Szczegółowy zakres działania Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1974.21.119

Akt utracił moc
Wersja od: 4 czerwca 1974 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 3 maja 1974 r.
w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu.

Na podstawie art. 11 ustawy z dnia 22 marca 1957 r. o zmianach w organizacji i zakresie działania naczelnych organów administracji państwowej w niektórych gałęziach przemysłu, budownictwa i komunikacji (Dz. U. z 1957 r. Nr 17, poz. 86, z 1958 r. Nr 31, poz. 137, z 1960 r. Nr 29, poz. 164, z 1962 r. Nr 32, poz. 150 i 153 oraz z 1964 r. Nr 8, poz. 49) zarządza się, co następuje:
1.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu jest naczelnym organem administracji państwowej w dziedzinie:
1)
przemysłu spożywczego, obejmującej działalność gospodarczą w zakresie produkcji mięsa i przetworów mięsnych, przetworów zbożowych, wyrobów cukierniczych trwałych, cukru, wyrobów jajczarsko-drobiarskich, koncentratów spożywczych i suszu cykorii, roślinnych tłuszczów jadalnych, przetworów z owoców i warzyw, win i miodów pitnych, piwa i słodu, wyrobów spirytusowych, drożdży, wyrobów tytoniowych, przetworów ziemniaczanych i skrobiowych, kwasów spożywczych, produktów mleczarskich, produktów zielarskich, mrożonych owoców i warzyw oraz wyrobów kulinarnych i garmażeryjnych (gotowych) mrożonych, z wyłączeniem działalności zastrzeżonej odrębnymi przepisami do właściwości innych ministrów,
2)
skupu produktów rolnych na potrzeby przemysłu spożywczego i na zaopatrzenie rynku oraz skupu zwierząt rzeźnych i produktów pochodzenia zwierzęcego.
2.
Do Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu należą również sprawy przemysłu paszowego i przetwórstwa ubocznych produktów zwierzęcych, produkcji tłuszczów technicznych zwierzęcych i roślinnych oraz opakowań blaszanych lekkich, z wyłączeniem spraw zastrzeżonych przez przepisy szczególne do zakresu działania innych ministrów.
Do zakresu działania Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu należą sprawy:
1)
nadzoru nad działalnością podległych jednostek i organizacji gospodarczych, ich zadań, potrzeb oraz kierunków rozwoju,
2)
kierunków działalności jednostek gospodarki uspołecznionej w zakresie skupu, a także obrotu zwierzętami rzeźnymi, zbożami i ich przetworami, innymi produktami rolnymi oraz obrotu artykułami spożywczymi w zakresie ustalonym odrębnymi przepisami,
3)
międzyresortowej koordynacji działalności państwowych jednostek organizacyjnych oraz spółdzielni i ich związków w dziedzinie przemysłu spożywczego oraz skupu w zakresie uregulowanym przepisami o sprawowaniu przez ministrów koordynacji międzyresortowej,
4)
organizowania i koordynowania prac naukowo-badawczych i rozwojowych oraz z zakresu techniki w dziedzinie przemysłu spożywczego,
5)
kontroli działalności gospodarczej określonej przepisami o Państwowej Inspekcji Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych,
6)
dotyczące innych zagadnień przekazanych do właściwości Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu na mocy szczególnych przepisów.
W szczególności Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu:
1)
w zakresie nadzoru nad działalnością podległych jednostek i organizacji gospodarczych:
a)
ustala zadania i środki wynikające z planów społeczno-gospodarczego rozwoju kraju oraz podejmuje działania w celu zapewnienia realizacji tych zadań,
b)
nadaje ogólny kierunek działalności ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb rynku, przy właściwym wykorzystaniu zasobów krajowej bazy rolnej i hodowlanej oraz zapewnieniu odpowiedniej jakości i nowoczesności produkcji,
c)
inicjuje realizację inwestycji wspólnych,
d)
ustala kryteria i proporcje rozwoju przemysłu spożywczego,
2)
w zakresie kierunków działalności jednostek gospodarki uspołecznionej obejmującej skup i obrót produktami rolnymi, zwierzętami rzeźnymi oraz produktami pochodzenia zwierzęcego:
a)
koordynuje działalność państwowych jednostek organizacyjnych i związków spółdzielni uczestniczących w skupie i obrocie oraz zapewnia prawidłowy rozwój sieci punktów skupu,
b)
oddziałuje na kierunki rozwoju rolniczej produkcji towarowej,
3)
w zakresie koordynacji międzyresortowej prowadzonej w dziedzinie przemysłu spożywczego oraz skupu:
a)
podejmuje prace prognostyczne oraz opracowuje projekty wieloletnich i rocznych planów,
b)
ustala główne kierunki prac naukowo-badawczych i postępu technicznego oraz podejmuje działania w celu prawidłowego wykorzystania i rozmieszczenia mocy produkcyjnych,
c)
określa kierunki inwestowania oraz wydaje wiążące opinie co do zamierzeń inwestycyjnych, dotyczących budowy i rozbudowy zakładów przemysłowych,
d)
współdziała z właściwymi ministrami przy opracowywaniu planów zaopatrzenia rynku oraz planów eksportu i importu, a także nadzoruje realizację tych planów przez podległe i koordynowane jednostki,
e)
ustala w porozumieniu z zainteresowanymi ministrami i związkami spółdzielni zasady koordynacji branżowej wykonywanej przez podległe zjednoczenia wiodące.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.