§ 52. - Wykonanie ustawy z dnia 5 sierpnia 1938 r. o środkach finansowych na popieranie gospodarczo uzasadnionego kształtowania cen artykułów rolniczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1938.61.477

Akt utracił moc
Wersja od: 15 marca 1939 r.
§  52. 37
Do obowiązków organów kontrolujących należy:
I.
w zakładach przemiału zboża:
1)
sprawdzanie zgodności zapisów w księgach z dokumentami i ze stanem faktycznym zapasów mąki i kaszy oraz sprawdzanie, czy księga obrachunkowa jest prowadzona prawidłowo,
2)
badanie, czy wydana do obrotu gospodarczego ilość mąki i kaszy znajduje pokrycie w przechowywanych kartach kontroli i czy karty kontroli zawierają wszystkie dane, wymagane niniejszym rozporządzeniem,
3)
porównywanie ilości wypuszczonej do obrotu handlowego mąki i kaszy z pobranymi i pozostałymi etykietami w przedsiębiorstwie oraz badanie, czy przechowywane etykiety nie są uszkodzone,
4)
stwierdzanie, czy zakład przemiału zboża używa przepisowych i właściwych etykiet,
5)
sprawdzanie w przypadkach przygotowania produktów przemiału do wypuszczenia do obrotu handlowego:
a)
czy mąka i kasza znajdują się w przepisowych opakowaniach pod względem wagi,
b)
czy waga mąki i kaszy, pozostającej na składzie w zamkniętych przepisowo opakowaniach, odpowiada wadze podanej na etykiecie i czy zamknięcia (etykiety i plomby) są nałożone w przepisowy sposób,
c)
czy worki służące do opakowania mąki i kaszy, przeznaczonej do obrotu handlowego, odpowiadają przepisom niniejszego rozporządzenia;
II.
w zakładach hurtowej sprzedaży mąki - sprawdzanie:
1)
czy zapisy w książce magazynowej są zgodne z dokumentami i czy księga jest prawidłowo prowadzona,
2)
czy znajdujące się w składzie zapasy mąki są zgodne z zapasem książkowym,
3)
czy wykazana na konsygnacjach, rachunkach, fakturach itp. dokumentach firma jest zgodna z firmą, uwidocznioną na etykietach i plombach,
4)
czy worki z mąką i kaszą posiadają odpowiednie zabezpieczenia (plomby i etykiety) w stanie nienaruszonym,
5)
czy mąka i kasza znajdują się w przepisowych opakowaniach pod względem wagi i jakości opakowań,
6)
czy waga poszczególnych worków z mąką i kaszą jest zgodna z wagą, uwidocznioną na etykietach;
III.
w zakładach detalicznej sprzedaży mąki i kaszy - sprawdzanie:
1)
czy worki z mąką i kaszą posiadają odpowiednie zabezpieczenia (plomby i etykiety) w stanie nienaruszonym oraz czy waga jednostek jest zgodna z wagą, oznaczoną na etykiecie,
2)
czy mąka i kasza znajduje się w przepisowych opakowaniach co do wagi i jakości worków,
3)
czy zakład posiada zdjęte z opakowań etykiety oraz czy ilość ich i rodzaj odpowiada danym, zawartym w konsygnacjach, fakturach lub innych dokumentach,
4)
czy tylko jeden worek każdego gatunku mąki i kaszy jest otwarty;
IV.
w wytwórniach wyrobów mącznych:
1)
czynności kontrolne wymienione w ust. III pkt 1, 2, 3 i 4,
2)
badanie zdolności produkcyjnej wytwórni celem sprawdzenia, czy zakład ten używa tylko mąki, od której została uiszczona opłata.
3)
sprawdzanie:
a)
czy zapisy w księgach obrachunkowych są zgodne z dokumentami oraz czy zapas książkowy mąki jest zgodny z zapasem rzeczywistym,
b)
czy piekarnia, wymieniająca mąkę na chleb, posiada na to zezwolenie, o którym mowa w § 37f ust. 2), oraz czy wymienia producentom i pracownikom rolnym chleb na mąkę według norm, wyszczególnionych w § 37f ust. 5).
V.
W zakładach wymiany zboża na mąkę i kaszę - sprawdzanie:
1)
czy zapisy w księdze kontroli wymiany zboża na mąkę i kaszę są zgodne z dokumentami oraz czy książkowy zapas mąki i kaszy jest zgodny z zapasem rzeczywistym,
2)
czy oryginały kart kontroli gospodarczego przemiału zboża są należycie wypełnione,
3)
czy zakład posiada poświadczone zgłoszenie lub zezwolenie, przewidziane w §§ 37a i 37b.
37 § 52 zmieniony przez § 1 pkt 26 rozporządzenia z dnia 28 lutego 1939 r. (Dz.U.39.19.128) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 1939 r.