Wymagania sanitarne w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1994.119.574

Akt utracił moc
Wersja od: 10 listopada 1994 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 25 października 1994 r.
w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.

Na podstawie art. 19 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
1.
Handel okrężny (obwoźny i obnośny) środkami spożywczymi i używkami, zwany dalej handlem okrężnym, powinien być prowadzony wyłącznie w miejscach wyznaczonych i przygotowanych przez gminę w uzgodnieniu z właściwym miejscowo państwowym terenowym inspektorem sanitarnym, a w wypadku mięsa i jego przetworów oraz innych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego - również z właściwym miejscowo organem służby weterynaryjnej.
2.
Miejsca wyznaczone do prowadzenia handlu okrężnego powinny być wyposażone w urządzenia zapewniające utrzymanie higieny osobistej przez sprzedawców i higieny warunków sprzedaży.
Urządzenia i sprzęt, stykające się z żywnością podczas sprzedaży, transportu i przechowywania, oraz środki opakowaniowe, naczynia i sztućce jednorazowego użytku powinny być wykonane z materiałów dopuszczonych do tego celu na podstawie pozytywnej opinii Państwowego Zakładu Higieny.
W handlu okrężnym zabrania się sprzedaży:
1)
dietetycznych środków spożywczych,
2)
mleka niepasteryzowanego,
3)
dziczyzny,
4)
pieczywa i wyrobów ciastkarskich nie opakowanych,
5)
grzybów i przetworów grzybowych, z wyjątkiem hodowlanych,
6)
napojów alkoholowych.
1.
Sprzedaż w handlu okrężnym:
1)
mięsa i przetworów mięsnych,
2)
drobiu bitego i przetworów drobiowych,
3)
ryb i przetworów rybnych,
4)
tłuszczów zwierzęcych i roślinnych,
5)
mleka i przetworów mlecznych,
6)
innych środków spożywczych wymagających zabezpieczenia przed niewłaściwą temperaturą i nasłonecznieniem

powinna być prowadzona wyłącznie za pomocą specjalistycznych środków transportu, wyposażonych w odpowiednie pod względem higienicznym pomieszczenia, urządzenia chłodnicze, zlewozmywak, wodę ciepłą i zimną oraz dwudzielną szafkę na odzież ochronną i osobistą.

2.
Producenci lub właściciele specjalistycznych środków transportu, o których mowa w ust. 1, powinni uzyskać decyzję państwowego terenowego inspektora sanitarnego, właściwego ze względu na siedzibę producenta środka transportu lub siedzibę bądź miejsce zamieszkania właściciela tego środka, wyrażającą zgodę na sprzedaż określonych środków spożywczych w danym specjalistycznym środku transportu.
3.
Środki spożywcze wymienione w ust. 1 - z zastrzeżeniem ust. 4 - powinny być sprzedawane tylko w opakowaniach jednostkowych, znakowanych zgodnie z odrębnymi przepisami.
4.
Sprzedaż w handlu okrężnym:
1)
mięsa,
2)
drobiu bitego,
3)
przetworów mięsnych i drobiowych,
4)
ryb i przetworów rybnych

bez opakowań jednostkowych powinna być prowadzona ze specjalistycznych środków transportu, odrębnych dla każdego z wymienionych w pkt 1-4 środków spożywczych oraz po spełnieniu warunków określonych w § 5-7.

1.
Sprzedawca mięsa i przetworów mięsnych bez opakowań jednostkowych powinien posiadać:
1)
świadectwo organu urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa, stwierdzające, że mięso zostało uznane za zdatne do spożycia,
2)
zaświadczenie właściwego organu służby weterynaryjnej, stwierdzające, że przetwory mięsne zostały wyprodukowane w zakładzie objętym nadzorem sanitarno-weterynaryjnym.
2.
Warunkiem dopuszczenia mięsa do sprzedaży jest przeprowadzenie w dniu i w miejscu sprzedaży kontroli sanitarno-weterynaryjnej mięsa, co powinno być potwierdzone oznaczeniem mięsa oraz świadectwa, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, pieczęcią "Kontrola San.-Wet.". Mięso podlega tej kontroli niezależnie od badania dokonanego bezpośrednio po uboju.
Sprzedawca drobiu i przetworów drobiowych powinien posiadać zaświadczenie wystawione przez właściwy organ służby weterynaryjnej, stwierdzające, że drób lub przetwory drobiowe pochodzą z rzeźni lub zakładu przetwórczego objętego nadzorem sanitarno-weterynaryjnym.
Sprzedaż ryb powinna być prowadzona w sposób zapewniający należyte ich zabezpieczenie przed zanieczyszczeniem, przy czym ryby świeże powinny być przechowywane w pojemnikach z tworzyw sztucznych i schładzane lodem wodnym, a woda z topniejącego lodu - odprowadzana na bieżąco.
Lody powinny być sprzedawane wyłącznie w opakowaniach jednostkowych, z urządzeń chłodniczych lub izotermicznych.
1.
Sprzedaż warzyw i owoców powinna być prowadzona w sposób zabezpieczający przed bezpośrednim ich zetknięciem z ziemią.
2.
Opryskiwanie warzyw i owoców powinno być dokonywane jedynie przy użyciu czystej wody zdatnej do picia.
Napoje chłodzące powinny być sprzedawane tylko w hermetycznie zamkniętych opakowaniach jednostkowych.
Środki spożywcze przeznaczone do bezpośredniego spożycia powinny być chronione przed zanieczyszczeniem za pomocą szczelnie zamykanych pojemników i w warunkach wykluczających możliwość ich zepsucia lub wtórnego zanieczyszczenia.
1.
Sprzedaż napojów i potraw przeznaczonych do spożycia na miejscu powinna być prowadzona wyłącznie w naczyniach jednorazowego użytku i - w razie potrzeby - ze sztućcami jednorazowego użytku.
2.
Sprzedawca jest obowiązany - jeżeli nie uczynił tego konsument - niszczyć i wyrzucać zużyte naczynia i sztućce do zamykanych i bieżąco opróżnianych pojemników na odpadki.
1.
Sprzedawcą w handlu okrężnym może być tylko osoba, która odpowiada warunkom zdrowia wymaganym przy sprzedaży środków spożywczych; warunki te określają odrębne przepisy.
2.
Sprzedawca w handlu okrężnym jest obowiązany mieć aktualną książeczkę zdrowia, wystawioną przez publiczny zakład opieki zdrowotnej, stwierdzającą, że może być zatrudniony przy sprzedaży środków spożywczych, oraz dowód osobisty lub inny dowód tożsamości z aktualnym adresem zamieszkania.
3.
Sprzedawca jest obowiązany utrzymywać higienę osobistą, a w szczególności czystość rąk i odzieży.
4.
Sprzedawca mięsa, drobiu, ryb oraz ich przetworów jest obowiązany do codziennego mycia i dezynfekowania sprzętu po zakończeniu sprzedaży.
5.
Sprzedawca mięsa, drobiu, ryb oraz potraw i napojów przeznaczonych do spożycia na miejscu jest obowiązany nosić białą odzież roboczą.
Punkty sprzedaży okrężnej powinny być wyposażone w tabliczkę informacyjną, umieszczoną w miejscu dobrze widocznym dla kupujących, zawierającą napisane w sposób czytelny: imię i nazwisko właściciela lub nazwę firmy oraz adres zamieszkania lub siedzibę firmy.
Traci moc rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług z dnia 10 października 1972 r. w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami (Dz. U. Nr 44, poz. 279, z 1990 r. Nr 39, poz. 227 i z 1992 r. Nr 47, poz. 214).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.