Warunki, jakie powinny spełniać miejsca, w których przeprowadza się graniczną kontrolę fitosanitarną.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.73.661

Akt utracił moc
Wersja od: 22 kwietnia 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 14 kwietnia 2004 r.
w sprawie warunków, jakie powinny spełniać miejsca, w których przeprowadza się graniczną kontrolę fitosanitarną 2

Na podstawie art. 24 ust. 11 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2004 r. Nr 11, poz. 94) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
warunki, jakie powinny spełniać miejsca, w których przeprowadza się graniczną kontrolę fitosanitarną roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów;
2)
wymagania dla pracowników przeprowadzających graniczną kontrolę fitosanitarną.
1.
W miejscach, w których jest przeprowadzana graniczna kontrola fitosanitarna, zapewnia się, w szczególności:
1)
wyodrębnione miejsca lub pomieszczenia przeznaczone do przeprowadzenia kontroli tożsamości i zdrowotności;
2)
oświetlenie naturalne lub sztuczne niepowodujące zmiany kolorów poddawanych kontroli zdrowotności obiektów.
2.
Miejsca, o których mowa w ust. 1, wyposaża się w:
1)
stoły przeznaczone do przeprowadzania kontroli zdrowotności;
2)
urządzenia, narzędzia i materiały przeznaczone do:
a)
wizualnej oceny pobranych prób,
b)
przygotowania prób do dalszego testowania,
c)
indywidualnego oznaczania prób i ich pakowania, w celu przesłania ich do dalszej oceny w specjalistycznych laboratoriach diagnostycznych,
d)
plombowania i pieczętowania prób, przesyłek, partii lub środków transportu,
e)
odkażania obiektów, materiałów i wyposażenia, wykorzystywanego do przeprowadzania kontroli;
3)
urządzenia telekomunikacyjne w celu utrzymania bezpośredniej łączności z Głównym Inspektoratem Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, specjalistycznymi laboratoriami diagnostycznymi, organami celnymi, Komisją Unii Europejskiej oraz organami odpowiedzialnymi za zdrowie roślin w innych krajach członkowskich Unii Europejskiej;
4)
sprzęt informatyczny lub biurowy do sporządzania kopii dokumentów.
3.
W miejscach, o których mowa w ust. 1, zapewnia się:
1)
przechowywanie przesyłki lub przeprowadzanie kwarantanny roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów;
2)
zniszczenie całości lub części przesyłki;
3)
przeprowadzanie zabiegu odkażania i oczyszczania zakwestionowanych roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów.
Pracownik przeprowadzający graniczną kontrolę fitosanitarną powinien posiadać:
1)
wykształcenie i kwalifikacje, o których mowa w art. 91 ust. 2 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin;
2)
wiedzę z zakresu wykrywania i diagnozowania organizmów szkodliwych, potwierdzoną zaświadczeniami o ukończonych kursach lub szkoleniach, przeprowadzanych przez organy Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa lub inne jednostki;
3)
dostęp do:
a)
przepisów regulujących przeprowadzanie granicznej kontroli fitosanitarnej,
b)
wytycznych i poleceń z zakresu granicznej kontroli fitosanitarnej i procedury zapewniającej nienaruszalność i bezpieczeństwo prób podczas transportu do laboratorium specjalistycznego oraz podczas wykonywania badań w laboratorium, wydanych przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa na podstawie art. 84 ust. 2 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin,
c)
przepisów Unii Europejskiej dotyczących zdrowia roślin,
d)
instrukcji opracowanych przez organy Unii Europejskiej, przeznaczonych dla inspektorów przeprowadzających graniczną kontrolę fitosanitarną,
e)
informacji o przesyłkach roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów pochodzących z krajów trzecich, które w wyniku przeprowadzonej w tym miejscu, granicznej kontroli fitosanitarnej zostały zakwestionowane,
f)
wyników badań przesyłek roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów, przeprowadzonych w tym miejscu,
g)
wykazu specjalistycznych laboratoriów diagnostycznych, upoważnionych do wykrywania lub identyfikacji organizmów szkodliwych, wraz z adresami i telefonami tych laboratoriów.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2 Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają do prawa polskiego Dyrektywę Rady Nr 98/22 z dnia 15 kwietnia 1998 r. w sprawie minimalnych warunków dla przeprowadzania kontroli zdrowotności roślin w punktach wwozu, innych niż miejsce przeznaczenia roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów pochodzących z krajów trzecich (Dz. Urz. WE L 126, 28.04.1998).

Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej, dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.