Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Dz.U.2002.203.1718
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 19 listopada 2002 r.
w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA PRZEZNACZONA DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA PRZEZNACZONA DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI
Lp. | Wskaźnik jakości wody | Najwyższa dopuszczalna wartość wskaźnika w próbce wody pobranej w miejscu czerpania przez konsumentów i/lub podawania wody do sieci | |
liczba bakterii | objętość próbki [ml] | ||
1 | Escherichia coli lub bakterie grupy coli typ kałowy (termotolerancyjne) | 0 | 100 |
2 | Bakterie grupy coli1) | 0 | 100 |
3 | Enterokoki (paciorkowce kałowe) | 0 | 100 |
4 | Clostridia redukujące siarczyny2) (Clostridium perfringens) | 0 | 100 |
5 | Ogólna liczba bakterii w 37° C po 24h | 20 | 1 |
6 | Ogólna liczba bakterii w 22° C po 72h | 100 | 1 |
2) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WYMAGANIA FIZYKOCHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA PRZEZNACZONA DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI
WYMAGANIA FIZYKOCHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA PRZEZNACZONA DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI
Lp. | Parametry i wskaźniki | Dopuszczalne zakresy wartościx) |
1 | 2 | 3 |
A. Wskaźniki fizyczne | ||
1 | Barwa | 15 |
2 | Mętność [ NTU ] | 1 |
3 | pH | 6,5 - 9,5 1) |
4 | Przewodność [ μS/cm w 20°C ] | 2500 1) |
5 | Smak | akceptowalny |
6 | Zapach | akceptowalny |
B. Substancje nieorganiczne w mg/l | ||
7 | Amoniak | 0,51), 2) |
8 | Antymon | 0,005 |
9 | Arsen | 0,01 |
10 | Azotany | 50 1) |
11 | Azotyny | 0,5 |
12 | Bor | 1,0 |
13 | Chlor wolnyY) | 0,1 - 0,3 |
14 | Chlorki | 250 1) |
15 | Chrom | 0,05 |
16 | Cyjanki | 0,05 |
17 | Fluorki | 1,5 |
18 | Glin | 0,2 |
19 | Kadm | 0,003 |
20 | Magnez | 30 3)- 1253') |
21 | Mangan | 0,05 |
22 | Miedź | 2,0 1), 4) |
23 | Nikiel | 0,02 |
24 | Ołów | 0,05 |
24a | Ołów | 0,0255) |
24b | Ołów | 0,015) |
25 | Rtęć | 0,001 |
26 | Selen | 0,01 |
27 | Siarczany | 250 1) |
28 | Sód | 200 |
29 | Twardość | 601), 3)-5001) |
30 | Żelazo | 0,2 |
C. Substancje organiczne w μg/l | ||
31 | Akryloamid | 0,106) |
32 | Benzen | 1,0 |
33 | Benzo(a)piren | 0,01 |
34 | Chlorek winylu | 0,506) |
35 | 1,2-dichloroetan | 3,0 |
36 | Epichlorohydryna | 0,106) |
37 | Ftalan dibutylu | 20 |
38 | Mikrocystyna - LR | 1,0 Z) |
39 | Pestycydy | 0,107) |
40 | Σ pestycydów | 0,508) |
41 | Substancje powierzchniowo czynne (anionowe) | 200 |
42 | Σ trichlorobenzenów | 20 |
43 | Σ trichloroetenu i tetrachloroetenu | 10 |
44 | Σ wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych | 0,1009) |
45 | Utlenialność z KMnO4 | 5.000 |
D.Uboczne produkty dezynfekcji w μg/l | ||
46 | Bromiany | 25 |
46a | Bromiany | 105) |
47 | Bromodichlorometan | 15 |
48 | Chloraminy | 500 |
49 | Chlorany | 200 |
50 | Chloryny | 200 |
51 | Formaldehyd | 50 |
52 | Tetrachlorometan (czterochlorek węgla) | 2 |
53 | Trichloroaldehyd octowy (wodzian chloralu) | 10 |
54 | Trichlorometan (chloroform) | 30 |
55 | 2,4,6-trichlorofenol | 200 |
56 | Σ THM | 150 |
56a | Σ THM | 1005) |
E. Radionuklidy | ||
57 | Całkowita dopuszczalna dawka [mSv/r] | 0,10 |
58 | Tryt [Bq/l] | 100 |
2) Wody podziemne niechlorowane - 1,5 mg/l.
3) Wartość zalecana ze względów zdrowotnych.
3') Nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l.
4) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej jej agresywnością korozyjną.
5) Zakresy wartości stosuje się zgodnie z § 12 rozporządzenia.
6) Dotyczy stężenia niezwiązanego monomeru w polimerze, który przenika do wody.
7) Termin "pestycydy" obejmuje: organiczne insektycydy, organiczne herbicydy, organiczne fungicydy, nematocydy, akarycydy, algicydy, rodentycydy, slimicydy, pochodne produkty, m.in. regulatory wzrostu oraz ich pochodne metabolity, a także produkty ich rozkładu i reakcji.
Podana wartość odnosi się do każdego pestycydu.
W przypadku aldryny, dieldryny, heptachloru i epoksyheptachloru NDS wynosi 0,03 μg/l.
8) Wartość oznacza sumę stężeń wszystkich pestycydów oznaczonych ilościowo.
9) Wartość oznacza sumę stężeń wyszczególnionch związków:
benzeno(b)fluoranten,
benzeno(k)fluoranten,
benzeno(ghi)perylen,
indeno(1,2,3 - c, d) piren.
X) W przypadku podania jednej wartości dolna wartość zakresu wynosi zero.
Y) Wartość oznaczana w punkcie czerpalnym u konsumenta.
Z) Dotyczy wód powierzchniowych.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
MINIMALNA CZĘSTOTLIWOŚĆ POBIERANIA PRÓBEK WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI
MINIMALNA CZĘSTOTLIWOŚĆ POBIERANIA PRÓBEK WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI
Objętość rozprowadzanej lub produkowanej wody w zaopatrywanej strefie1), 2) (m3/24h) | Monitoring kontrolny (liczba próbek / rok) | Monitoring przeglądowy (liczba próbek / rok) |
≤ 100 | 3) | 3) |
100 ÷ 1.000 | 4 | 1 |
1.000 ÷ 10.000 | 4 + 3 na każde 1.000 | 1 +1 na każde 3.300m3/24h i na część tej wartości stanowiącą uzupełnienie do całości |
10.000 ÷ 100.000 | m3/24h i część tej wartości stanowiącej uzupełnienie do całości | 3 +1 na każde 10.000m3/24h i na część tej wartości stanowiącą uzupełnienie do całości |
> 100.000 | 10 +1 na każde 25.000m3/24h i na część tej wartości stanowiącą uzupełnienie do całości |
2) Objętości wody obliczane jako średnie w ciągu roku. Do określenia minimalnej częstotliwości można też stosować liczbę mieszkańców w zaopatrywanej strefie.
3) Ustalenie częstotliwości zależy od właściwego terenowo państwowego inspektora sanitarnego.
ZAŁĄCZNIK Nr 4
WSKAŹNIKI (PARAMETRY) OBJĘTE MONITORINGIEM
WSKAŹNIKI (PARAMETRY) OBJĘTE MONITORINGIEM
1. Monitoring kontrolny | |
Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi | |
pochodząca z ujęć powierzchniowych | pochodząca z ujęć podziemnych i infiltracyjnych |
1.1. Wskaźniki fizyczne i organoleptyczne | |
1. Barwa | 1. Barwa |
2. Mętność | 2. Mętność |
3. pH | 3. pH |
4. Przewodność właściwa | 4. Przewodność właściwa |
5. Zapach | 5. Zapach |
6. Smak | 6. Smak |
1.2. Parametry chemiczne | |
1. Amoniak | 1. Amoniak |
2. Azotany | 2. Azotany |
3. Azotyny | 3. Azotyny |
4. Chlor wolny*) | 4. Chlor wolny*) |
5. Glin**) | 5. Glin**) |
6. Mangan | |
7. Żelazo | |
1.3. Wskaźniki bakteriologiczne | |
1. Bakterie grupy coli | 1. Bakterie grupy coli |
2. E. coli lub grupy coli typ kałowy (bakterie grupy coli termotolerancyjne) | 2. E. coli lub grupy coli typ kałowy (bakterie grupy coli termotolerancyjne) |
3. Ogólna liczba bakterii w 37° C | 3. Ogólna liczba bakterii w 37° C |
4. Clostridia redukujące siarczyny (Clostridium perfringens) | |
2. Monitoring przeglądowy | |
2.1. Parametry chemiczne | |
1. Arsen | 1. Arsen |
2. Benzo(a)piren | 2. Benzo(a)piren |
3. Σ WWA | 3. Σ WWA |
4. Bromodichlorometan*) | 4. Bromodichlorometan*) |
5. Chloroform*) | 5. Chloroform*) |
6. Σ THM | 6. Σ THM |
7. Chrom | 7. Chrom |
8. Kadm | 8. Kadm |
9. Ołów | 9. Ołów |
10. Fluorki | 10. Fluorki |
2.2. Wskaźniki bakteriologiczne | |
1. Paciorkowce kałowe | 1. Paciorkowce kałowe |
2. Ogólna liczba bakterii w 22°C | 2. Ogólna liczba bakterii w 22°C |
*) O ile woda jest dezynfekowana chlorem.
**) Przy stosowaniu glinu jako flokulanta lub o ile na danym terenie występuje jego zwiększona zawartość uwarunkowana środowiskowo. W obu przypadkach zawartość glinu w wodzie powinna być badana w punkcie czerpalnym konsumenta.
ZAŁĄCZNIK Nr 5
CHARAKTERYSTYKA METOD BADAWCZYCH
CHARAKTERYSTYKA METOD BADAWCZYCH
Parametry | Dokładność (% wartości wskaźników)1) | Precyzja (% wartości wskaźników)2) | Granica wykrywalności (% wartości wskaźników)3) | Warunki |
Akryloamid | - | - | - | należy kontrolować poprzez wymagania dla produktu |
Amoniak | 10 | 10 | 10 | |
Antymon | 25 | 25 | 25 | |
Arsen | 10 | 10 | 10 | |
Azotany | 10 | 10 | 10 | |
Azotyny | 10 | 10 | 10 | |
Benzen | 25 | 25 | 25 | |
Benzo(a)piren | 25 | 25 | 25 | |
Bor | 10 | 10 | 10 | |
Bromiany | 25 | 25 | 25 | |
Bromodichlorometan | 25 | 25 | 25 | |
Chlor wolny | 10 | 10 | 10 | |
Chloraminy | 10 | 10 | 10 | |
Chlorany | 25 | 25 | 25 | |
Chloryny | 25 | 25 | 25 | |
Chlorki | 10 | 10 | 10 | |
Chrom | 10 | 10 | 10 | |
Chlorek winylu | - | - | - | dla danego wyrobu kontrolowane przez producenta |
Cyjanki | 10 | 10 | 10 | 4) |
1,2-dichloroetan | 25 | 25 | 10 | |
Epichlorohydryna | - | - | - | dla danego wyrobu kontrolowane przez producenta |
Fluorki | 10 | 10 | 10 | |
Formaldehyd | 25 | 25 | 25 | |
Ftalan dibutylu | 25 | 25 | 10 | |
Glin | 10 | 10 | 10 | |
Kadm | 10 | 10 | 10 | |
Magnez | 10 | 10 | 10 | |
Mangan | 10 | 10 | 10 | |
Miedź | 10 | 10 | 10 | |
Mikrocystyna | 25 | 25 | 25 | |
Nikiel | 10 | 10 | 10 | |
Ołów | 10 | 10 | 10 | |
Pestycydy | 25 | 25 | 25 | 6) |
Rtęć | 20 | 10 | 20 | |
Selen | 10 | 10 | 10 | |
Siarczany | 10 | 10 | 10 | |
Sód | 10 | 10 | 10 | |
Substancje powierzchniowoczynne (anionowe) | 25 | 25 | 25 | |
Σ trichlorobenzeny | 25 | 25 | 25 | |
Σ trichloetenu i tetrachloetenu | 25 | 25 | 25 | |
Tetrachlorometan | 25 | 25 | 25 | |
Trichloroaldehyd octowy | 25 | 25 | 25 | |
2,4,6-trichlorofenol | 25 | 25 | 25 | |
Trichlorometan | 25 | 25 | 25 | |
Twardość | 10 | 10 | 10 | |
Utlenialność | 10 | 10 | 10 | 5) |
WWA | 25 | 25 | 25 | 7) |
Żelazo | 10 | 10 | 10 |
2) Precyzja jest to stopień zgodności wyników wielokrotnych analiz tej samej próbki w określonych warunkach. Miarą precyzji jest odchylenie standardowe (SD) lub względne odchylenie standardowe (RSD).
3) Granica wykrywalności określa takie stężenie analitu, jakie można wykryć w badanej próbce daną metodą pomiarową, które odpowiada sygnałowi obliczonemu z wartości ślepej próby plus trzykrotność odchylenia standardowego. Wyznacza się ją również jako średnią po odrzuceniu wyników odbiegających testem Dixona z oznaczeń minimum 10 próbek ślepych.
4) Metoda powinna określać całkowitą ilość cyjanków we wszystkich formach.
5) Utlenianie powinno być prowadzone w ciągu 10 minut przy 100°C w środowisku kwaśnym przy użyciu nadmanganianu.
6) Charakterystyka poprawności metody powinna być stosowana do każdego pestycydu i zależy od rozpatrywanego pestycydu.
7) Charakterystykę poprawności stosuje się do wyszczególnionych substancji na poziomie 25% wartości normatywu.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »