Szczegółowy zakres działania Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1985.9.31

Akt utracił moc
Wersja od: 28 lutego 1985 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 13 lutego 1985 r.
w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Na podstawie art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 3 lipca 1981 r. o utworzeniu urzędu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (Dz. U. Nr 17, poz. 76 i z 1983 r. Nr 44, poz. 201) zarządza się, co następuje:
1.
Do szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej należą sprawy:
1)
produkcji rolniczej,
2)
hodowli roślin i nasiennictwa, hodowli zwierząt gospodarskich oraz obrotu materiałem siewnym i zwierzętami hodowlanymi,
3)
gospodarki rybackiej w wodach śródlądowych,
4)
ochrony zdrowia zwierząt, produkcji leków weterynaryjnych oraz nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad żywnością pochodzenia zwierzęcego,
5)
ochrony roślin uprawnych przed chorobami, pasożytami, szkodnikami i chwastami,
6)
kontraktacji i skupu produktów rolniczych, ich przechowalnictwa i zagospodarowania,
7)
przemysłu rolno-spożywczego i przechowalnictwa artykułów żywnościowych,
8)
dostaw produktów rolniczych i artykułów żywnościowych na rynek krajowy i eksport,
9)
przemysłu paszowego i utylizacyjnego,
10)
gospodarki gruntami rolnymi oraz ich ochrony,
11)
melioracji wodnych oraz zaopatrzenia rolnictwa i wsi w wodę,
12)
budownictwa rolniczego, mechanizacji i elektryfikacji rolnictwa,
13)
usług dla rolnictwa,
14)
produkcji specjalistycznych maszyn, urządzeń i opakowań oraz produkcji i regeneracji części zamiennych dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
15)
nauki i oświaty rolniczej.
2.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej współdziała w określaniu polityki państwa w zakresie swego działania.
W zakresie określonym w § 1 ust. 1 Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej nadaje kierunki działania poszczególnym gałęziom rolnictwa i gospodarki żywnościowej, stosownie do potrzeb społecznych i gospodarczych, zgodnie z polityką państwa, a w szczególności:
1)
opracowuje kompleksowe analizy i oceny skuteczności podejmowanych działań i stosowanych instrumentów ekonomicznych, organizacyjnych i prawnych oraz realizacji planów i programów rozwojowych,
2)
sporządza prognozy i programy rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej oraz opracowuje propozycje do projektów narodowych planów społeczno-gospodarczych i centralnych planów rocznych,
3)
inicjuje i współdziała w ustalaniu społeczno-ekonomicznych instrumentów sterowania rolnictwem i gospodarką żywnościową oraz systemów ekonomiczno-finansowych przedsiębiorstw i innych jednostek organizacyjnych,
4)
zapewnia warunki realizacji zadań wynikających z narodowych planów społeczno-gospodarczych, programów rozwojowych i innych planów centralnych oraz koordynuje realizację tych zadań.
W celu realizacji zadań określonych w § 2 Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej:
1)
organizuje działalność gospodarczą, a w szczególności ustala:
a)
zasady kwalifikacji polowej, warunki dopuszczania do obrotu materiału siewnego i szkółkarskiego oraz prowadzenia obrotu materiałem siewnym, a także warunki pomocy siewnej dla gospodarstw dotkniętych klęskami żywiołowymi, oraz sprawuje kontrolę obrotu materiałem siewnym,
b)
zasady ochrony roślin oraz organizacji ochrony przed przenikaniem z zagranicy i za granicę chorób i szkodników roślin, pasożytów oraz chwastów, a także wydaje zezwolenia na wyrób, wprowadzanie do obrotu i stosowanie chemicznych środków ochrony roślin,
c)
zasady organizacji doskonalenia pogłowia i oceny użytkowości zwierząt gospodarskich oraz rodzaje i zasady prowadzenia ksiąg zwierząt zarodowych,
d)
zasady prowadzenia gospodarki rybackiej w wodach śródlądowych,
e)
zasady zapobiegania i zwalczania zaraźliwych chorób zwierzęcych, badania zwierząt rzeźnych i mięsa, nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad zdrowotną jakością zwierząt, artykułów i środków pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mleka spożywczego i przetworów mlecznych, w tym będących przedmiotem eksportu i importu, oraz wydaje zezwolenia na wyrób i wprowadzanie do obrotu środków farmaceutycznych, leków i artykułów sanitarnych stosowanych w lecznictwie zwierząt,
f)
warunki uzyskiwania żywności o właściwej jakości zdrowotnej,
g)
warunki, jakim powinny odpowiadać środki żywienia zwierząt gospodarskich, oraz wydaje zezwolenia na ich produkcję i wprowadzanie do obrotu,
h)
zasady zaopatrzenia rolnictwa w podstawowe środki produkcji,
i)
zasady kontraktacji i skupu produktów rolniczych, odbioru, przechowalnictwa i magazynowania produktów rolniczych i artykułów żywnościowych oraz określa normy ubytków naturalnych w poszczególnych fazach obrotu towarowego, a także sprawuje kontrolę skupu i przetwórstwa produktów rolniczych,
j)
zasady gospodarki ziemią, w szczególności scalania, ochrony i rekultywacji gruntów, przekazywania nieruchomości rolnych na rzecz Państwa, oraz tryb, warunki i ceny sprzedaży nieruchomości rolnych z Państwowego Funduszu Ziemi,
k)
warunki techniczne dla melioracji wodnych, budownictwa rolniczego, elektryfikacji rolnictwa oraz zaopatrzenia rolnictwa i wsi w wodę,
2)
prowadzi współpracę gospodarczą i naukowo-techniczną z zagranicą, szczególnie w ramach Rady Wzajemnej Pomocy Gospodarczej, bilansuje obroty z zagranicą w zakresie produktów rolniczych i artykułów spożywczych, a także współdziała w kształtowaniu polityki handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi oraz środkami do produkcji rolniczej i przemysłu rolno-spożywczego,
3)
koordynuje opracowywanie centralnych bilansów żywności i zaopatrzenia rynku wewnętrznego w produkty rolnicze i artykuły żywnościowe oraz opracowuje propozycje wielkości dostaw produktów rolniczych i artykułów żywnościowych na zaopatrzenie rynku wewnętrznego,
4)
wykonuje funkcje organu założycielskiego przedsiębiorstw, nadzoruje inne jednostki organizacyjne w zakresie ustalonym w odrębnych przepisach, współdziała z przedsiębiorstwami i innymi jednostkami organizacyjnymi w realizacji ich zadań społeczno-gospodarczych, a także udziela im pomocy w sprawach doskonalenia organizacji zarządzania i podnoszenia efektywności funkcjonowania,
5)
nadzoruje działalność spółek wodnych melioracyjnych i zaopatrzenia rolnictwa i wsi w wodę oraz ich związków,
6)
tworzy warunki do prowadzenia prac naukowo-badawczych, szerzenia oświaty rolniczej oraz szkolenia i doskonalenia kadr, a w szczególności:
a)
współdziała w ustalaniu kierunków polityki naukowej i technicznej na potrzeby rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
b)
inicjuje i koordynuje prace naukowo-badawcze i wdrożeniowe, prowadzone przez nadzorowane jednostki organizacyjne, oraz ocenia efektywność tych prac,
c)
wytycza rozwój oświaty rolniczej oraz określa formy i rozmiary kształcenia i doskonalenia zawodowego kadr dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
d)
sprawuje nadzór nad kształceniem i doskonaleniem zawodowym kadr na potrzeby rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
e)
współdziała w zakresie dostosowania programów studiów do potrzeb rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
f)
prowadzi politykę kadrową oraz dokonuje ocen kadr kierowniczych podporządkowanych jednostek organizacyjnych,
7)
podejmuje działania na rzecz zapewnienia właściwych warunków pracy oraz socjalnych i bytowych pracowników rolnictwa i gospodarki żywnościowej oraz rolników indywidualnych,
8)
podejmuje działania na rzecz ochrony środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem bezpiecznego stosowania środków chemicznych w rolnictwie,
9)
koordynuje i nadzoruje działalność normalizacyjną oraz sprawuje kontrolę przestrzegania norm w zakresie produktów rolniczych i żywnościowych,
10)
tworzy warunki prawidłowego przepływu informacji naukowo-technicznej i ekonomicznej, upowszechnia postęp techniczny, ekonomiczny i organizacyjny oraz podejmuje działania zapewniające jego wdrażanie,
11)
realizuje zadania obronne,
12)
wykonuje inne zadania określone w odrębnych przepisach.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wykonuje swoje zadania we współdziałaniu z naczelnymi, centralnymi i terenowymi organami administracji państwowej, z organizacjami politycznymi, spółdzielczymi, społeczno-zawodowymi oraz ze związkami zawodowymi.
Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 3 maja 1974 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu (Dz. U. Nr 21, poz. 119).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 1985 r.