Rozdział 1 - Wymagania dla nowych statków rybackich - Wymagania w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy i życia na statkach rybackich oraz szczegółowe wymagania techniczne w zakresie ich konstrukcji i wyposażenia.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2020.59
Akt obowiązujący Wersja od: 14 stycznia 2020 r.
Rozdział 1
Wymagania dla nowych statków rybackich
Wymagania dla nowych statków rybackich
Przepisy ogólne
Przepisy ogólne
§ 8.
Za nowy statek rybacki uznaje się statek, w odniesieniu do którego:1)
zawarto umowę na budowę lub przebudowę w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia lub po tym dniu, lub2)
zawarto umowę na budowę lub przebudowę przed dniem, o którym mowa w pkt 1, i umowa ta zostanie zrealizowana co najmniej trzy lata po tym dniu, lub3)
w dniu, o którym mowa w pkt 1, lub po tym dniu nie zawarto umowy na budowę, jednak:a)
położono stępkę statku rybackiego lubb)
rozpoczęto budowę statku rybackiego, lubc)
rozpoczęto montaż elementów, których masa stanowi co najmniej 50 ton lub 1% szacowanej masy wszystkich materiałów potrzebnych do jego budowy, w zależności od tego, która z tych wielkości jest mniejsza.§ 9.
1.
Wysokość pomieszczenia na nowym statku rybackim pozwala na swobodne przejście i wykonywanie pracy.2.
Wysokość pomieszczenia na nowym statku rybackim, w którym praca w pozycji stojącej jest wykonywana przez dłużej niż 1 godzinę, wynosi co najmniej 1,9 m.3.
Jeżeli pomieszczenia, o których mowa w ust. 1, mają strop pochyły, wysokość tych pomieszczeń mierzona od poziomu podłogi do najniżej położonego punktu stropu wynosi co najmniej 1,85 m.§ 10.
1.
Pomieszczenia załogi na nowym statku rybackim odpowiednio izoluje się.2.
Do budowy grodzi wewnętrznych, paneli, pokrycia i podłóg używa się materiałów sprzyjających zapewnieniu zdrowego otoczenia i dopuszczonych do użytku w pomieszczeniach mieszkalnych.§ 11.
Pomieszczenia załogi na nowym statku rybackim wyposaża się w odpowiedni system odwadniający.§ 12.
Pomieszczenia załogi na nowym statku rybackim zabezpiecza się wszelkimi użytecznymi środkami przed dostępem owadów, zwłaszcza gdy statek rybacki prowadzi połowy na obszarach, na których występuje duża liczba komarów.§ 13.
W pomieszczeniach załogi na nowym statku rybackim zapewnia się wyjścia ewakuacyjne, które umożliwiają członkom załogi tego statku szybkie wydostanie się z jego pomieszczeń na pokład.§ 14.
1.
Liczba i rozmieszczenie oraz wymiary dróg i wyjść, wykorzystywanych jako drogi i wyjścia ewakuacyjne, uwzględniają maksymalną liczbę członków załogi nowego statku rybackiego.2.
Oświetlenie dróg i wyjść ewakuacyjnych na nowym statku rybackim zapewnia bezpieczne korzystanie z tych dróg i wyjść.§ 15.
Zamknięte wyjścia na nowym statku rybackim, które wykorzystuje się jako wyjścia ewakuacyjne, konstruuje się i montuje w sposób zapewniający natychmiastowe i łatwe ich otwarcie.§ 16.
1.
W pomieszczeniach na nowym statku rybackim zapewnia się wentylację odpowiednią do warunków klimatycznych.2.
Pomieszczenia na nowym statku rybackim wyposaża się w system wentylacji zapewniający ciągły dopływ powietrza o odpowiednich parametrach zawsze, kiedy rybacy znajdują się na statku.§ 17.
W pomieszczeniach na nowym statku rybackim, w których występują szkodliwe dla zdrowia lub życia pyły lub gazy, montuje się nawiewną wentylację miejscową.§ 18.
Niepalącym członkom załogi na nowym statku rybackim zapewnia się ochronę przed dymem tytoniowym.§ 19.
Pomieszczenia załogi na nowym statku rybackim ogrzewa się odpowiednio do warunków atmosferycznych.§ 20.
1.
Na nowym statku rybackim:1)
wracającym do portu macierzystego w czasie krótszym niż 24 godziny od wypłynięcia w rejs,2)
którego członkowie załogi nie mieszkają na statku w czasie jego postoju w porcie - nie wydziela się pomieszczeń mieszkalnych.2.
Statek, o którym mowa w ust. 1, wyposaża się w urządzenia higieniczno-sanitarne, sprzęty umożliwiające przygotowanie i spożywanie posiłków oraz miejsca do wypoczynku, przechowywania odzieży i jej suszenia.§ 21.
Wszystkim osobom znajdującym się na nowym statku rybackim zapewnia się dostęp do zimnej i ciepłej wody słodkiej, w ilości umożliwiającej należytą higienę.§ 22.
Na nowym statku rybackim choremu lub rannemu rybakowi zapewnia się osobne pomieszczenie.§ 23.
1.
Na nowym statku rybackim rybakom zapewnia się odpowiednie przybory do jedzenia, pościel oraz ręczniki.2.
Koszt ręczników mogą ponosić rybacy, jeżeli tak stanowi zbiorowy układ pracy lub rybacka umowa o pracę.§ 24.
1.
Nowy statek rybacki wyposaża się w systemy łączności.2.
Na nowym statku rybackim rybakom zapewnia się dostęp do systemów, o których mowa w ust. 1, w stopniu, w jakim jest to możliwe, za rozsądną cenę nieprzekraczającą pełnego kosztu faktycznego użycia danego systemu przez rybaka, a ponoszonego przez armatora.§ 25.
Rybacy pracujący na pomocniczych nowych statkach rybackich, które nie mają odpowiednich pomieszczeń dla załogi ani pomieszczeń higieniczno-sanitarnych, otrzymują zakwaterowanie i dostęp do takich pomieszczeń na statku macierzystym.
Oświetlenie
Oświetlenie
§ 26.
Na nowym statku rybackim zapewnia się:1)
oświetlenie dzienne przez odpowiednio rozmieszczone okna:a)
w pomieszczeniach mieszkalnych,b)
na stanowiskach pracy znajdujących się w pomieszczeniach - jeżeli jest to możliwe ze względów konstrukcyjnych;2)
oświetlenie elektryczne o natężeniu dostosowanym do rodzaju wykonywanych czynności.§ 27.
1.
W oknach pomieszczeń mieszkalnych na nowym statku rybackim, w celu ich zaciemnienia, montuje się żaluzje lub zasłony.2.
W pomieszczeniach mieszkalnych na nowym statku rybackim montuje się:1)
urządzenia do regulowania poziomu natężenia oświetlenia elektrycznego;2)
miejscowe oświetlenie elektryczne przy koi.§ 28.
1.
W pomieszczeniach mieszkalnych na nowym statku rybackim zapewnia się oświetlenie awaryjne.2.
W mesach, korytarzach i innych miejscach, które mogą być wykorzystywane jako drogi ewakuacyjne, zapewnia się oświetlenie awaryjne lub w przypadku braku takiego oświetlenia - stałe oświetlenie nocne.
Pomieszczenia mieszkalne
Pomieszczenia mieszkalne
§ 29.
Pomieszczenia mieszkalne na nowym statku rybackim sytuuje się w sposób zapewniający członkom załogi:1)
bezpieczne dojście do tych pomieszczeń;2)
ochronę przed wpływem warunków atmosferycznych, hałasem i wibracjami;3)
zabezpieczenie przed przenikaniem uciążliwych zapachów z innych części statku.§ 30.
Pomieszczeń mieszkalnych na nowym statku rybackim nie sytuuje się:1)
w części dziobowej przed grodzią zderzeniową;2)
za rufową główną grodzią zderzeniową;3)
poniżej wodnicy ładunkowej.§ 31.
1.
Pomieszczenia mieszkalne na nowym statku rybackim nie mogą być połączone z pomieszczeniami ładowni i maszynowni bezpośrednimi otworami (przejściami) innymi niż wyjścia ewakuacyjne.2.
Jeżeli pozwalają na to warunki eksploatacyjne nowego statku rybackiego, kuchni, magazynów, suszarni lub pomieszczeń higieniczno-sanitarnych ogólnego użytku nie łączy ze sobą bezpośrednimi przejściami.§ 32.
Powierzchnia pomieszczenia mieszkalnego na nowym statku rybackim przypadająca na jedną osobę, z wyłączeniem przestrzeni zajmowanej przez koje i schowki, oraz liczba osób zakwaterowanych w tym pomieszczeniu zapewniają odpowiednią przestrzeń i komfort, uwzględniając sposób eksploatacji statku wynikający z jego przeznaczenia.§ 33.
W pomieszczeniu mieszkalnym na nowym statku rybackim kwateruje się nie więcej niż 6 osób.§ 34.
Maksymalną liczbę osób, które mogą być zakwaterowane w danym pomieszczeniu mieszkalnym na nowym statku rybackim, oznacza się w tym pomieszczeniu w miejscu widocznym, w sposób czytelny i trwały.§ 35.
Kapitana statku rybackiego oraz oficerów, o ile pozwala na to rodzaj nowego statku rybackiego, jego wielkość lub przeznaczenie, kwateruje się w osobnym pomieszczeniu mieszkalnym lub w osobnych pomieszczeniach mieszkalnych.§ 36.
1.
Pomieszczenia mieszkalne na nowym statku rybackim rozplanowuje się i wyposaża w sposób zapewniający optymalny komfort i ułatwiający utrzymanie porządku mieszkającym w nich osobom.2.
Pomieszczenia mieszkalne na nowym statku rybackim sytuuje się lub wyposaża w taki sposób, aby w miarę możliwości zapewnić odpowiedni poziom prywatności mężczyznom i kobietom.3.
Pomieszczenia mieszkalne na nowym statku rybackim wyposaża się w:1)
koje;2)
schowki o pojemności wystarczającej do przechowywania odzieży i innych rzeczy osobistych;3)
odpowiednią powierzchnię do pisania.§ 37.
1.
Na nowym statku rybackim każdemu z członków załogi zapewnia się indywidualną koję o odpowiednim rozmiarze, wyposażoną w materac wykonany z zatwierdzonych materiałów.2.
Przy każdej koi zapewnia się miejscowe oświetlenie elektryczne.§ 38.
1.
Pomieszczenia mieszkalne na nowym statku rybackim utrzymuje się w czystości w stopniu umożliwiającym ich zamieszkiwanie.2.
W pomieszczeniach mieszkalnych na nowym statku rybackim nie przechowuje się przedmiotów i zapasów, które nie stanowią własności osobistej rybaków ani nie służą bezpieczeństwu lub ratowaniu osób zamieszkujących te pomieszczenia.
Mesa, kuchnia oraz przechowywanie żywności i odpadów
Mesa, kuchnia oraz przechowywanie żywności i odpadów
§ 39.
1.
Mesę na nowym statku rybackim dostosowuje się do warunków eksploatacyjnych na tym statku.2.
Mesę na nowym statku rybackim sytuuje się:1)
możliwie najbliżej kuchni;2)
za grodzią zderzeniową.3.
Mesę, o ile to możliwe, oddziela się od pomieszczeń mieszkalnych.4.
Wymiary mesy na nowym statku rybackim i jej wyposażenie odpowiadają liczbie osób, jaka może z niej korzystać.§ 40.
1.
Na nowym statku rybackim wydziela się kuchnię albo część kuchenną - w przypadku gdy brak jest wydzielonej kuchni, o wymiarach dostosowanych do jej przeznaczenia.2.
Kuchnię i część kuchenną:1)
dobrze oświetla się i wentyluje;2)
wyposaża się w sprzęty i urządzenia niezbędne do przygotowywania posiłków;3)
utrzymuje się w należytym stanie.§ 41.
1.
Nowy statek rybacki o długości między pionami, rozumianej jako odległość między przednim a tylnym pionem, gdzie pion przedni jest równoległy do przedniej krawędzi dziobnicy w płaszczyźnie wodnicy, na której mierzona jest długość, a pion tylny jest równoległy do osi trzonu sterowego tej wodnicy, równej 15 m lub większej, wyposaża się w lodówkę o pojemności dostosowanej do liczebności załogi oraz kuchenkę elektryczną lub gazową.2.
Lodówka oraz kuchenka są cały czas dostępne dla rybaków.§ 42.
Butle z butanem lub propanem, wykorzystywane do przygotowywania posiłków w kuchni albo części kuchennej, przechowuje się na otwartym pokładzie w schowku zaprojektowanym tak, aby zapewnić ochronę przed zewnętrznymi źródłami ciepła i uderzeniami.§ 43.
1.
W celu zapobieżenia zepsuciu zapasów żywności przechowuje się je w miejscu o odpowiedniej pojemności, suchym, chłodnym i dobrze wentylowanym.2.
O ile pozwala na to wielkość nowego statku rybackiego, w pomieszczeniu, w którym przechowywane są zapasy żywności, zapewnia się urządzenia chłodnicze lub inne urządzenia utrzymujące niską temperaturę w pomieszczeniu.3.
Na nowym statku rybackim o długości między pionami rozumianej w sposób określony w § 41 ust. 1 i wynoszącej 15 m lub więcej zapewnia się magazyny zapasów żywności i urządzenia chłodnicze lub inne urządzania utrzymujące niską temperaturę.§ 44.
Kuchnię, część kuchenną i urządzenia do przechowywania żywności utrzymuje się w odpowiednich warunkach higienicznych.§ 45.
1.
Odpady przechowuje się w zamkniętych i dobrze uszczelnionych pojemnikach.2.
Odpady usuwa się z miejsc, w których znajduje się żywność, gdy tylko zajdzie taka potrzeba.§ 46.
Ilość żywności i wody pitnej odpowiada liczbie rybaków przebywających na nowym statku rybackim, jak również długości i charakterystyce rejsu.
Pomieszczenia i urządzenia higieniczno-sanitarne
Pomieszczenia i urządzenia higieniczno-sanitarne
§ 47.
1.
Pomieszczenia higieniczno-sanitarne na nowym statku rybackim mają właściwości, które uniemożliwiają zanieczyszczanie innych pomieszczeń.2.
Pomieszczenia higieniczno-sanitarne na nowym statku rybackim są wyposażone w wentylację połączoną ze świeżym powietrzem, niezależną od innych pomieszczeń.3.
Wszystkie powierzchnie w pomieszczeniach higieniczno-sanitarnych przystosowuje się do łatwego i skutecznego ich czyszczenia.4.
Podłogi w pomieszczeniach higieniczno-sanitarnych pokrywa się powłoką antypoślizgową.§ 48.
1.
Odpowiednio do rodzaju i przeznaczenia nowego statku rybackiego wyposaża się go w urządzenia higieniczno-sanitarne, takie jak ustępy, umywalki i wanny lub natryski.2.
Urządzenia higieniczno-sanitarne spełniają odpowiednie normy dotyczące ich jakości oraz co najmniej minimalne normy zapewniające zachowanie zdrowia i higieny przez ich użytkowników.3.
Urządzenia higieniczno-sanitarne instaluje się w sposób umożliwiający, w uzasadnionym stopniu, zachowanie prywatności osobom z nich korzystających.§ 49.
Nowy statek rybacki, w razie potrzeby, wyposaża się w urządzenia do prania i suszenia ubrań, biorąc pod uwagę rodzaj i przeznaczenie statku rybackiego.§ 50.
Na nowym statku rybackim w bezpośredniej bliskości pomieszczeń mieszkalnych zapewnia się miejsce do wieszania ubrań przeciwsztormowych i innych środków ochrony indywidualnej.