§ 5. - Unormowanie obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1946.24.159

Akt utracił moc
Wersja od: 7 czerwca 1946 r.
§  5.
Zezwala się na wytwarzanie oraz dopuszcza się do obrotu następujące rodzaje wędlin i wyrobów wędliniarskich o oznaczonej zawartości składników odżywczych:
wieprzowiny chudejtłuszczuwołowiny
kiełbasa popularna o zawartości70%5%25%
" zwyczajna "65%25%10%
" krakowska "90%5%5%
" serdelowa "55%30%15%
" metka "90%5%5%
" mortadel i parówki o zawartości90%5%5%
" kiszka podgardlana o zawartości: wołowe kołduny, wątroba, głowizna, nogi, kasza
" kiszka wątrobiana " wątroba, kasza 20% tłuszczu twardego z karków nietopnistych
" kiszka kaszana " kasza, krew, produkty poubojowe
" salceson włoski " krew, głowizna, skórki, nóżki, ozorki, serca
" salceson krwisty " " " " " " "
boczek wędzony wygląd i jakość zwyczajna - handlowa bez domieszek
słonina wędzona " " " " "
szynki wędzona " " " " "
polędwica wędzona " " " " "