Rozdział 2 - Wymagania weterynaryjne dotyczące produktów mięsnych - Wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.160.1673

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  2

Wymagania weterynaryjne dotyczące produktów mięsnych

§  4.
Na rynku umieszcza się produkty mięsne:
1)
przygotowane i przechowywane w zakładzie przetwórstwa zatwierdzonym zgodnie z art. 10 ust. 8 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego, spełniającym wymagania, które są określone w rozporządzeniu, a w przypadku zakładów przetwórstwa o małej zdolności produkcyjnej spełniających wymagania, które są określone w § 24 ust. 4 i 5;
2)
przygotowane z mięsa zwierząt z gatunków wymienionych w § 3 pkt 4, przy czym mięso przywożone powinno spełniać wymagania określone w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego3);
3)
przygotowane z mięsa:
a)
pochodzącego z zakładu zatwierdzonego i spełniającego wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych w handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy przywozie mięsa i produktów mięsnych, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych, oraz transportowanego zgodnie z tymi przepisami,
b)
które od czasu przywozu do zakładu przetwórstwa do czasu użycia do produkcji było przechowywane zgodnie z przepisami wymienionymi w lit. a,
c)
przetworzonego - w przypadku produktów mięsnych sterylizowanych lub pasteryzowanych w hermetycznie zamkniętych pojemnikach oraz kulinarnych potraw mięsnych, zgodnie z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu;
4)
poddawane regularnym kontrolom wewnętrznym, określonym w § 14, przeprowadzanym w zakładzie przetwórstwa oraz urzędowemu nadzorowi, zgodnie z § 16;
5)
zawierające na etykiecie wyraźną i czytelną informację dotyczącą temperatury, w jakiej produkty mięsne powinny być przechowywane i transportowane, oraz datę przydatności do spożycia przez ludzi - w przypadku produktów mięsnych wymagających chłodzenia;
6)
opakowane i opatrzone etykietą, zgodnie z § 37-39, w zakładzie przetwórstwa lub w zatwierdzonym zakładzie przepakowania spełniającym wymagania określone w przepisach odrębnych4);
7)
oznakowane znakiem weterynaryjnym, zgodnie z § 36, z zastrzeżeniem przepisów o wymaganiach weterynaryjnych w handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi, przy czym znak ten powinien być wydrukowany na etykiecie lub w inny sposób przymocowany do produktu mięsnego lub opakowania jednostkowego;
8)
poddane obróbce, przechowywane i transportowane, zgodnie z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu; jeżeli przechowywanie odbywa się w chłodni składowej oddzielonej od zakładu przetwórstwa, powinna być ona zatwierdzona i spełniać wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku5);
9) 1
 podczas transportu zaopatrzone w:
a)
handlowy dokument identyfikacyjny zawierający znak weterynaryjny (odbiorca przechowuje ten dokument rok) albo
b)
świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44), w przypadku:
produktów mięsnych otrzymanych z mięsa pochodzącego z obszarów objętych ograniczeniami ze względu na zdrowie zwierząt,
produktów mięsnych otrzymanych z mięsa określonego w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku6),
produktów mięsnych otrzymanych z mięsa innych gatunków niż wymienione w § 3 pkt 4,
przewozu przez państwo trzecie do innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej w zaplombowanych środkach transportu;
10)
niepoddane promieniowaniu jonizującemu;
11) 2
 w przypadku przywozu zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w decyzji 97/221/WE z dnia 28 lutego 1997 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i wzór świadectw weterynaryjnych w odniesieniu do przywozu produktów mięsnych z państw trzecich i uchylającej decyzję 91/449/EWG (Dz. Urz. WE L 53 z 24.02.1998, str. 26) albo w decyzji 97/41/WE z dnia 18 grudnia 1996 r. ustanawiającej warunki zdrowotne i świadectwo zdrowia publicznego dla przywozu z państw trzecich produktów mięsnych otrzymywanych z mięsa drobiowego, mięsa dzikich zwierząt utrzymywanych przez człowieka, mięsa dzikiej zwierzyny i mięsa króliczego (Dz. Urz. WE L 17 z 21.01.1997, str. 34).
§  5.
Przepisu § 4 pkt 9 lit. b nie stosuje się, jeżeli:
1)
produkty mięsne umieszczone w hermetycznie zamkniętych pojemnikach zostały poddane obróbce cieplnej, w czasie której nie został usunięty znak weterynaryjny;
2)
są spełnione wymagania określone w § 36 ust. 11 - w przypadku produktów zawierających inne środki spożywcze oraz jedynie niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych.
§  6.
Produkty mięsne wyprodukowane w zatwierdzonym i poddawanym urzędowemu nadzorowi zakładzie przetwórstwa stanowiącym część rynku hurtowego umieszcza się na rynku, jeżeli zakład ten spełnia wymagania określone w przepisach Unii Europejskiej7).
§  7.
Do produkcji produktów mięsnych nie stosuje się:
1)
mięsa niezdatnego do spożycia przez ludzi oraz mięsa określonego w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego8);
2)
narządów układu rozrodczego zwierząt obojga płci, z wyjątkiem jąder;
3)
narządów układu moczowego, z wyjątkiem nerek i pęcherza;
4)
chrząstek krtani, tchawicy i oskrzeli;
5)
migdałków, mózgu, rdzenia przedłużonego i rdzenia kręgowego, pozyskanych od bydła, owiec i kóz, oraz gałek ocznych i powiek;
6)
przewodów słuchowych zewnętrznych;
7)
tkanek zrogowaciałych;
8)
głowy, wyłączając grzebień, zausznice, dzwonki i korale, oraz wola, przełyku, jelit i narządów rozrodczych - w przypadku drobiu.
§  8.
1.
Produkty mięsne poddaje się obróbce przez:
1)
obróbkę cieplną, peklowanie, marynowanie lub suszenie;
2)
wędzenie lub dojrzewanie w warunkach otoczenia właściwych dla danego produktu, które może być połączone z obróbką wymienioną w pkt 1, w szczególności z peklowaniem, zgodnie z przepisami odrębnymi9);
3)
dodanie innych środków spożywczych lub przypraw.
2.
Po przeprowadzeniu obróbki, o której mowa w ust. 1, produkty mięsne mogą być poddane chłodzeniu lub mrożeniu.
3.
Produkty mięsne mogą być wytwarzane z surowych wyrobów mięsnych, a także z innych produktów mięsnych.
§  9.
1.
Mięso odkostnione mechanicznie umieszcza się na rynku po uprzedniej obróbce cieplnej, w czasie której wewnątrz produktu mięsnego została osiągnięta temperatura 72 °C.
2.
Mięso, o którym mowa w ust. 1, może zostać użyte do wytworzenia produktów mięsnych w zakładzie przetwórstwa innym niż zakład, w którym zostało oddzielone od kości, jeżeli po pozyskaniu zostało zamrożone do temperatury nieprzekraczającej -18 °C, mierzonej wewnątrz bloku mięsa, która jest utrzymywana w czasie transportu i przechowywania.
§  10.
Kulinarne potrawy mięsne wytwarza się w zakładach przetwórstwa, które spełniają wymagania określone w § 14, 15, 33, 34 oraz 37 pkt 1 i 3.
§  11.
Inne produkty pochodzenia zwierzęcego umieszcza się na rynku, jeżeli zostały:
1)
wyprodukowane w zatwierdzonych zakładach przetwórstwa, które spełniają wymagania określone w § 14 oraz są poddawane urzędowemu nadzorowi w sposób określony w § 16;
2)
wyprodukowane zgodnie z wymaganiami właściwymi dla tych produktów;
3)
zaopatrzone w handlowy dokument identyfikacyjny.
§  12.
Do produkcji produktów mięsnych używa się innych niż mięso produktów pochodzenia zwierzęcego, jeżeli spełniają one wymagania określone w przepisach Unii Europejskiej.
1 § 4 pkt 9 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 9 marca 2005 r. (Dz.U.05.48.455) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 kwietnia 2005 r.
2 § 4 pkt 11 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 9 marca 2005 r. (Dz.U.05.48.455) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 kwietnia 2005 r.