Szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół.
Dz.U.2018.1468
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 11 lipca 2018 r.
w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół
- w jednym z okresów, o których mowa w § 2.
- udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 8 ust. 3 pkt 1, w okresie, którego dotyczy wniosek, określonej na podstawie prowadzonej przez tę szkołę ewidencji dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw lub mleka, o której mowa w § 8 ust. 3 pkt 4 lit. a.
- i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt oraz
- i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt oraz
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1 6
WARUNKI I WYMAGANIA DOTYCZĄCE UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
WARUNKI I WYMAGANIA DOTYCZĄCE UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
1a. W przypadku szkół podstawowych, o których mowa w § 2a rozporządzenia, w drugim semestrze roku szkolnego 2018/2019 porcje mogą być udostępniane w okresie udostępniania obejmującym 9, 10 albo 11 tygodni.
2. Każdemu dziecku udostępnia się co najmniej:
1) w pierwszym semestrze:
a) 12 porcji obejmujących jabłka - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,
b) 5 porcji obejmujących gruszki - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,
c) 2 porcje obejmujące śliwki - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,
d) 7 porcji obejmujących marchew - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
e) 6 porcji obejmujących rzodkiewkę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
f) 2 porcje obejmujące paprykę słodką - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
g) 5 porcji obejmujących pomidory - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
h) 1 porcję obejmującą kalarepę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g;
2) w drugim semestrze:
a) 12 porcji obejmujących jabłka - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,
b) 5 porcji obejmujących gruszki - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,
c) 2 porcje obejmujące truskawki - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 100 g,
d) 10 porcji obejmujących marchew - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
e) 5 porcji obejmujących rzodkiewkę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
f) 4 porcje obejmujące pomidory - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
g) 2 porcje obejmujące kalarepę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g.
3. Łączna liczba porcji udostępnionych dziecku w danym semestrze nie przekracza liczby określonej w § 9 ust. 1 rozporządzenia.
4. Każdą porcję udostępnia się dzieciom innego dnia.
5. W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 1, każdemu dziecku udostępnia się co najmniej 3 porcje.
6. Udostępniane dzieciom produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
7. Jabłka, gruszki, śliwki, truskawki oraz rzodkiewki i pomidory udostępnia się dzieciom w całości.
8. Jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę udostępnia się dzieciom w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.
9. Średnica pomidorów udostępnianych dzieciom w ramach porcji, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. g oraz pkt 2 lit. f, wynosi nie więcej niż 40 mm.
10. Jeżeli marchew, paprykę słodką lub kalarepę udostępnia się w częściach, to:
1) są one uzyskane z warzyw odpowiadających normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 74 rozporządzenia nr 1308/2013;
2) nie występują na nich objawy gnicia lub zepsucia, które powodowałyby ich niezdatność do spożycia.
11. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się w całości, to odpowiadają one normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 74 rozporządzenia nr 1308/2013.
12. Śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę podaje się w opakowaniach jednostkowych zapewniających zachowanie ich właściwej jakości. Oznakowanie umieszczone na tych opakowaniach obejmuje co najmniej informacje, o których mowa w art. 9 ust. 1 lit. a, e, f, g oraz h rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.).
13. W szkołach, w których dzieciom wydaje się regularne posiłki, porcji nie udostępnia się na przerwach lekcyjnych, na których są wydawane takie posiłki.
ZAŁĄCZNIK Nr 2 7
WARUNKI I WYMAGANIA DOTYCZĄCE UDOSTĘPNIANIA MLEKA
WARUNKI I WYMAGANIA DOTYCZĄCE UDOSTĘPNIANIA MLEKA
1a. W przypadku szkół podstawowych, o których mowa w § 2a rozporządzenia, w drugim semestrze roku szkolnego 2018/2019 porcje mogą być udostępniane w okresie udostępniania obejmującym 9, 10 albo 11 tygodni.
2. Każdemu dziecku udostępnia się co najmniej:
1) w pierwszym semestrze:
a) 32 porcje obejmujące mleko białe - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,
b) 4 porcje obejmujące jogurt naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,
c) 2 porcje obejmujące kefir naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,
d) 1 porcję obejmującą serek twarogowy - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g;
2) w drugim semestrze:
a) 32 porcje obejmujące mleko białe - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,
b) 4 porcje obejmujące jogurt naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,
c) 2 porcje obejmujące kefir naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,
d) 1 porcję obejmującą serek twarogowy - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g.
3. Łączna liczba porcji udostępnionych dziecku w danym semestrze nie przekracza liczby określonej w § 9 ust. 2 rozporządzenia.
4. Każdą porcję udostępnia się dzieciom innego dnia.
5. W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 1, każdemu dziecku udostępnia się co najmniej 3 porcje.
6. Opakowania, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. b-d oraz pkt 2 lit. b-d, z wyjątkiem opakowań jogurtu pitnego i kefiru pitnego, są udostępniane dzieciom wraz z łyżeczkami, przy czym łyżeczki te nie muszą stanowić integralnej części opakowania.
7. Minimalna zawartość tłuszczu w produktach udostępnianych dzieciom w przypadku mleka białego, jogurtu naturalnego oraz kefiru naturalnego wynosi 1%.
8. W szkołach, w których dzieciom wydaje się regularne posiłki, porcji nie udostępnia się na przerwach lekcyjnych, na których są wydawane takie posiłki.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »