§ 4. - Wymagania sanitarne w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1994.119.574
Akt utracił moc Wersja od: 10 listopada 1994 r.
§ 4.
1.
Sprzedaż w handlu okrężnym:1)
mięsa i przetworów mięsnych,2)
drobiu bitego i przetworów drobiowych,3)
ryb i przetworów rybnych,4)
tłuszczów zwierzęcych i roślinnych,5)
mleka i przetworów mlecznych,6)
innych środków spożywczych wymagających zabezpieczenia przed niewłaściwą temperaturą i nasłonecznieniempowinna być prowadzona wyłącznie za pomocą specjalistycznych środków transportu, wyposażonych w odpowiednie pod względem higienicznym pomieszczenia, urządzenia chłodnicze, zlewozmywak, wodę ciepłą i zimną oraz dwudzielną szafkę na odzież ochronną i osobistą.
2.
Producenci lub właściciele specjalistycznych środków transportu, o których mowa w ust. 1, powinni uzyskać decyzję państwowego terenowego inspektora sanitarnego, właściwego ze względu na siedzibę producenta środka transportu lub siedzibę bądź miejsce zamieszkania właściciela tego środka, wyrażającą zgodę na sprzedaż określonych środków spożywczych w danym specjalistycznym środku transportu.3.
Środki spożywcze wymienione w ust. 1 - z zastrzeżeniem ust. 4 - powinny być sprzedawane tylko w opakowaniach jednostkowych, znakowanych zgodnie z odrębnymi przepisami.4.
Sprzedaż w handlu okrężnym:1)
mięsa,2)
drobiu bitego,3)
przetworów mięsnych i drobiowych,4)
ryb i przetworów rybnychbez opakowań jednostkowych powinna być prowadzona ze specjalistycznych środków transportu, odrębnych dla każdego z wymienionych w pkt 1-4 środków spożywczych oraz po spełnieniu warunków określonych w § 5-7.