Unormowanie obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.
Dz.U.1946.24.159
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 1 czerwca 1946 r.
w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.
kiełbasa serbska
" moskiewska
" tyrolska
" litewska
" królewska
" węgierska
" krakowska sucha
" jałowcowa
" krajana sucha
" krajana surowa
" wiejska sucha
kiełbaski dwudziestki
" dziesiątki
" piątki
rolada ozorkowa
" z prosięcia
" francuska
" ryjkowa
" figowa
salami włoskie
" węgierskie
" niemieckie
polędwica łososiowa
słonina węgierska
boczek faszerowany
schab pieczony
zylc.
wieprzowiny chudej | tłuszczu | wołowiny | |
kiełbasa popularna o zawartości | 70% | 5% | 25% |
" zwyczajna " | 65% | 25% | 10% |
" krakowska " | 90% | 5% | 5% |
" serdelowa " | 55% | 30% | 15% |
" metka " | 90% | 5% | 5% |
" mortadel i parówki o zawartości | 90% | 5% | 5% |
" kiszka podgardlana o zawartości: wołowe kołduny, wątroba, głowizna, nogi, kasza | |||
" kiszka wątrobiana " wątroba, kasza 20% tłuszczu twardego z karków nietopnistych | |||
" kiszka kaszana " kasza, krew, produkty poubojowe | |||
" salceson włoski " krew, głowizna, skórki, nóżki, ozorki, serca | |||
" salceson krwisty " " " " " " " | |||
boczek wędzony wygląd i jakość zwyczajna - handlowa bez domieszek | |||
słonina wędzona " " " " " | |||
szynki wędzona " " " " " | |||
polędwica wędzona " " " " " |
Ponadto orzec można przepadek przedmiotów wprowadzonych do obrotu lub przeznaczonych do spożycia wbrew przepisom niniejszego rozporządzenia. Przedmioty te przeznacza się na reglamentowane wyżywienie ludności.
Orzeczenie karne władz administracyjnych będzie ogłoszone na koszt ukaranego w pismach.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »