Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.203.1718

Akt utracił moc
Wersja od: 5 grudnia 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 19 listopada 2002 r.
w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Na podstawie art. 13 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. Nr 72, poz. 747 oraz z 2002 r. Nr 113, poz. 984) zarządza się, co następuje:
1.
Rozporządzenie określa:
1)
wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, zwanej dalej "wodą", w tym wymagania bakteriologiczne, fizykochemiczne, organoleptyczne;
2)
minimalną częstotliwość i miejsca pobierania próbek do badania oraz zakres badania wody;
3)
program monitoringu jakości wody;
4)
sposób oceny przydatności wody;
5)
sposób nadzoru nad materiałami i wyrobami stosowanymi w procesach uzdatniania i dystrybucji wody;
6)
sposób nadzoru nad laboratoriami wykonującymi badania jakości wody;
7)
sposób informowania konsumentów o jakości wody.
2.
Wymagania określone w rozporządzeniu dotyczą wody pobieranej z:
1)
urządzeń wodociągowych;
2)
indywidualnych ujęć wody zaopatrujących ponad 50 osób lub dostarczających więcej niż średnio 10 m3 wody na dobę, jak również dostarczających mniej wody i zaopatrujących mniejszą liczbę osób, gdy woda wykorzystywana jest do celów komercyjnych i publicznych;
3)
cystern i kontenerów w przypadku awaryjnego zaopatrzenia w wodę;
4)
zbiorników w środkach transportu pasażerskiego magazynujących wodę przeznaczoną do spożycia.
3.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych, dla których warunki i wymagania sanitarne określają odrębne przepisy, oraz do wód leczniczych.
1.
Woda powinna być bezpieczna dla zdrowia, nie powinna zawierać mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów w liczbie stanowiącej zagrożenie zdrowia oraz bakterii wskaźnikowych i substancji chemicznych w liczbie lub w stężeniu przekraczających wartości określone w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia. Nie powinna też mieć agresywnych właściwości korozyjnych.
2.
Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiadać woda, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
3.
Wymagania fizykochemiczne, jakim powinna odpowiadać woda, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
4.
W przypadku wystąpienia w wodzie substancji niewymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia, minister właściwy do spraw zdrowia, w trybie doraźnym określonym w odrębnych przepisach, ustala wymagania w odniesieniu do tych substancji.
1.
Próbki wody do badania pobiera państwowy powiatowy lub państwowy graniczny inspektor sanitarny lub osoba przez niego upoważniona w obecności przedstawiciela producenta wody lub administratora sieci oraz odbiorcy usług:
1)
z punktów czerpalnych znajdujących się w terenie, obiekcie lub mieszkaniu przy zaworze czerpalnym za wodomierzem głównym, używanych do pobierania wody przez odbiorcę usług, jeżeli woda dostarczana jest z urządzeń wodociągowych;
2)
z pompy lub innego używanego punktu czerpalnego, jeżeli woda dostarczana jest z indywidualnych ujęć wody;
3)
z miejsca wypływu z cysterny, kontenera lub innego rodzaju zbiornika, jeżeli służy on do dystrybucji wody;
4)
w punkcie pobierania wody używanej do produkcji środków spożywczych, farmaceutycznych lub kosmetycznych.
2.
Minimalną częstotliwość pobierania próbek wody określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
3.
Badanie próbek wody przeprowadza się zgodnie z wymaganiami systemu zapewnienia jakości według zwalidowanych metod.
4.
Z przeprowadzonego pobrania próbek wody sporządzany jest protokół, który podpisują osoby wymienione w ust. 1.
1.
Państwowy powiatowy lub państwowy graniczny inspektor sanitarny na podstawie danych zawartych w protokole pobrania próbek wody oraz wyników badań laboratoryjnych wydaje ocenę o jakości wody.
2.
Państwowy powiatowy lub państwowy graniczny inspektor sanitarny, wydając ocenę, o której mowa w ust. 1, stwierdza:
1)
przydatność wody;
2)
warunkową przydatność wody;
3)
brak przydatności wody do spożycia przez ludzi.
3.
Ocena powinna zawierać:
1)
określenie daty i miejsca pobrania próbek wody;
2)
numery wykonanych badań;
3)
stwierdzenie zgodności bądź niezgodności z wymaganiami załącznika nr 5 do rozporządzenia.
4.
Ocena może być:
1)
cząstkowa - dotycząca każdej pobranej próbki wody na podstawie uzyskanych wyników w badanym zakresie;
2)
ogólna - dotycząca wszystkich parametrów.
5.
Oceny powinny być wydawane:
1)
nie rzadziej niż raz na trzy miesiące - gdy jakość wody danego urządzenia wodnego lub indywidualnego ujęcia wody badana jest z częstotliwością co najwyżej 1 raz na miesiąc, a uzyskane wyniki badań odpowiadają wymaganiom określonym w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia;
2)
nie rzadziej niż raz na miesiąc - gdy jakość wody danego urządzenia wodnego lub indywidualnego ujęcia wody badana jest wielokrotnie w ciągu miesiąca, a uzyskane wyniki badań odpowiadają wymaganiom określonym w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia;
3)
częściej - gdy jakość wody danego urządzenia wodnego lub indywidualnego ujęcia wody nie odpowiada wymaganiom określonym w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia.
1.
Państwowy powiatowy inspektor sanitarny może rozszerzyć zakres badań określony w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia w zależności od występujących zanieczyszczeń w środowisku i sytuacji epidemicznej.
2.
Państwowy powiatowy inspektor sanitarny może zmniejszyć zakres i częstotliwość badań wody określone w załącznikach nr 1-3 do rozporządzenia w zależności od liczby zaopatrywanych osób, rodzaju ujmowanej wody, sezonowego wykorzystania lub rodzaju użytkowania wody określonego w § 1 ust. 2 pkt 1 i 2.
3.
W przypadku krótkiej przerwy w zaopatrzeniu w wodę częstotliwość badań jakości wody z cystern ustala państwowy powiatowy lub państwowy graniczny inspektor sanitarny.
4.
Dla różnych parametrów podanych w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia można zmniejszyć liczbę próbek ustaloną w załączniku nr 3 do rozporządzenia, jeżeli:
1)
wartości wyników uzyskane z próbek pobieranych w okresie co najmniej dwóch lat są stałe i nie przekraczają granicznych wartości ustanowionych w załączniku nr 1 i 2 do rozporządzenia;
2)
można uznać, że nie ma czynników mogących powodować pogorszenie jakości wody;
3)
liczba próbek w roku nie może być mniejsza niż 50% liczby próbek ustalonej w załączniku nr 3 do rozporządzenia.
1.
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi monitoring kontrolny i monitoring przeglądowy jakości wody w wytypowanych punktach pobierania próbek wody.
2.
Punkty pobierania próbek wody powinny być zlokalizowane w:
1)
ujęciach wody (woda surowa);
2)
miejscach podawania wody do sieci rozdzielczej;
3)
sieci rozdzielczej;
4)
miejscu czerpania wody przez odbiorców usług (minimum 75% wszystkich punktów pobierania próbek wody).
3.
Monitoring jakości wody jest elementem bieżącego nadzoru sanitarnego nad jakością wody określonego w odrębnych przepisach.
4.
Koordynatorem monitoringu jakości wody jest Główny Inspektor Sanitarny.
5.
Nadzór merytoryczny nad monitoringiem jakości wody prowadzi Państwowy Zakład Higieny.
6.
Monitoring kontrolny obejmuje podstawowe badania jakości wody niezbędne do sprawowania bieżącego nadzoru sanitarnego nad jakością wody. Minimalny zakres badań w ramach monitoringu kontrolnego i monitoringu przeglądowego określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.
7.
Monitoring przeglądowy obejmuje wszystkie parametry i wskaźniki, wymienione w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia, niezbędne do dokonywania ocen porównawczych i długoterminowych prognoz jakości wody.
8.
W przypadku gdy jeden z parametrów albo wskaźników wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia nie przekracza dopuszczalnych wartości określonych w tym załączniku, państwowy powiatowy inspektor sanitarny może odstąpić, na czas określony, od oznaczania tego parametru albo wskaźnika. Odstąpienie od tych oznaczeń nie może dotyczyć parametrów i wskaźników wymienionych w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
9.
Monitoring jakości wody realizują:
1)
państwowy powiatowy inspektor sanitarny i państwowy wojewódzki inspektor sanitarny;
2)
Państwowy Zakład Higieny.
10.
Przedsiębiorstwa i laboratoria wodociągowe oraz laboratoria obsługujące przedsiębiorstwa wodociągowe udostępniają państwowemu powiatowemu inspektorowi sanitarnemu:
1)
dane niezbędne do prowadzenia monitoringu wody;
2)
informacje o planowanych oraz nieplanowanych przerwach w dostawie wody;
3)
informacje o stwierdzeniu pogorszenia jakości wody lub zaistnienia okoliczności mogących spowodować jej pogorszenie (w trybie natychmiastowym).
11.
W ramach monitoringu jakości wody państwowy powiatowy inspektor sanitarny podejmuje czynności takie jak:
1)
prowadzenie rejestru wodociągów oraz punktów pobierania próbek wody objętych monitoringiem na nadzorowanym terenie;
2)
prowadzenie badań laboratoryjnych w ramach monitoringu kontrolnego i przeglądowego na nadzorowanym terenie;
3)
gromadzenie, weryfikacja, analiza, ocena i raportowanie danych monitoringowych;
4)
informowanie starostów, wójtów albo burmistrzów i ludności o wynikach badań monitoringowych.
12.
W ramach monitoringu jakości wody państwowy wojewódzki inspektor sanitarny podejmuje czynności takie jak:
1)
nadzorowanie badań monitoringowych, w tym organizacja i prowadzenie badań międzylaboratoryjnych na terenie województwa;
2)
prowadzenie wybranych badań laboratoryjnych w ramach monitoringu przeglądowego na terenie województwa;
3)
gromadzenie, weryfikacja, analiza, ocena i raportowanie danych monitoringowych z terenu województwa;
4)
informowanie wojewodów o wynikach badań monitoringowych.
13.
W ramach monitoringu jakości wody Państwowy Zakład Higieny:
1)
opracowuje i wdraża metodologię badań monitoringowych;
2)
nadzoruje badania monitoringowe;
3)
gromadzi, weryfikuje, analizuje, ocenia i opracowuje raporty danych monitoringowych;
4)
informuje Głównego Inspektora Sanitarnego o wynikach badań monitoringowych.
14.
Badania monitoringowe należy prowadzić metodami zgodnymi z charakterystyką metod określoną w załączniku nr 5 do rozporządzenia.
15.
Wszystkie laboratoria wykonujące badania monitoringowe uczestniczą w badaniach międzylaboratoryjnych.
16.
Dla wszystkich ujęć wodociągowych, stacji uzdatniania wody oraz punktów pobierania próbek wody podaje się ich współrzędne geograficzne.
17.
W skład systemu informacyjnego o jakości wody wchodzą powiatowe i wojewódzkie bazy danych prowadzone odpowiednio przez powiatowe i wojewódzkie stacje sanitarno-epidemiologiczne oraz krajowa baza danych prowadzona przez Państwowy Zakład Higieny.
18.
Aktualizacja powiatowych baz danych prowadzona jest na bieżąco, wojewódzkich - miesięcznie, a krajowej - kwartalnie.
1.
Państwowy powiatowy inspektor sanitarny na podstawie ocen wydanych w ciągu roku dokonuje analizy jakości wody w celu zaplanowania procesów naprawczych i szacowania ryzyka zdrowotnego konsumentów.
2.
Wszystkie instytucje monitorujące jakość środowiska udostępniają państwowemu powiatowemu inspektorowi sanitarnemu wszelkie dane umożliwiające szacowanie ryzyka zdrowotnego.
3.
Oceny obszarowe jakości wody przeprowadza się w skali gminy, powiatu i województwa - w zależności od występujących zagrożeń zdrowotnych, a w skali kraju - co roku.
1.
Włączenie do eksploatacji urządzenia wodociągowego wymaga zgody właściwego państwowego powiatowego lub państwowego granicznego inspektora sanitarnego.
2.
Zastosowanie nowych technologii uzdatniania wody związanych z wprowadzaniem do wody obcych substancji wymaga zgody właściwego państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego wydanej na podstawie dokumentacji, w tym atestu higienicznego Państwowego Zakładu Higieny.
3.
Każdy stosowany materiał, wyrób i preparat, w tym dezynfekcyjny, użyty w instalacjach i urządzeniach służących do uzdatniania i przesyłania wody powinien uzyskać zgodę właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego wydaną na podstawie atestu higienicznego Państwowego Zakładu Higieny.
1.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej informują konsumentów o jakości wody w sposób ogólnie przyjęty na danym terenie.
2.
Oceny i prognozy dotyczące przydatności wody do spożycia przez ludzi państwowi wojewódzcy inspektorzy sanitarni udostępniają organom administracji rządowej, a państwowi powiatowi inspektorzy sanitarni - jednostkom samorządu terytorialnego.
Zadania państwowego granicznego inspektora sanitarnego do dnia 1 stycznia 2003 r. wykonuje państwowy portowy inspektor sanitarny.
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 4 września 2000 r. w sprawie warunków, jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze, woda w kąpieliskach, oraz zasad sprawowania kontroli jakości wody przez organy Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 82, poz. 937).
W załączniku nr 2 do rozporządzenia określone:
1)
w lp. 24a dopuszczalne zakresy wartości dla ołowiu stosuje się od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 31 grudnia 2012 r.;
2)
w lp. 24b dopuszczalne zakresy wartości dla ołowiu stosuje się od dnia 1 stycznia 2013 r.;
3)
w lp. 46a dopuszczalne zakresy wartości dla bromianów stosuje się od dnia 1 stycznia 2008 r.;
4)
w lp. 56a dopuszczalne zakresy wartości dla Σ THM stosuje się od dnia 1 stycznia 2008 r.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
________

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA PRZEZNACZONA DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI

Lp.Wskaźnik jakości wodyNajwyższa dopuszczalna wartość wskaźnika w próbce wody pobranej w miejscu czerpania przez konsumentów i/lub podawania wody do sieci
liczba bakteriiobjętość próbki [ml]
1Escherichia coli lub bakterie grupy coli typ kałowy (termotolerancyjne)0100
2Bakterie grupy coli1)0100
3Enterokoki

(paciorkowce kałowe)

0100
4Clostridia redukujące siarczyny2) (Clostridium perfringens)0100
5Ogólna liczba bakterii w 37° C po 24h201
6Ogólna liczba bakterii w 22° C po 72h1001
1) Dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie, nie w kolejnych próbkach; do 5% próbek w ciągu roku.

2) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych.

ZAŁĄCZNIK Nr 2

WYMAGANIA FIZYKOCHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA PRZEZNACZONA DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI

Lp.Parametry i wskaźnikiDopuszczalne zakresy wartościx)
123
A. Wskaźniki fizyczne
1Barwa15
2Mętność [ NTU ]1
3pH6,5 - 9,5 1)
4Przewodność [ μS/cm w 20°C ]2500 1)
5Smakakceptowalny
6Zapachakceptowalny
B. Substancje nieorganiczne w mg/l
7Amoniak0,51), 2)
8Antymon0,005
9Arsen0,01
10Azotany50 1)
11Azotyny0,5
12Bor1,0
13Chlor wolnyY)0,1 - 0,3
14Chlorki250 1)
15Chrom0,05
16Cyjanki0,05
17Fluorki1,5
18Glin0,2
19Kadm0,003
20Magnez30 3)- 1253')
21Mangan0,05
22Miedź2,0 1), 4)
23Nikiel0,02
24Ołów0,05
24aOłów0,0255)
24bOłów0,015)
25Rtęć0,001
26Selen0,01
27Siarczany250 1)
28Sód200
29Twardość601), 3)-5001)
30Żelazo0,2
C. Substancje organiczne w μg/l
31Akryloamid0,106)
32Benzen1,0
33Benzo(a)piren0,01
34Chlorek winylu0,506)
351,2-dichloroetan3,0
36Epichlorohydryna0,106)
37Ftalan dibutylu20
38Mikrocystyna - LR1,0 Z)
39Pestycydy0,107)
40Σ pestycydów0,508)
41Substancje powierzchniowo czynne (anionowe)200
42Σ trichlorobenzenów20
43Σ trichloroetenu i tetrachloroetenu10
44Σ wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych0,1009)
45Utlenialność z KMnO45.000
D.Uboczne produkty dezynfekcji w μg/l
46Bromiany25
46aBromiany105)
47Bromodichlorometan15
48Chloraminy500
49Chlorany200
50Chloryny200
51Formaldehyd50
52Tetrachlorometan (czterochlorek węgla)2
53Trichloroaldehyd octowy (wodzian chloralu)10
54Trichlorometan (chloroform)30
552,4,6-trichlorofenol200
56Σ THM150
56aΣ THM1005)
E. Radionuklidy
57Całkowita dopuszczalna dawka [mSv/r]0,10
58Tryt [Bq/l]100
1) Wartość powinna być uwzględniania przy ocenie agresywności korozyjnej.

2) Wody podziemne niechlorowane - 1,5 mg/l.

3) Wartość zalecana ze względów zdrowotnych.

3') Nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l.

4) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej jej agresywnością korozyjną.

5) Zakresy wartości stosuje się zgodnie z § 12 rozporządzenia.

6) Dotyczy stężenia niezwiązanego monomeru w polimerze, który przenika do wody.

7) Termin "pestycydy" obejmuje: organiczne insektycydy, organiczne herbicydy, organiczne fungicydy, nematocydy, akarycydy, algicydy, rodentycydy, slimicydy, pochodne produkty, m.in. regulatory wzrostu oraz ich pochodne metabolity, a także produkty ich rozkładu i reakcji.

Podana wartość odnosi się do każdego pestycydu.

W przypadku aldryny, dieldryny, heptachloru i epoksyheptachloru NDS wynosi 0,03 μg/l.

8) Wartość oznacza sumę stężeń wszystkich pestycydów oznaczonych ilościowo.

9) Wartość oznacza sumę stężeń wyszczególnionch związków:

benzeno(b)fluoranten,

benzeno(k)fluoranten,

benzeno(ghi)perylen,

indeno(1,2,3 - c, d) piren.

X) W przypadku podania jednej wartości dolna wartość zakresu wynosi zero.

Y) Wartość oznaczana w punkcie czerpalnym u konsumenta.

Z) Dotyczy wód powierzchniowych.

ZAŁĄCZNIK Nr 3

MINIMALNA CZĘSTOTLIWOŚĆ POBIERANIA PRÓBEK WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI

Objętość rozprowadzanej lub produkowanej wody w zaopatrywanej strefie1), 2) (m3/24h)Monitoring kontrolny (liczba próbek / rok)Monitoring przeglądowy (liczba próbek / rok)
≤ 1003)3)
100 ÷ 1.00041
1.000 ÷ 10.0004

+ 3 na każde 1.000

1

+1 na każde 3.300m3/24h i na część tej wartości stanowiącą uzupełnienie do całości

10.000 ÷ 100.000m3/24h i część tej wartości stanowiącej uzupełnienie do całości3

+1 na każde 10.000m3/24h i na część tej wartości stanowiącą uzupełnienie do całości

> 100.00010

+1 na każde 25.000m3/24h i na część tej wartości stanowiącą uzupełnienie do całości

1) Zaopatrywana strefa jest geograficznie określonym terenem, do którego woda przeznaczona do spożycia przez ludzi dochodzi z jednego lub więcej źródeł, na którym jakość wody może być traktowana w przybliżeniu jako jednolita.

2) Objętości wody obliczane jako średnie w ciągu roku. Do określenia minimalnej częstotliwości można też stosować liczbę mieszkańców w zaopatrywanej strefie.

3) Ustalenie częstotliwości zależy od właściwego terenowo państwowego inspektora sanitarnego.

ZAŁĄCZNIK Nr 4

WSKAŹNIKI (PARAMETRY) OBJĘTE MONITORINGIEM

MINIMALNY ZAKRES BADANIA PRÓBEK WODY DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI W MONITORINGU KONTROLNYM I MONITORINGU PRZEGLĄDOWYM
1. Monitoring kontrolny
Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi
pochodząca z ujęć powierzchniowychpochodząca z ujęć podziemnych i infiltracyjnych
1.1. Wskaźniki fizyczne i organoleptyczne
1. Barwa1. Barwa
2. Mętność2. Mętność
3. pH3. pH
4. Przewodność właściwa4. Przewodność właściwa
5. Zapach5. Zapach
6. Smak6. Smak
1.2. Parametry chemiczne
1. Amoniak1. Amoniak
2. Azotany2. Azotany
3. Azotyny3. Azotyny
4. Chlor wolny*)4. Chlor wolny*)
5. Glin**)5. Glin**)
6. Mangan
7. Żelazo
1.3. Wskaźniki bakteriologiczne
1. Bakterie grupy coli1. Bakterie grupy coli
2. E. coli lub grupy coli typ kałowy

(bakterie grupy coli

termotolerancyjne)

2. E. coli lub grupy coli typ kałowy

(bakterie grupy coli

termotolerancyjne)

3. Ogólna liczba bakterii w 37° C3. Ogólna liczba bakterii w 37° C
4. Clostridia redukujące siarczyny

(Clostridium perfringens)

2. Monitoring przeglądowy
2.1. Parametry chemiczne
1. Arsen1. Arsen
2. Benzo(a)piren2. Benzo(a)piren
3. Σ WWA3. Σ WWA
4. Bromodichlorometan*)4. Bromodichlorometan*)
5. Chloroform*)5. Chloroform*)
6. Σ THM6. Σ THM
7. Chrom7. Chrom
8. Kadm8. Kadm
9. Ołów9. Ołów
10. Fluorki10. Fluorki
2.2. Wskaźniki bakteriologiczne
1. Paciorkowce kałowe1. Paciorkowce kałowe
2. Ogólna liczba bakterii w 22°C2. Ogólna liczba bakterii w 22°C

*) O ile woda jest dezynfekowana chlorem.

**) Przy stosowaniu glinu jako flokulanta lub o ile na danym terenie występuje jego zwiększona zawartość uwarunkowana środowiskowo. W obu przypadkach zawartość glinu w wodzie powinna być badana w punkcie czerpalnym konsumenta.

ZAŁĄCZNIK Nr 5

CHARAKTERYSTYKA METOD BADAWCZYCH

ParametryDokładność

(% wartości wskaźników)1)

Precyzja

(% wartości wskaźników)2)

Granica wykrywalności (% wartości wskaźników)3)Warunki
Akryloamid---należy kontrolować poprzez wymagania dla produktu
Amoniak101010
Antymon252525
Arsen101010
Azotany101010
Azotyny101010
Benzen252525
Benzo(a)piren252525
Bor101010
Bromiany252525
Bromodichlorometan252525
Chlor wolny101010
Chloraminy101010
Chlorany252525
Chloryny252525
Chlorki101010
Chrom101010
Chlorek winylu---dla danego wyrobu kontrolowane przez producenta
Cyjanki1010104)
1,2-dichloroetan252510
Epichlorohydryna---dla danego wyrobu kontrolowane przez producenta
Fluorki101010
Formaldehyd252525
Ftalan dibutylu252510
Glin101010
Kadm101010
Magnez101010
Mangan101010
Miedź101010
Mikrocystyna252525
Nikiel101010
Ołów101010
Pestycydy2525256)
Rtęć201020
Selen101010
Siarczany101010
Sód101010
Substancje powierzchniowoczynne (anionowe)252525
Σ trichlorobenzeny252525
Σ trichloetenu i tetrachloetenu252525
Tetrachlorometan252525
Trichloroaldehyd octowy252525
2,4,6-trichlorofenol252525
Trichlorometan252525
Twardość101010
Utlenialność1010105)
WWA2525257)
Żelazo101010
1) Dokładność jest to stopień zgodności między średnim wynikiem uzyskanym w szeregu powtórzeń a wartością prawdziwą mierzonej wartości.

2) Precyzja jest to stopień zgodności wyników wielokrotnych analiz tej samej próbki w określonych warunkach. Miarą precyzji jest odchylenie standardowe (SD) lub względne odchylenie standardowe (RSD).

3) Granica wykrywalności określa takie stężenie analitu, jakie można wykryć w badanej próbce daną metodą pomiarową, które odpowiada sygnałowi obliczonemu z wartości ślepej próby plus trzykrotność odchylenia standardowego. Wyznacza się ją również jako średnią po odrzuceniu wyników odbiegających testem Dixona z oznaczeń minimum 10 próbek ślepych.

4) Metoda powinna określać całkowitą ilość cyjanków we wszystkich formach.

5) Utlenianie powinno być prowadzone w ciągu 10 minut przy 100°C w środowisku kwaśnym przy użyciu nadmanganianu.

6) Charakterystyka poprawności metody powinna być stosowana do każdego pestycydu i zależy od rozpatrywanego pestycydu.

7) Charakterystykę poprawności stosuje się do wyszczególnionych substancji na poziomie 25% wartości normatywu.