Wykaz produktów rybołówstwa oraz standardy rynkowe dla tych produktów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.77.686

Akt utracił moc
Wersja od: 8 maja 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 25 kwietnia 2003 r.
w sprawie wykazu produktów rybołówstwa oraz standardów rynkowych dla tych produktów

Na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o organizacji rynku rybnego oraz o zmianie ustawy o rybołówstwie morskim (Dz. U. Nr 181, poz. 1514) zarządza się, co następuje:
Ustala się wykaz produktów rybołówstwa, których wprowadzanie na rynek, w postaci świeżej lub schłodzonej, jest dozwolone przy zachowaniu standardów rynkowych, określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
Ustala się standardy rynkowe dla produktów rybołówstwa, o których mowa w § 1, określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
1.
Produkty rybołówstwa, o których mowa w § 1, pakuje się z uwzględnieniem określonych dla nich standardów rynkowych tak, aby jedno opakowanie zawierało produkty rybołówstwa tego samego gatunku oraz tej samej kategorii świeżości i wielkości.
2.
Na opakowaniu, o którym mowa w ust. 1, w sposób trwały i czytelny, podaje się nazwę gatunku produktu rybołówstwa, masę netto, stopień jego przetworzenia, miejsce jego połowu oraz oznacza się, znakami o wysokości co najmniej 5 centymetrów, kategorię świeżości i wielkości tego produktu.
Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA, KTÓRYCH WPROWADZANIE NA RYNEK W POSTACI ŚWIEŻEJ LUB SCHŁODZONEJ JEST DOZWOLONE PRZY ZACHOWANIU STANDARDÓW RYNKOWYCH

1. Ryby morskie:

1) ryby denne:

a) barbata (Mullus barbatus),

b) barwena (Mullus sermuletus),

c) bielmik (Trisopterus luscus),

d) bops (Boops boops),

e) brama (Brama brama),

f) cefal (Mugil cefal),

g) czarniak (Pollachius virens),

h) dorsz (Gadus morhua),

i) gładzica (Pleuronectus platessa),

j) kantar (Spondyliosoma cantharus),

k) karlik (Trisopterus minutus),

l) karmazyn (Sebastes sp.),

m) karmazynek (Sebastolobus sp.),

n) konger (Conger conger),

o) kurek czerwony (Trigla lucerna),

p) molwa (Molva molva),

r) morszczuk (Merluccius sp.),

s) pałasz czarny (Aphanopus carbo),

t) pałasz ogoniasty (Lepidopus caudatus),

u) pikarel (Spicara maena),

w) plamiak (Melanogrammus aeglefinus),

x) rdzawiec (Pollachius pollachius),

y) smuklica (Lepidhorombus whiffiagonis),

z) sola zwyczajna (Solea solea),

za) stornia (Platichthys flesus),

zb) skarp (Psetta maxima L.),

zc) witlinek (Merlangius merlangus),

zd) zimnica (Limanda limanda),

ze) złocica (Microstomus kitt),

zf) żabnica (Lophius sp.);

2) ryby pelagiczne:

a) błękitek (Micromesistius poutassou),

b) makrela atlantycka (Scomber scombrus),

c) makrela kolias (Scomber japonicus),

d) opastun (Thunnus obesus),

e) ostrobok (Trachurus sp.),

f) sardela (Engraulis sp.),

g) sardynka europejska (Sardina pilchardus),

h) szprot (Sprattus sprattus),

i) śledź (Clupea harengus),

j) tuńczyk biały (Thunnus alalunga),

k) tuńczyk błękitnopłetwy (Thunnus thynnus);

3) ryby spodouste:

a) koleń (Squalus acanthias),

b) raja gładka (Raja batis),

c) rekinek psi (Scyliorhinus caniculus).

2. Głowonogi - mątwy (Sepia officinalis i Rossia macrosoma).

3. Skorupiaki:

1) garnela (Crangon crangon) i krewetka z gatunku Pandalus borealis;

2) krab kieszeniec (Cancer pagurus);

3) homarzec (Nephrops norvegicus).

4. Małże i inne bezkręgowce wodne:

1) przegrzebek zwyczajny (Pecten maximus);

2) trąbik zwyczajny (Buccinum undatum).

ZAŁĄCZNIK Nr  2

STANDARDY RYNKOWE DLA PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA

Tabela nr 1
Nazwa produktuWyszczególnienieStandardy rynkowe dla produktów rybołówstwa - kategorie świeżości
rybołówstwaEkstraAB
12345
Ryby denneSkóraPigmentacja wyraźna, opalizująca, brak odbarwień, błyszczącaPigmentacja wyraźna; niebłyszczącaPigmentacja mniej wyraźna, oznaki zmatowienia
Śluz na skórzeWodnisty, przezroczystyLekko mętnyMleczny
OczyWypukłe, źrenica czarna, błyszcząca; rogówka przezroczystaWypukłe i lekko spłaszczone; źrenica czarna, matowa; rogówka lekko opalizującaPłaskie lub lekko wklęsłe; źrenica nieprzejrzysta; rogówka opalizująca
SkrzelaKolor jasny, czerwony, intensywny; brak śluzu lub śluz mniej przezroczystyKolor jasny, czerwony, mniej intensywny; śluz przezroczystyKolor brązowo -szary; odbarwienia; mętny śluz
Otrzewna 1)Gładka, połyskliwa; trudna do oddzielenia od mięsaLekko matowa; można oddzielić od mięsaPlamista; łatwo oddziela się od mięsa
Zapach skrzeli i jamy brzusznejZapach wodorostów 2)

Świeżooleisty; zapach pieprzu, ziemi 3)

Brak zapachu wodorostów; neutralny2)

Oleisty wodorostowy lub lekko słodkawy 3)

Zapach fermentacyjny; lekko kwaśny2)

Oleisty; fermentacyjny, stęchły, lekko jełki3)

MięsoJędrne, elastyczne, powierzchnia gładka 4)Mniej elastyczneLekko miękkie, zwiotczałe, nie elastyczne, powierzchnia woskowata i matowa
Naczynia krwionośne w mięśniach brzusznych 5)Ostre kontury; kolor jaskrawoczerwonyOstre kontury; pociemniała krewKontury rozmywające się; brązowe
Ryby pelagiczneSkóra6)Jaskrawa pigmentacja, błyszczące, opalizujące kolory - wyraźna różnica pomiędzy powierzchnią grzbietową a bocznąBrak połysku i błyszczenia; kolory bardziej matowe, mniejsza różnica pomiędzy powierzchnią grzbietową a środkowąMatowe, mdłe kolory; w przypadku zgięcia ryby zmarszczenie skóry
Śluz na skórzeWodnisty, przezroczystyLekko mętnyMleczny
Mięso6)Bardzo jędrne, twardeDość twarde, jędrneMiękkawe
Pokrywy skrzeloweSrebrzysteSrebrzyste, lekko czerwone lub brązoweBrązowawe, rozległy wyciek krwi z naczyń
OczyWypukłe, źrenice wyraziste niebiesko-czarne, "powieka" przezroczystaWypukłe i lekko spłaszczone; źrenica czarna; rogówka lekko opalizującaPłaskie lub lekko wklęsłe; rogówka zamglona; przekrwienie wokół oczu
SkrzelaKolor jednolity od ciemnoczerwonego do purpurowego, brak śluzuKolor mniej intensywny, bardziej blady na obrzeżach; przezroczysty śluzŚluz gęstniejący, odbarwiony, mętny
Zapach skrzeliZapach świeżych wodorostów; ostry zapach joduBrak zapachu wodorostów; neutralnyLekko siarkowy; zapach tłuszczu, zjełczałych kawałków bekonu lub zgniłych owoców
Ryby spodousteOczyWypukłe, bardzo jasne i opalizujące; małe źreniceWypukłe i lekko spłaszczone; brak jaskrawości i opalizacji; źrenice owalnePłaskie, matowe
WyglądRyba w stanie stężenia pośmiertnego lub częściowego zesztywnienia; na skórze małe ilości przezroczystego śluzuRyba po fazie stężenia pośmiertnego; brak śluzu na skórze, a zwłaszcza w jamie gębowej i na szczelinach skrzelowychNiewielkie ilości śluzu w jamie gębowej i na szczelinach skrzelowych; szczęki lekko spłaszczone
ZapachZapach wodorostówBrak zapachu wodorostów lub zapach lekko nieświeży; nie wyczuwa się zapachu amoniakuSłaby zapach amoniaku; kwaśny
Skóra7)Jaskrawa, opalizująca i błyszcząca pigmentacja; śluz wodnistyJaskrawa pigmentacja, śluz wodnistyPigmentacja ulegająca procesowi odbarwienia i matowienia; śluz mętny
Mięso7)Jędrne i elastyczneJędrneMiękkie
Płetwy7)Obrzeża płetw półprzezroczyste i zaokrągloneSztywneMiękkie
Brzuch7)Biały i błyszczący, różowo-fioletowy okrąg wokół płetwBiały i błyszczący, czerwone plamy wokół płetwBiały i matowy, liczne czerwone lub żółte plamy
Głowonogi -mątwySkóraJaskrawa pigmentacja; skóra przykleja się do mięsaMatowa pigmentacja; skóra przykleja się do mięsaOdbarwienie; łatwa do oddzielenia od mięsa
MięsoPerłowobiałe; tekstura bardzo jędrnaKredowobiałe; tekstura jędrnaRóżowobiałe lub lekko żółciejące; tekstura lekko miękka
MackiTrudne do oderwaniaTrudne do oderwaniaŁatwiejsze do oderwania
ZapachŚwieży; zapach wodorostówSłaby zapach wodorostów lub jego brakZapach atramentu
Skorupiaki - garnele i krewetkiMinimalne wymaganiaPowierzchnia skorupy: wilgotna i błyszcząca; podczas przesypywania z jednego kontenera do innego garnele nie mogą się ze sobą sklejać; mięso nie może mieć obcego zapachu; garnele nie mogą być zanieczyszczone piaskiem, śluzem i innymi obcymi ciałamiNie dotyczy
WyglądKolor wyraziście czerwonaworóżowy z małymi białymi plamkami; odcinek piersiowy pancerza w przeważającej mierze jasny 8)

Kolor jednolicie różowy 9)

Kolor od rozmytego czerwonaworóżowego po niebieskoczerwony z białymi plamkami; odcinek piersiowy pancerza powinien być w kolorach jasnych przechodzących w szare 8)

Kolor różowy, możliwość czernienia głowy9)

Mięso przed usunięciem pancerzaPancerze łatwe do usunięcia, możliwa utrata mięsa jedynie ze względów "technicznych"Pancerze trudniejsze do usunięcia, możliwa niewielka utrata mięsa
Mięso po usunięciu pancerzaTekstura jędrna, ale nie łykowataTekstura mniej jędrna, lekko łykowata
KawałkiDopuszczalne sporadyczne kawałki garneliDopuszczalna niewielka ilość kawałków garneli
ZapachZapach świeżych wodorostów, zapach lekko słodkiZapach kwaskowaty; brak zapachu wodorostów
Skorupiaki - homarceSkorupaKolor od bladoróżowego albo różowego po pomarańczowo-czerwonyKolor bladoróżowy albo różowy po pomarańczowoczerwony, brak czarnych kropekLekkie odbarwienia; niewielka liczba czarnych kropek; kolor szarawy (na pancerzu, pomiędzy odcinkami ogona)
Oczy i skrzelaOczy błyszczące, czarne; skrzela różoweOczy matowe, szare/ różowe; skrzela szaraweSkrzela ciemnoszare, grzbietowa część skorupy częściowo w kolorze zielonawym
ZapachCharakterystyczny łagodny zapach skorupiakówBrak charakterystycznego, łagodnego zapachu skorupiaków; brak zapachu amoniakuLekko kwaśny
Mięso w części ogonowejPółprzezroczyste, kolor niebieski przechodzący w białyUtrata półprzezroczystości, brak odbarwieńMatowe i mętne

Objaśnienia:

1) Dotyczy ryb patroszonych.

2) Dotyczy ryb dennych innych niż płastugi.

3) Dotyczy płastug.

4) Nie dotyczy ryb przed stężeniem pośmiertnym.

5) Dotyczy żabnic z głowami.

6) Dla śledzi i makreli przechowywanych w chłodnej wodzie morskiej, schłodzonych lodem lub schłodzonych przy użyciu środków technicznych kategorię A stosuje się dla kategorii Ekstra i A.

7) Dotyczy rai gładkiej.

8) Dotyczy garneli bez skorupy.

9) Dotyczy krewetki głębokowodnej.

Tabela nr 2

Standardy rynkowe dla produktów rybołówstwa - kategorie wielkości
GatunekKategorie wielkościMasa 1 sztuki w kg albo szerokość muszli lub pancerza w cm/mmIlość sztuk w 1 kg1)
1234
Barbata1powyżej 0,5-
2od 0,2 do 0,5
3aod 0,04 do 0,2
3bod 0,018 do 0,2
Barwena1powyżej 0,5-
2od 0,2 do 0,5
3aod 0,04 do 0,2
3bod 0,018 do 0,2
Bielmik1powyżej 0,4-
2od 0,25 do 0,4
3od 0,125 do 0,25
4od 0,05 do 0,125
Błękitek1-7 lub mniej
28 do 14
315 do 25
426 do 30
Bops1-5 lub mniej
26 do 31
332 do 70
Brama1od 0,8 i powyżej-
2od 0,2 do 0,8
Cefal1powyżej 1-
2od 0,5 do 1
3od 0,2 do 0,5
4od 0,1 do 0,2
Czarniak1powyżej 5-
2od 3 do 5
3od 1,5 do 3
4od 0,3 do 1,5
Dorsz1powyżej 7-
2od 4 do 7
3od 2 do 4
4od 1 do 2
5od 0,3 do 1
Garnela16,8 mm i więcej-
26,5 mm i więcej
Gładzica1powyżej 0,6-
2od 0,4 do 0,6
3od 0,3 do 0,4
4od 0,15 do 0,3
Homarzec1-20 i mniej
221 do 30
331 do 40
4ponad 40
12)60 i mniej
22)61 do 120
32)121 do 180
42)ponad 180
Kantar1powyżej 0,8-
2od 0,5 do 0,8
3od 0,3 do 0,5
4od 0,18 do 0,3
Karlik1powyżej 0,4-
2od 0,25 do 0,4
3od 0,125 do 0,25
4od 0,05 do 0,125
Karmazyn1powyżej 2-
2od 0,6 do 2
3od 0,35 do 0,6
Karmazynek1powyżej 2-
2od 0,6 do 2
3od 0,35 do 0,6
Koleń1powyżej 2,2-
2od 1 do 2,2
3od 0,5 do 1
Konger1powyżej 7-
2od 5 do 7
3od 0,5 do 5
Krab kieszeniec116 cm i więcej3)-
2od 13 do 16 cm3)
Krewetka1-250 i mniej
Kurek czerwony1powyżej 1-
2od 0,4 do 1
3od 0,2 do 0,4
4od 0,06 do 0,2
powyżej 0,550 lub mniej
1od 0,2 do 0,551 do 125
Makrela 2od 0,1 do 0,2126 do 250
atlantycka3od 0,08 do 0,2126 do 325
Makrela kolias1powyżej 0,5-
2od 0,25 do 0,5
3od 0,14 do 0,25
4od 0,05 do 0,14
Mątwy1powyżej 0,5-
2od 0,3 do 0,5
3od 0,1 do 0,3
Molwa1powyżej 5-
2od 3 do 5
3od 1,2 do 3
Morszczuk1powyżej 2,5-
2od 1,2 do 2,5
3od 0,6 do 1,2
4od 0,28 do 0,6
5od 0,2 do 0,28
6od 0,15 do 0,28
Opastun1powyżej 10-
2od 3,2 do 10
Ostrobok1powyżej 0,6-
2od 0,4 do 0,6
3od 0,2 do 0,4
4od 0,08 do 0,2
5od 0,02 do 0,08
Pałasz czarny1powyżej 3-
2od 0,5 do 3
Pałasz ogoniasty1powyżej 3-
2od 2 do 3
3od 1 do 2
4od 0,5 do 1
Pikarel1-20 lub mniej
221 do 40
341 do 90
Plamiak1powyżej 1-
2od 0,57 do 1
3od 0,37 do 0,57
4od 0,17 do 0,37
Przegrzebek zwyczajny110 cm i więcej4)-
Raja gładka1powyżej 5-
2od 3 do 5
3od 1 do 3
4od 0,3 do 1
15)powyżej 3
25)od 0,5 do 3
Rekinek psi1powyżej 2-
2od 1 do 2
3od 0,5 do 1
Rdzawiec15 i powyżej-
23 do 5
31,5 do 3
40,3 do 1,5
Sardela10,033 i powyżej30 lub mniej
20,020 do 0,03331 do 50
30,012 do 0,02051 do 83
40,008 do 0,01284 do 125
10,067 i powyżej15 lub mniej
20,042 do 0,06716 do 24
Sardynka 30,028 do 0,04225 do 35
europejska40,015 do 0,02836 do 67
50,011 do 0,02836 do 91
Skarp11,3 i więcej-
20,8 do 1,3
30,45 do 0,8
40,25 do 0,45
Smuklica10,45 i powyżej-
20,25 do 0,45
30,20 do 0,25
40,11 do 0,20
50,05 do 0,20
Sola zwyczajna10,5 i powyżej-
20,33 do 0,5
30,25 do 0,35
40,2 do 0,25
50,12 do 0,2
Stornia1powyżej 0,3-
20,2 do 0,3 włącznie
Szprot1-125 lub mniej
Śledź10,250 i powyżej4 lub mniej
20,125 do 0,2505 do 8
30,085 do 0,1259 do 11
4(a)0,050 do 0,08512 do 20
4(b)6)0,036 do 0,08512 do 27
4(c)7)0,057 do 0,08512 do 17
57)0,031 do 0,05718 do 32
67)0,023 do 0,03133 do 44
Trąbik zwyczajny145 mm i więcej4)-
Tuńczyk biały14 i powyżej-
21,5 do 4
170 i powyżej-
250 do 70
Tuńczyk 325 do 50
błękitnopłetwy410 do 25
56,4 do 10
Witlinek10,5 i powyżej-
20,35 do 0,5
30,25 do 0,35
40,11 do 0,25
Zimnica10,25 i powyżej-
20,13 do 0,25
Złocica10,6 i powyżej-
20,35 do 0,6
30,18 do 0,35
Żabnica14 i powyżej-
22 do 4
31 do 2
40,5 do 1
50,2 do 0,5

Objaśnienia:

1) Dla obydwu gatunków makreli ilość sztuk w 25 kg.

2) Dotyczy ogonów homarca.

3) Szerokość pancerza w najszerszym miejscu.

4) Szerokość muszli w najszerszym miejscu.

5) Dotyczy rai gładkiej skrzydłej.

6) Dotyczy śledzia bałtyckiego poławianego i wyładowywanego na południe od 59° 30'.

7) Dotyczy śledzia bałtyckiego poławianego i wyładowywanego na północ od 59° 30'.

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).