§ 1. - Warunki zdrowia wymagane ze względów sanitarno-epidemiologicznych od osób wykonujących niektóre zajęcia zarobkowe.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1958.56.275
Akt utracił moc Wersja od: 23 kwietnia 1971 r.
§ 1.
Rozporządzenie dotyczy warunków zdrowia wymaganych ze względów sanitarno-epidemiologicznych od osób wykonujących następujące zajęcia zarobkowe: 1)
na stanowiskach fryzjerów, kosmetyków, kalotechników, manicurzystów, kąpielowych, charakteryzatorów oraz ich pomocników, stewardów na statkach powietrznych i wodnych, konduktorów środków komunikacji publicznej dla przewozu ludzi, a także obsługi wagonów sypialnych i specjalnych oraz wagonów chłodni do przewozu artykułów żywności, 2)
na stanowiskach wymagających bezpośredniego stykania się z artykułami żywności przy ich wyrobie, przerobie, przechowywaniu, transporcie i obrocie oraz przy przygotowywaniu i wydawaniu do spożycia, z wyłączeniem prac przy produkcji, zbiorze, przechowywaniu, transporcie i obrocie produktów rolnych z własnych gospodarstw, 3)
przy oczyszczaniu i dezynfekcji sprzętu, urządzeń i pomieszczeń przeznaczonych do wykonywania czynności określonych w pkt 1 i 2, 4)
przy urzędowym badaniu mięsa oraz przy nadzorze sanitarno-weterynaryjnym nad artykułami żywności, 5)
na stanowiskach pracy w gospodarstwach rolnych będących w zarządzie jednostek państwowych, rolniczych spółdzielni produkcyjnych i innych spółdzielni - przy udoju i rozlewaniu mleka, wyrobie i przerobie przetworów mlecznych oraz wyrobów mięsnych, a także przy ich przechowywaniu, przewozie i obrocie, 6)
przy handlu okrężnym mlekiem i jego przetworami, z tym że nie dotyczy to osób sprzedających takie produkty z własnych gospodarstw, 7)
w zakładach służby zdrowia, 8)
w zakładach pomocy społecznej przy bezpośredniej obsłudze osób korzystających z tych zakładów, 9)
w zakładach nauczania, wychowywania i opieki dla niemowląt, dzieci i młodzieży do lat 18, 10)
w domach wypoczynkowych, w hotelach, pensjonatach i innych zakładach przeznaczonych na zamieszkanie - przy żywieniu i obsłudze osób korzystających z tych zakładów oraz przy sprzątaniu pomieszczeń, 11)
w zakładach przemysłu farmaceutycznego, hurtowniach farmaceutycznych, aptekach i drogeriach - na stanowiskach wymagających bezpośredniego stykania się ze środkami farmaceutycznymi podczas ich wyrobu, przerobu, pakowania, fasowania, wydawania, a także przy sprzątaniu pomieszczeń i urządzeń tych zakładów, 12)
przy prasowaniu, przyjmowaniu, sortowaniu i wydawaniu czystej bielizny oraz przy sprzątaniu pomieszczeń na czystą bieliznę, 13)
w zakładach zaopatrujących ludność w wodę do picia i na potrzeby gospodarcze - na stanowiskach pracy wymagających bezpośredniego stykania się ze zbiornikami wody, urządzeniami do oczyszczania wody i punktami rozdzielczymi wody oraz przy naprawie lub konserwacji urządzeń wodociągowych, a także w zakładach przemysłowych posiadających własne ujęcia wody przeznaczonej do picia i potrzeb gospodarczych. 14)
w zakładach kąpielowych przy obsłudze osób korzystających z tych zakładów, sprzątaniu pomieszczeń oraz dezynfekcji i czyszczeniu urządzeń tych zakładów.