§ 52. - Wykonanie ustawy z dnia 5 sierpnia 1938 r. o środkach finansowych na popieranie gospodarczo uzasadnionego kształtowania cen artykułów rolniczych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1938.61.477
Akt utracił moc Wersja od: 15 marca 1939 r.
§ 52. 37
Do obowiązków organów kontrolujących należy:I.
w zakładach przemiału zboża: 1)
sprawdzanie zgodności zapisów w księgach z dokumentami i ze stanem faktycznym zapasów mąki i kaszy oraz sprawdzanie, czy księga obrachunkowa jest prowadzona prawidłowo, 2)
badanie, czy wydana do obrotu gospodarczego ilość mąki i kaszy znajduje pokrycie w przechowywanych kartach kontroli i czy karty kontroli zawierają wszystkie dane, wymagane niniejszym rozporządzeniem, 3)
porównywanie ilości wypuszczonej do obrotu handlowego mąki i kaszy z pobranymi i pozostałymi etykietami w przedsiębiorstwie oraz badanie, czy przechowywane etykiety nie są uszkodzone, 4)
stwierdzanie, czy zakład przemiału zboża używa przepisowych i właściwych etykiet, 5)
sprawdzanie w przypadkach przygotowania produktów przemiału do wypuszczenia do obrotu handlowego:a)
czy mąka i kasza znajdują się w przepisowych opakowaniach pod względem wagi,b)
czy waga mąki i kaszy, pozostającej na składzie w zamkniętych przepisowo opakowaniach, odpowiada wadze podanej na etykiecie i czy zamknięcia (etykiety i plomby) są nałożone w przepisowy sposób,c)
czy worki służące do opakowania mąki i kaszy, przeznaczonej do obrotu handlowego, odpowiadają przepisom niniejszego rozporządzenia;II.
w zakładach hurtowej sprzedaży mąki - sprawdzanie: 1)
czy zapisy w książce magazynowej są zgodne z dokumentami i czy księga jest prawidłowo prowadzona, 2)
czy znajdujące się w składzie zapasy mąki są zgodne z zapasem książkowym, 3)
czy wykazana na konsygnacjach, rachunkach, fakturach itp. dokumentach firma jest zgodna z firmą, uwidocznioną na etykietach i plombach, 4)
czy worki z mąką i kaszą posiadają odpowiednie zabezpieczenia (plomby i etykiety) w stanie nienaruszonym, 5)
czy mąka i kasza znajdują się w przepisowych opakowaniach pod względem wagi i jakości opakowań, 6)
czy waga poszczególnych worków z mąką i kaszą jest zgodna z wagą, uwidocznioną na etykietach;III.
w zakładach detalicznej sprzedaży mąki i kaszy - sprawdzanie: 1)
czy worki z mąką i kaszą posiadają odpowiednie zabezpieczenia (plomby i etykiety) w stanie nienaruszonym oraz czy waga jednostek jest zgodna z wagą, oznaczoną na etykiecie, 2)
czy mąka i kasza znajduje się w przepisowych opakowaniach co do wagi i jakości worków, 3)
czy zakład posiada zdjęte z opakowań etykiety oraz czy ilość ich i rodzaj odpowiada danym, zawartym w konsygnacjach, fakturach lub innych dokumentach, 4)
czy tylko jeden worek każdego gatunku mąki i kaszy jest otwarty;IV.
w wytwórniach wyrobów mącznych: 1)
czynności kontrolne wymienione w ust. III pkt 1, 2, 3 i 4, 2)
badanie zdolności produkcyjnej wytwórni celem sprawdzenia, czy zakład ten używa tylko mąki, od której została uiszczona opłata. 3)
sprawdzanie:a)
czy zapisy w księgach obrachunkowych są zgodne z dokumentami oraz czy zapas książkowy mąki jest zgodny z zapasem rzeczywistym,b)
czy piekarnia, wymieniająca mąkę na chleb, posiada na to zezwolenie, o którym mowa w § 37f ust. 2), oraz czy wymienia producentom i pracownikom rolnym chleb na mąkę według norm, wyszczególnionych w § 37f ust. 5).V.
W zakładach wymiany zboża na mąkę i kaszę - sprawdzanie: 1)
czy zapisy w księdze kontroli wymiany zboża na mąkę i kaszę są zgodne z dokumentami oraz czy książkowy zapas mąki i kaszy jest zgodny z zapasem rzeczywistym, 2)
czy oryginały kart kontroli gospodarczego przemiału zboża są należycie wypełnione, 3)
czy zakład posiada poświadczone zgłoszenie lub zezwolenie, przewidziane w §§ 37a i 37b.37 § 52 zmieniony przez § 1 pkt 26 rozporządzenia z dnia 28 lutego 1939 r. (Dz.U.39.19.128) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 1939 r.