§ 3. - Warunki, jakie powinny spełniać miejsca, w których przeprowadza się graniczną kontrolę fitosanitarną.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.73.661

Akt utracił moc
Wersja od: 22 kwietnia 2004 r.
§  3.
Pracownik przeprowadzający graniczną kontrolę fitosanitarną powinien posiadać:
1)
wykształcenie i kwalifikacje, o których mowa w art. 91 ust. 2 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin;
2)
wiedzę z zakresu wykrywania i diagnozowania organizmów szkodliwych, potwierdzoną zaświadczeniami o ukończonych kursach lub szkoleniach, przeprowadzanych przez organy Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa lub inne jednostki;
3)
dostęp do:
a)
przepisów regulujących przeprowadzanie granicznej kontroli fitosanitarnej,
b)
wytycznych i poleceń z zakresu granicznej kontroli fitosanitarnej i procedury zapewniającej nienaruszalność i bezpieczeństwo prób podczas transportu do laboratorium specjalistycznego oraz podczas wykonywania badań w laboratorium, wydanych przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa na podstawie art. 84 ust. 2 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin,
c)
przepisów Unii Europejskiej dotyczących zdrowia roślin,
d)
instrukcji opracowanych przez organy Unii Europejskiej, przeznaczonych dla inspektorów przeprowadzających graniczną kontrolę fitosanitarną,
e)
informacji o przesyłkach roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów pochodzących z krajów trzecich, które w wyniku przeprowadzonej w tym miejscu, granicznej kontroli fitosanitarnej zostały zakwestionowane,
f)
wyników badań przesyłek roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów, przeprowadzonych w tym miejscu,
g)
wykazu specjalistycznych laboratoriów diagnostycznych, upoważnionych do wykrywania lub identyfikacji organizmów szkodliwych, wraz z adresami i telefonami tych laboratoriów.