Rozdział 2 - Wymagania metrologiczne w zakresie konstrukcji i wykonania wag - Wymagania metrologiczne, którym powinny odpowiadać wagi automatyczne odważające.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.231.2316

Akt utracił moc
Wersja od: 31 grudnia 2003 r.

Rozdział  2

Wymagania metrologiczne w zakresie konstrukcji i wykonania wag

§  2. 
Waga może być skonstruowana jako:
1)
waga, w której odważone porcje towaru mają stałą, zaprogramowaną wartość masy, a wynik ważenia towaru masowego wyznaczany jest jako iloczyn masy porcji i liczby odważeń;
2)
waga, w której zaprogramowane porcje towaru ważone są oddzielnie, a wynik ważenia towaru masowego wyznaczany jest jako suma mas odważonych porcji.
§  3. 
1. 
W skład wagi wchodzą w szczególności:
1)
automatyczny podajnik lub zawór, doprowadzający towar masowy do zespołu wagowego;
2)
zespół wagowy z nośnią ładunku, służący do odważania nastawionych porcji towaru;
3)
urządzenie wskazujące sumowanie;
4)
zespół sterujący pracą wagi w cyklu automatycznego odważania.
2. 
Nośnia ładunku może być skonstruowana jako zbiornik ładunkowy.
3. 
Waga może być wyposażona w szczególności w:
1)
dodatkowe urządzenie wskazujące sumowanie;
2)
urządzenie wskazujące częściowe sumowanie;
3)
urządzenie drukujące wyniki sumowania;
4)
urządzenia elektroniczne, realizujące określone funkcje, będące oddzielnymi zespołami wagi zwanej dalej wagą elektroniczną.
4. 
Dodatkowe urządzenia wchodzące w skład wagi nie powinny zakłócać prawidłowego jej działania.
§  4. 
1. 
Wagi, w których nie następuje automatyczne zerowanie po każdym cyklu automatycznego odważania, powinny być wyposażone w blokadę automatycznego działania, gdy zmiana wskazania zerowego osiągnie wartość:
1)
1 dt - dla wag z automatycznym urządzeniem zerującym;
2)
0,5 dt - dla wag z półautomatycznym lub nieautomatycznym urządzeniem zerującym.
2. 
Wagi, o których mowa w § 2 pkt 1:
1)
powinny być wyposażone w regulator masy porcji równoważonej automatycznie z podziałką o zakresie nieprzekraczającym 2 % obciążenia maksymalnego i działką o wartości nieprzekraczającej 0,05 % obciążenia maksymalnego;
2)
mogą być wyposażone w urządzenie do ważenia ostatniej porcji towaru, o masie mniejszej niż masa zaprogramowanej porcji.
3. 
Wagi, o których mowa w § 2 pkt 2, powinny mieć urządzenie wskazujące wynik ważenia każdej porcji.
§  5. 
1. 
Automatyczny podajnik lub zawór powinien zapewniać podawanie towaru masowego z wystarczającą i stałą wydajnością.
2. 
Jeżeli automatyczny podajnik lub zawór wyposażony jest w regulator wydajności, to powinien na nim być oznaczony kierunek zmian wydajności.
§  6. 
1. 
Zespół wagowy powinien:
1)
osiągać położenie równowagi przy obciążeniu równym nastawionej wartości masy porcji w zakresie ważenia;
2)
być wyposażony w urządzenie zerujące nieautomatyczne, półautomatyczne lub automatyczne, o zakresie regulacji nieprzekraczającym 4 % obciążenia maksymalnego, umożliwiające zerowanie wagi z błędem nieprzekraczającym ± 0,25 e.
2. 
Wartość działki legalizacyjnej zespołu wagowego nie powinna przekraczać wartości działki sumowania.
§  7. 
1. 
Konstrukcja zbiornika ładunkowego wagi powinna zapewniać całkowite jego opróżnienie po każdym odważeniu porcji; w przypadkach gdy jest to niemożliwe, działanie wagi powinno uniezależniać wynik ważenia porcji od pozostałości towaru w zbiorniku po jego opróżnieniu.
2. 
Zbiornik ładunkowy wagi powinien być przystosowany do obciążania wzorcami masy.
§  8. 
1. 
Urządzenie wskazujące sumowanie, urządzenie wskazujące częściowe sumowanie, dodatkowe urządzenie wskazujące sumowanie i urządzenie drukujące wyniki sumowania powinny:
1)
umożliwiać łatwe i jednoznaczne odczytanie wyników ważenia;
2)
mieć wykonane oznaczenie legalnej jednostki miary masy;
3)
mieć wyrażoną wartość liczbową działki sumowania w postaci 1 x 10k; 2 x 10k lub 5 x 10k, gdzie k jest liczbą całkowitą dodatnią, ujemną lub zerem.
2. 
Wartość działki sumowania urządzenia wskazującego sumowanie, urządzenia wskazującego częściowe sumowanie i urządzenia drukującego wyniki sumowania powinna być jednakowa i zawarta w przedziale od 0,01 % do 0,2 % obciążenia maksymalnego.
3. 
Wartość działki sumowania dodatkowego urządzenia wskazującego sumowanie powinna być równa co najmniej dziesięciokrotnej wartości działki sumowania, oznaczonej na wadze.
§  9. 
1. 
Zespół sterujący pracą wagi w cyklu automatycznego odważania powinien sygnalizować lub przerywać automatyczne działanie wagi w przypadkach:
1)
przekroczenia obciążenia maksymalnego o więcej niż 9 e;
2)
spadku masy odważanej porcji poniżej obciążenia minimalnego, z wyłączeniem ostatniej porcji ważonego towaru.
2. 
Podczas automatycznego odważania regulacja wagi lub zmiana nastawienia masy porcji nie powinny być możliwe.
§  10. 
Wagi, których zespół wagowy może być stosowany jako waga kontrolna do wyznaczania poprawnej masy porcji, powinny umożliwiać zatrzymywanie automatycznego odważania po napełnieniu zbiornika i po jego opróżnieniu.
§  11. 
1. 
Waga elektroniczna powinna być tak skonstruowana i wykonana, aby w przypadku wystąpienia zakłóceń:
1)
nie wystąpiło odchylenie znaczące, rozumiane jako różnica między błędem wskazania wagi a jej błędem wskazania wyznaczonym w warunkach odniesienia, przekraczająca wartość działki sumowania, albo
2)
po wystąpieniu odchyleń znaczących:
a)
podała sygnał ostrzegawczy, optyczny lub akustyczny, trwający do momentu podjęcia przez operatora działań lub zniknięcia odchylenia albo
b)
przestała działać;
3)
była zabezpieczona przed utratą informacji o wartości zsumowanej.
2. 
Waga elektroniczna powinna mieć możliwość kontroli wyświetlacza, inicjowanej automatycznie przy włączaniu wagi, polegającej na wskazaniu wszystkich znaków urządzenia wskazującego sumowanie w czasie wystarczającym do wykonania obserwacji przez operatora.
3. 
Podczas nagrzewania wagi elektronicznej:
1)
nie powinna ona wskazywać i przesyłać wyników ważenia;
2)
jej automatyczne działanie powinno być wstrzymane.
4. 
Waga elektroniczna może być wyposażona w interfejs pozwalający na połączenie wagi z urządzeniem peryferyjnym, którego użycie nie powinno wpływać na właściwości metrologiczne wagi i na poprawność jej działania.
§  12. 
Waga zasilana napięciem o częstotliwości sieciowej w przypadku braku zasilania powinna zachować dane w pamięci wagi przez co najmniej 24 godziny, przy czym przełączenie na zasilanie awaryjne nie powinno powodować odchylenia znaczącego.
§  13. 
Waga zasilana z baterii po spadku napięcia poniżej danej wartości powinna nadal działać prawidłowo albo wyłączać się automatycznie.
§  14. 
1. 
Na wadze lub na urządzeniu wskazującym sumowanie powinny być umieszczone w sposób trwały i czytelny w szczególności:
1)
nazwa lub znak producenta;
2)
numer i znak fabryczny;
3)
nadany znak zatwierdzenia typu;
4)
rodzaj ważonego towaru masowego;
5)
wartość działki legalizacyjnej zespołu wagowego, w postaci: "e = ...";
6)
obciążenie maksymalne, w postaci: "Max ...";
7)
obciążenie minimalne, w postaci: "Min ...";
8)
oznaczenie klasy dokładności;
9)
wartość działki sumowania, w postaci: "dt = ...";
10)
minimalna masa sumowania, w postaci: "mmin = ...";
11)
wartość napięcia zasilającego;
12)
wartość częstotliwości napięcia zasilającego.
2. 
Na wadze lub urządzeniu wskazującym sumowanie powinny być zamieszczone dodatkowo, jeżeli mają zastosowanie:
1)
nazwa lub znak importera;
2)
specjalny zakres temperatury pracy, w postaci: "... °C/... °C";
3)
ciśnienie zasilania pneumatycznego.