Oddział 1 - Przepisy ogólne - Wymagania w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy i życia na statkach rybackich oraz szczegółowe wymagania techniczne w zakresie ich konstrukcji i wyposażenia.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2020.59
Akt obowiązujący Wersja od: 14 stycznia 2020 r.
Oddział 1
Przepisy ogólne
Przepisy ogólne
§ 8.
Za nowy statek rybacki uznaje się statek, w odniesieniu do którego:1)
zawarto umowę na budowę lub przebudowę w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia lub po tym dniu, lub2)
zawarto umowę na budowę lub przebudowę przed dniem, o którym mowa w pkt 1, i umowa ta zostanie zrealizowana co najmniej trzy lata po tym dniu, lub3)
w dniu, o którym mowa w pkt 1, lub po tym dniu nie zawarto umowy na budowę, jednak:a)
położono stępkę statku rybackiego lubb)
rozpoczęto budowę statku rybackiego, lubc)
rozpoczęto montaż elementów, których masa stanowi co najmniej 50 ton lub 1% szacowanej masy wszystkich materiałów potrzebnych do jego budowy, w zależności od tego, która z tych wielkości jest mniejsza.§ 9.
1.
Wysokość pomieszczenia na nowym statku rybackim pozwala na swobodne przejście i wykonywanie pracy.2.
Wysokość pomieszczenia na nowym statku rybackim, w którym praca w pozycji stojącej jest wykonywana przez dłużej niż 1 godzinę, wynosi co najmniej 1,9 m.3.
Jeżeli pomieszczenia, o których mowa w ust. 1, mają strop pochyły, wysokość tych pomieszczeń mierzona od poziomu podłogi do najniżej położonego punktu stropu wynosi co najmniej 1,85 m.§ 10.
1.
Pomieszczenia załogi na nowym statku rybackim odpowiednio izoluje się.2.
Do budowy grodzi wewnętrznych, paneli, pokrycia i podłóg używa się materiałów sprzyjających zapewnieniu zdrowego otoczenia i dopuszczonych do użytku w pomieszczeniach mieszkalnych.§ 11.
Pomieszczenia załogi na nowym statku rybackim wyposaża się w odpowiedni system odwadniający.§ 12.
Pomieszczenia załogi na nowym statku rybackim zabezpiecza się wszelkimi użytecznymi środkami przed dostępem owadów, zwłaszcza gdy statek rybacki prowadzi połowy na obszarach, na których występuje duża liczba komarów.§ 13.
W pomieszczeniach załogi na nowym statku rybackim zapewnia się wyjścia ewakuacyjne, które umożliwiają członkom załogi tego statku szybkie wydostanie się z jego pomieszczeń na pokład.§ 14.
1.
Liczba i rozmieszczenie oraz wymiary dróg i wyjść, wykorzystywanych jako drogi i wyjścia ewakuacyjne, uwzględniają maksymalną liczbę członków załogi nowego statku rybackiego.2.
Oświetlenie dróg i wyjść ewakuacyjnych na nowym statku rybackim zapewnia bezpieczne korzystanie z tych dróg i wyjść.§ 15.
Zamknięte wyjścia na nowym statku rybackim, które wykorzystuje się jako wyjścia ewakuacyjne, konstruuje się i montuje w sposób zapewniający natychmiastowe i łatwe ich otwarcie.§ 16.
1.
W pomieszczeniach na nowym statku rybackim zapewnia się wentylację odpowiednią do warunków klimatycznych.2.
Pomieszczenia na nowym statku rybackim wyposaża się w system wentylacji zapewniający ciągły dopływ powietrza o odpowiednich parametrach zawsze, kiedy rybacy znajdują się na statku.§ 17.
W pomieszczeniach na nowym statku rybackim, w których występują szkodliwe dla zdrowia lub życia pyły lub gazy, montuje się nawiewną wentylację miejscową.§ 18.
Niepalącym członkom załogi na nowym statku rybackim zapewnia się ochronę przed dymem tytoniowym.§ 19.
Pomieszczenia załogi na nowym statku rybackim ogrzewa się odpowiednio do warunków atmosferycznych.§ 20.
1.
Na nowym statku rybackim:1)
wracającym do portu macierzystego w czasie krótszym niż 24 godziny od wypłynięcia w rejs,2)
którego członkowie załogi nie mieszkają na statku w czasie jego postoju w porcie - nie wydziela się pomieszczeń mieszkalnych.2.
Statek, o którym mowa w ust. 1, wyposaża się w urządzenia higieniczno-sanitarne, sprzęty umożliwiające przygotowanie i spożywanie posiłków oraz miejsca do wypoczynku, przechowywania odzieży i jej suszenia.§ 21.
Wszystkim osobom znajdującym się na nowym statku rybackim zapewnia się dostęp do zimnej i ciepłej wody słodkiej, w ilości umożliwiającej należytą higienę.§ 22.
Na nowym statku rybackim choremu lub rannemu rybakowi zapewnia się osobne pomieszczenie.§ 23.
1.
Na nowym statku rybackim rybakom zapewnia się odpowiednie przybory do jedzenia, pościel oraz ręczniki.2.
Koszt ręczników mogą ponosić rybacy, jeżeli tak stanowi zbiorowy układ pracy lub rybacka umowa o pracę.§ 24.
1.
Nowy statek rybacki wyposaża się w systemy łączności.2.
Na nowym statku rybackim rybakom zapewnia się dostęp do systemów, o których mowa w ust. 1, w stopniu, w jakim jest to możliwe, za rozsądną cenę nieprzekraczającą pełnego kosztu faktycznego użycia danego systemu przez rybaka, a ponoszonego przez armatora.§ 25.
Rybacy pracujący na pomocniczych nowych statkach rybackich, które nie mają odpowiednich pomieszczeń dla załogi ani pomieszczeń higieniczno-sanitarnych, otrzymują zakwaterowanie i dostęp do takich pomieszczeń na statku macierzystym.