§ 6. - Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.203.1718

Akt utracił moc
Wersja od: 5 grudnia 2002 r.
§  6.
1.
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi monitoring kontrolny i monitoring przeglądowy jakości wody w wytypowanych punktach pobierania próbek wody.
2.
Punkty pobierania próbek wody powinny być zlokalizowane w:
1)
ujęciach wody (woda surowa);
2)
miejscach podawania wody do sieci rozdzielczej;
3)
sieci rozdzielczej;
4)
miejscu czerpania wody przez odbiorców usług (minimum 75% wszystkich punktów pobierania próbek wody).
3.
Monitoring jakości wody jest elementem bieżącego nadzoru sanitarnego nad jakością wody określonego w odrębnych przepisach.
4.
Koordynatorem monitoringu jakości wody jest Główny Inspektor Sanitarny.
5.
Nadzór merytoryczny nad monitoringiem jakości wody prowadzi Państwowy Zakład Higieny.
6.
Monitoring kontrolny obejmuje podstawowe badania jakości wody niezbędne do sprawowania bieżącego nadzoru sanitarnego nad jakością wody. Minimalny zakres badań w ramach monitoringu kontrolnego i monitoringu przeglądowego określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.
7.
Monitoring przeglądowy obejmuje wszystkie parametry i wskaźniki, wymienione w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia, niezbędne do dokonywania ocen porównawczych i długoterminowych prognoz jakości wody.
8.
W przypadku gdy jeden z parametrów albo wskaźników wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia nie przekracza dopuszczalnych wartości określonych w tym załączniku, państwowy powiatowy inspektor sanitarny może odstąpić, na czas określony, od oznaczania tego parametru albo wskaźnika. Odstąpienie od tych oznaczeń nie może dotyczyć parametrów i wskaźników wymienionych w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
9.
Monitoring jakości wody realizują:
1)
państwowy powiatowy inspektor sanitarny i państwowy wojewódzki inspektor sanitarny;
2)
Państwowy Zakład Higieny.
10.
Przedsiębiorstwa i laboratoria wodociągowe oraz laboratoria obsługujące przedsiębiorstwa wodociągowe udostępniają państwowemu powiatowemu inspektorowi sanitarnemu:
1)
dane niezbędne do prowadzenia monitoringu wody;
2)
informacje o planowanych oraz nieplanowanych przerwach w dostawie wody;
3)
informacje o stwierdzeniu pogorszenia jakości wody lub zaistnienia okoliczności mogących spowodować jej pogorszenie (w trybie natychmiastowym).
11.
W ramach monitoringu jakości wody państwowy powiatowy inspektor sanitarny podejmuje czynności takie jak:
1)
prowadzenie rejestru wodociągów oraz punktów pobierania próbek wody objętych monitoringiem na nadzorowanym terenie;
2)
prowadzenie badań laboratoryjnych w ramach monitoringu kontrolnego i przeglądowego na nadzorowanym terenie;
3)
gromadzenie, weryfikacja, analiza, ocena i raportowanie danych monitoringowych;
4)
informowanie starostów, wójtów albo burmistrzów i ludności o wynikach badań monitoringowych.
12.
W ramach monitoringu jakości wody państwowy wojewódzki inspektor sanitarny podejmuje czynności takie jak:
1)
nadzorowanie badań monitoringowych, w tym organizacja i prowadzenie badań międzylaboratoryjnych na terenie województwa;
2)
prowadzenie wybranych badań laboratoryjnych w ramach monitoringu przeglądowego na terenie województwa;
3)
gromadzenie, weryfikacja, analiza, ocena i raportowanie danych monitoringowych z terenu województwa;
4)
informowanie wojewodów o wynikach badań monitoringowych.
13.
W ramach monitoringu jakości wody Państwowy Zakład Higieny:
1)
opracowuje i wdraża metodologię badań monitoringowych;
2)
nadzoruje badania monitoringowe;
3)
gromadzi, weryfikuje, analizuje, ocenia i opracowuje raporty danych monitoringowych;
4)
informuje Głównego Inspektora Sanitarnego o wynikach badań monitoringowych.
14.
Badania monitoringowe należy prowadzić metodami zgodnymi z charakterystyką metod określoną w załączniku nr 5 do rozporządzenia.
15.
Wszystkie laboratoria wykonujące badania monitoringowe uczestniczą w badaniach międzylaboratoryjnych.
16.
Dla wszystkich ujęć wodociągowych, stacji uzdatniania wody oraz punktów pobierania próbek wody podaje się ich współrzędne geograficzne.
17.
W skład systemu informacyjnego o jakości wody wchodzą powiatowe i wojewódzkie bazy danych prowadzone odpowiednio przez powiatowe i wojewódzkie stacje sanitarno-epidemiologiczne oraz krajowa baza danych prowadzona przez Państwowy Zakład Higieny.
18.
Aktualizacja powiatowych baz danych prowadzona jest na bieżąco, wojewódzkich - miesięcznie, a krajowej - kwartalnie.