęcego - Wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.160.1673

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  7

Sposób znakowania i pakowania produktów mięsnych i innych produktów pochodzenia zwierzęcego

§  35.
Znakowanie, etykietowanie oraz umieszczanie w opakowaniach jednostkowych i zbiorczych odbywa się w zakładzie przetwórstwa lub zakładzie przepakowania w pomieszczeniach przeznaczonych do tego celu.
§  36.
1.
Produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego znakuje się podczas produkcji lub po ich wyprodukowaniu, w sposób czytelny i trwały w widocznym miejscu.
2.
Znakowanie, o którym mowa w ust. 1, polega na naniesieniu znaku weterynaryjnego bezpośrednio na produkty mięsne lub inne produkty pochodzenia zwierzęcego, a w przypadku gdy produkty te są umieszczone w opakowaniu jednostkowym - na to opakowanie lub etykietę.
3.
W przypadku gdy jednostkową porcję sprzedaży stanowią produkty mięsne, które są jednocześnie w opakowaniu jednostkowym i opakowaniu zbiorczym, wystarczające jest oznakowanie opakowania zbiorczego, zaś gdy produkty mięsne oznakowane znakiem weterynaryjnym są umieszczane w opakowaniu transportowym, znakuje się również to opakowanie.
4.
Znaku weterynaryjnego nie umieszcza się:
1) 11
 na opakowaniach jednostkowych, jeżeli produkty mięsne są następnie opakowywane w opakowanie zbiorcze, w którym są oferowane do sprzedaży konsumentowi ostatecznemu;
2)
jeżeli produkty mięsne są przesyłane do innego zatwierdzonego zakładu przetwórstwa w celu dalszego przetworzenia lub umieszczenia w opakowaniach jednostkowych, przy czym:
a)
przesyłka jest oznakowana znakiem weterynaryjnym zatwierdzonego zakładu przetwórstwa, w widocznym miejscu na powierzchni zewnętrznej, ze wskazaniem miejsca przeznaczenia,
b)
zakład przetwórstwa otrzymujący przesyłkę przechowuje dokumenty dołączone do przesyłki przez okres, o którym mowa w § 14 pkt 1 lit. c, a produkty mięsne w dużych opakowaniach zbiorczych przeznaczone do sprzedaży bez dalszego przetwarzania i umieszczania w opakowaniach jednostkowych powinny być oznakowane znakiem weterynaryjnym;
3)
jeżeli nieopakowane produkty mięsne są sprzedawane hurtowo sprzedawcy detalicznemu, przy czym:
a)
znak weterynaryjny jest umieszczony na opakowaniu transportowym,
b)
w zakładzie przechowuje się dokumenty dołączone do przesyłki przez okres, o którym mowa w § 14 pkt 1 lit. c.
5.
Znak weterynaryjny ma kształt owalny oraz zawiera:
1)
w górnej części - litery PL;
2)
na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu przetwórstwa lub zakładu przepakowania;
3)
w dolnej części - litery EWG.
6.
Dopuszcza się umieszczanie na rynku produktów mięsnych i innych produktów pochodzenia zwierzęcego oznakowanych znakiem weterynaryjnym owalnym zawierającym informacje określone w przepisach Unii Europejskiej11).
7.
Znak weterynaryjny umieszcza się w taki sposób, aby otwarcie opakowania powodowało jego zniszczenie, z wyłączeniem przypadków gdy podczas otwierania ulega zniszczeniu całe opakowanie. W przypadku produktów mięsnych w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, znak weterynaryjny umieszcza się na pojemniku w sposób uniemożliwiający jego usunięcie.
8.
Jeżeli produkt mięsny zawiera inne środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, w tym ryby, produkty mleczne lub produkty z jaj, na produkcie mięsnym umieszcza się jeden znak weterynaryjny.
9.
Wymiary znaku weterynaryjnego, o którym mowa w ust. 2, nanoszonego na:
1)
produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego albo na zawierające te produkty opakowania jednostkowe uzależnia się od wielkości i rodzaju opakowań znakowanych produktów mięsnych;
2)
opakowania zbiorcze zawierające produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego wynoszą: szerokość 6,5 cm, wysokość 4,5 cm, przy czym wysokość cyfr powinna wynosić 1 cm, a liter 0,8 cm.
10.
Znak weterynaryjny może być także umieszczony na płytce trwale przytwierdzonej do produktu mięsnego i innego produktu pochodzenia zwierzęcego, wykonanej z materiału odpornego na działanie temperatury i uszkodzenia mechaniczne.
11.
W przypadku zakładów przetwórstwa produkujących produkty zawierające w swym składzie inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych, spełniających wymagania rozporządzenia, w znaku, o którym mowa w ust. 5, przed weterynaryjnym numerem identyfikacyjnym umieszcza się cyfrę 8, a po niej myślnik.
12.
Produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego pochodzące z zakładów, które uzyskały odstępstwa w stosowaniu niektórych organizacyjnych, technicznych i technologicznych wymagań weterynaryjnych wymaganych przy produkcji produktów mięsnych lub innych produktów pochodzenia zwierzęcego, znakuje się znakiem weterynaryjnym kwadratowym, zawierającym:
1)
w górnej części - litery PL;
2)
w środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny;
3)
w dolnej części - napis NA RYNEK KRAJOWY.
13.
W przypadku gdy do produkcji użyto materiału surowego pochodzącego z niezatwierdzonych rzeźni lub zakładów rozbioru mięsa, na produktach mięsnych oraz innych produktach pochodzenia zwierzęcego umieszcza się znak weterynaryjny okrągły o średnicy 3 cm lub mniejszy, w zależności od wielkości produktu lub rodzaju opakowania, zawierający:
1)
w górnej części - litery PL;
2)
w środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny;
3)
w dolnej części - litery IW.
§  37. 12
 Etykieta umieszczana na produktach mięsnych, oprócz informacji określonych w przepisach w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych, powinna zawierać informacje:
1)
dotyczące gatunków zwierząt, z których uzyskano ten produkt, jeżeli nie wynika to z opisu produktu lub listy jego składników;
2)
umożliwiające identyfikację partii produkcyjnej produktów mięsnych o tym samym stopniu zagrożenia, które wyprodukowano w podobnych warunkach technologicznych (kod partii produkcyjnej);
3)
o dacie wyprodukowania produktu lub kodzie pozwalającym na identyfikację tej daty przez odbiorcę lub organ nadzoru - w przypadku gdy produkt mięsny w tym opakowaniu nie jest przeznaczony dla konsumenta ostatecznego;
4)
o zawartości białka roślinnego lub zwierzęcego lub skrobi, dodanych do produktu mięsnego, w innych celach niż technologicznie, a ich użycie nie ma odniesienia w opisie handlowym produktu;
5)
o warunkach, w jakich produkty mięsne powinny być przechowywane i oferowane do sprzedaży.
§  38.
Opakowania jednostkowe i zbiorcze:
1)
powinny:
a)
być wytrzymałe,
b)
spełniać wymagania dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością określone w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia;
2)
w przypadku produktów mięsnych nie powinny być ponownie użyte, chyba że są wykonane ze szkła, gliny lub plastiku i przed użyciem zostały dokładnie oczyszczone i odkażone;
3)
przechowuje się w warunkach higienicznych.
§  39.
Dopuszcza się produkcję i umieszczanie produktów mięsnych w opakowaniach zbiorczych w tym samym pomieszczeniu, jeżeli są spełnione następujące wymagania:
1)
powierzchnia i wyposażenie tego pomieszczenia zapewniają higieniczne przeprowadzenie czynności;
2)
opakowania jednostkowe i zbiorcze niezwłocznie po wytworzeniu umieszcza się w zapieczętowanym opakowaniu ochronnym, zabezpieczonym przed uszkodzeniem w czasie transportu i przechowywanym w pomieszczeniach przeznaczonych do tego celu;
3)
pomieszczenia do przechowywania opakowań są wolne od kurzu i szkodników oraz oddzielone od pomieszczeń zawierających substancje mogące skazić produkty mięsne;
4)
opakowania przechowuje się w sposób uniemożliwiający ich bezpośredni kontakt z posadzkami lub podłożem;
5)
przed i po umieszczeniu opakowań w pomieszczeniach do tego przewidzianych wszystkie czynności z nimi związane przeprowadza się w sposób higieniczny;
6)
opakowań zbiorczych używa się niezwłocznie po ich dostarczeniu do pomieszczenia, w którym odbywa się pakowanie, a po zapakowaniu produkty mięsne umieszcza się w pomieszczeniach przeznaczonych do ich przechowywania;
7)
osoby zatrudnione w zakładzie mające kontakt z nieopakowanym mięsem, półproduktami, mięsem mielonym, surowymi wyrobami mięsnymi i produktami mięsnymi nie powinny mieć kontaktu z opakowaniami zbiorczymi.
11 § 36 ust. 4 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 7 rozporządzenia z dnia 9 marca 2005 r. (Dz.U.05.48.455) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 kwietnia 2005 r.
12 § 37 zmieniony przez § 1 pkt 8 rozporządzenia z dnia 9 marca 2005 r. (Dz.U.05.48.455) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 kwietnia 2005 r.