Rozdział 4 - DOZÓR SKARBOWY I PROWADZENIE KSIĄŻEK. - Wykonanie ustawy z dnia 12 czerwca 1924 r. o opodatkowaniu piwa.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1924.90.850
Akt utracił moc Wersja od: 30 grudnia 1925 r.
IV.
DOZÓR SKARBOWY I PROWADZENIE KSIĄŻEK.
DOZÓR SKARBOWY I PROWADZENIE KSIĄŻEK.
(do art. 27 ustawy).
§ 72.
1)
Organa skarbowe, kontrolujące browar, winny starać się wytworzyć sobie jaknajdokładniejszy obraz istotnego przebiegu fabrykacji piwa we wszystkich jej okresach, mając przytem na oku wydane w tym względzie przepisy skarbowe.2)
W. szczególności powinny się przekonywać:a)
czy do wyrobu piwa nie używa się niedozwolonych surowców lub niedolewa się wbrew zakazowi wody do piwa;b)
czy surowce przechowuje się tylko w przeznaczonych na to pomieszczeniach i nie w większej ilości niż dozwolono;c)
czy wpisy do książek prowadzonych w browarze uskutecznia się we właściwym czasie i w należyty sposób i czy one zgadzają się z tem, co w browarze zastano, tudzież z oznajmieniem warek;d)
czy piwo przechowuje się i rozlewa tylko w przeznaczonych na to pomieszczeniach i czy wydaje się je z browaru tylko w przepisanych naczyniach;e)
czy piwo wychodzące z browaru zgadza się co do gatunku i ilości z tem, co zapisane do książki podatku od piwa, i czy poszczególne gatunki piwa odpowiadają przepisowi art. 5 ust. 2 ustawy;f)
czy dowody piśmienne i rachunkowe są w należytym porządku;g)
czy podatek za miesiąc ubiegły w swoim czasie w należytej wysokości uiszczono.3)
Jakie badania ma się w browarach przeprowadzać i jak często \ustanawia Minister Skarbu. Jednakowoż organa skarbowe obowiązane są conajmniej raz w miesiącu sprawdzać ilość brzeczki gorącej przed jej wybiciem na chłodnie i zawartość ekstraktu tak brzeczki gorącej, jak i po wystudzeniu i oddzieleniu chmielu i osadu. Sprawdzanie przeprowadzać należy niespodzianie i starać się o to, by przedsiębiorca browaru mógł w niem uczestniczyć.4)
Ilość gorącej brzeczki uzyskanej z zacieru sprawdza się za pomocą urzędowej laski mierniczej bezpośrednio przed spuszczeniem (wybiciem) z kotła warzelnego. Do sprawdzenia przystąpić należy dopiero wówczas, gdy brzeczka w kotle przestanie kłębić się i powierzchnia się uspokoi. Laską wstawiać należy do kotła w miejscu zaopatrzonem w tym celu w znak urzędowy.5)
Zawartość ekstraktu brzeczki sprawdzają organa skarbowe zasadniczo urzędowym cukromierzem (sacharometrem). Potrzebną do tego próbką brzeczki bierze się z kotła warzelnego bezpośrednio przed wybiciem jej. Zaczerpnąć ją należy z kotła za pomocą metalowego naczynia (cylindra) lub zwykłej flaszki poprzednio dobrze wymytej, ogrzanej i wypłukanej brzeczką, którą ma się badać. Naczynie lub flaszkę z brzeczką przykrywa lub zatyka się starannie, a następnie ochładza w zimnej wodzie do temperatury około - 20 stopni C. Zawartość ekstraktu bada się w szklanej baryszówce, o którą postarać się winien przedsiębiorca browaru. Należy ją przedtem starannie oczyścić, wysuszyć i ustawić pionowo, następnie napełnić przecedzoną dokładnie brzeczką prawie po brzeg. W tensam sposób postępuje się także i przy badaniu wychłodzonej brzeczki (§ 53 ust. 1 lit. d). Próbkę jej czerpie się albo z kadzi zlewnej albo z kadzi fermentacyjnej, z tych jednak nie później, niż w dziesięć godzin po napełnieniu I przed zadaniem drożdży. W tym ostatnim wypadku należy baczyć, by jakość próbki odpowiadała w przecięciu jakości całej masy brzeczki, w której zawartość ekstraktu ma być zbadana.6)
izby skarbowe mogą wydać podwładnym organom kontroli skarbowej szczegółowe zarządzenia co do sposobu dozorowania browarów.7)
Cukromierze przeznaczone do czynności urzędowych mają być stale w browarze pod zamknięciem kontroli skarbowej. Rzeczą przedsiębiorstwa jest dbać, aby ocechowany cukromierz był zawsze na miejscu.§ 73.
1)
Dla każdego browaru oblicza władza skarbowa i instancji w sposób podany w dodatku lit. C. procent zaniku, t. j. sumę strat, które powstają przy wyrobie piwa w czasie, począwszy od wybicia brzeczki z kotła warzelnego aż do przelania gotowego piwa do naczyń transportowych.2)
Zanik oblicza się w procentach objętościowych gorącej brzeczki (§ 53 ust. 1 lit. c).3) 8
Obliczanie wysokości zaniku odbywa się stałe co trzy lata, częściej tylko wówczas, gdyby zachodzące szczególne okoliczności tego wymagały. Na podstawie tego obliczenia i wyników sprawdzenia zapasów ustala się corocznie dla każdego browaru normą dopuszczalnych zaników.4)
Obliczony zanik podaje się przedsiębiorcy browaru pisemnie do wiadomości i zawiadamia o tem zarazem właściwą izbę skarbową, tudzież inspektora.§ 74.
Od czasu do czasu należy brać w obecności przedsiębiorcy browaru lub jego zastępcy z piwa przygotowanego do wywozu z browaru próbkę i przedkładać ją urzędowi skarbowemu celem zbadania zawartości ekstraktu brzeczki, z której piwo to wyrobiono. Badania powyższe przeprowadza się w sposób podany w dodatku E. Na życzenie przedsiębiorcy browaru można mu wydać taką samą próbkę.§ 75.
Jeżeli przy browarze prowadzi się wyszynk piwa, należy także przekonywać się czy przestrzega się przytem przepisów/ zawartych w § 70.§ 76.
Wyniki każdej kontroli wpisują organa skarbowe do książek №№ 2, 2a, 4 i 10.§ 77.
Wagi browaru przeznaczone do odważania surowców należy w pewnych odstępach czasu sprawdzać. W razie wątpliwości co do rzetelności ich wskazań, można żądać, by poddano je ponownemu ocechowaniu.§ 78.
Ma książki i inne papiery, które prowadzi i przechowuje się w browarze dla celów kontroli skarbowej, winien być urządzony odpowiedni schowek.§ 79.
Dotychczasowe opisy i plany istniejących browarów tudzież przemiary naczyń mogą być uznane za wystarczające, jeżeli odpowiadają wymogom rozporządzenia niniejszego.§ 80.
1)
Rachunkowość i statystykę, podatku od piwa prowadzi się w browarach, urzędach i izbach skarbowych zgodnie z rozporządzeniem Ministra Skarbu z dn. 1 grudnia 1923 r. o rachunkowości podatków pośrednich i dochodów monopolowych (Dz. U. M. S. z r. 1924 № 1, poz. 22).2)
Księgi przewidziane niniejszemi przepisami powinny być w listopadzie przed rozpoczęciem nowego okresu obrachunkowego złożone przez przedsiębiorstwo właściwemu urzędowi skarbowemu do przesznurowania.§ 81.
W miarę zauważonych zmian w dziale browarnictwa winny urzędy skarbowe omówić i wyjaśnić następujące okoliczności:a)
Przyczyny zmniejszenia się lub zwiększenia wyrobu piwa w porównaniu z rokiem poprzednim. Wpływ na konsumpcję piwa stanu pogody, panujących chorób, większych strajków roboczych lub wydaleń robotników, wyniku żniw, cen targowych jęczmienia, pszenicy, chmielu i produktów cukrowych, konkurencji wina, wódki, napojów bezalkoholowych i surogatów i t. p.b)
Wzmożenie lub zmniejszenie się konsumpcji piwa zagranicznego.c)
Poziom fabrykacji piwa w okręgu wogóle; właściwości i dobroć poszczególnych gatunków piwa (piwo pełne, dubeltowe i mocne); ile słodu używa się na hektolitr każdego gatunku; jakie zawartości alkoholu miewa każdy z tych gatunków; wyrób szlachetniejszych i osobliwych gatunków piw znanych pod własną nazwą, ewentualnie opis szczególnego sposobu ich przyrządzania.ó)
Zwiększenie i zmniejszenie liczby browarów, zwłaszcza małych i przyczyna tego zjawiska.e)
Spostrzeżenia, co do zmian w stosunkach zbytu wyrobów browarów małych i średnich z jednej, a browarów wielkich z drugiej strony i przyczyna tych zmian.f)
Przeciętne ceny rozmaitych gatunków piwa sprzedawanego w browarach. Zmiany cen w wyszynku.g)
Wpływ używania przy wyrobie piwa produktów cukrowych na użycie słodu.§ 82.
Przedsiębiorcy browarów, w których według dotychczasowych przepisów pobierano podatek od przerobionego słodu lub też od ilości i zawartości ekstraktu brzeczki piwnej, obowiązani są zgłosić urzędowi skarbowemu pisemnie najpóźniej w 3 dni po wejściu w życie ustawy zgodnie z prowadzonemi urzędowemi książkami znajdujące się w browarze zapasy brzeczki piwnej i piwa, od których podatek uiszczono, względnie do zapłaty przypisano, podając kwotę tego podatku. Co do piwa barwiącego sprowadzonego z innego browaru należy podać tylko ilość w litrach.§ 83.
1)
Urząd skarbowy przesyła zgłoszenie wraz z potrzebnemi ewentualnie do ich sprawdzenia urzędowemi książkami inspektorowi kontroli skarbowej. Ten sprawdza na podstawie urzędowych danych prawdziwość szczegółów w nich zawartych i po ewentualnem sprostowaniu zwraca je urzędowi z potwierdzeniem sprawdzenia.2)
Urząd skarbowy oblicza na podstawie sprawdzonych zgłoszeń i urzędowych książek kwotę podatku, który od zgłoszonych i sprawdzonych zapasów słodu, brzeczki, względnie piwa istotnie uiszczono.§ 84.
1)
Urząd skarbowy sprawdza obliczenie i postanawia ostatecznie jaką kwotę przyjmuje się jako dawniejszy podatek uiszczony od zapasów słodu, brzeczki i piwa znalezionych w browarze w dniu wejścia w życie ustawy, przyczem należy policzyć za każdy hektolitr sprowadzonego z innego browaru piwa barwnikowego, podatek w wysokości 6 złotych. Obliczoną kwotę podatku uwidocznia się na zgłoszeniu i zawiadamia o wyniku obliczenia przedsiębiorcę browaru.2)
Przy najbliższem miesięcznem obliczeniu bieżącej należytości podatkowej inspektor potrąca w książce podatku od piwa dawny podatek, przypadający według ustępu 1 i wydaje nakaz zapłaty tylko na pozostającą resztę. Potrącenie to przeprowadza się czerwonym atramentem także i w wykazie wydanego piwa i uiszczonego podatku. Do książki na przychód podatku od piwa (§ 59 p. 6) zapisuje się tylko kwotę podatku, którą faktycznie uiszczono.§ 85.
Władze skarbowe mogą zarządzić przed terminem wprowadzenia ustawy z dn. 12 czerwca 1924 r. o opodatkowaniu piwa sporządzenie przemiarów naczyń warzelnych i transportowych.§ 86.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie równocześnie z ustawą z dnia 12 czerwca 1924 r. o opodatkowaniu piwa (Dz. U. R. P. № 65, poz. 635).8 § 73 ust. 3 zmieniony przez § 4 rozporządzenia z dnia 21 grudnia 1925 r. (Dz.U.25.129.926) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 grudnia 1925 r.