§ 11. - Szczegółowy sposób wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, rodzaje tych napojów, ich dodatkowe znakowanie oraz szczegółowe wymagania, które powinny spełniać te napoje.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2022.2113

Akt obowiązujący
Wersja od: 14 października 2022 r.
§  11. 
1. 
Fermentowane napoje winiarskie charakteryzują się całkowitą klarownością, brakiem opalizacji, zawiesin i osadów, przy czym może wystąpić mało widoczny osad w postaci "dymku" nad dnem butelki, który po zawirowaniu zawartością tej butelki nie powoduje trwałej zmiany klarowności danego fermentowanego napoju winiarskiego.
2. 
Fermentowane napoje winiarskie, o których mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1-11 ustawy, mogą być mętne, o ile ten efekt wynika z nieprzeprowadzenia procesu filtracji końcowej.
3. 
Fermentowane napoje winiarskie, do których dodano soki po zakończeniu procesu fermentacji, mogą być mętne oraz zawierać cząsteczki owoców.
4. 
Fermentowane napoje winiarskie, o których mowa w art. 5 ust. 1 pkt 12-23 ustawy, do których dodano:
1)
dodatki do żywności dopuszczone na podstawie części E załącznika II do rozporządzenia nr 1333/2008 lub
2)
substancje określone w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniającym rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 34, z późn. zm.)

- mogą nie być całkowicie klarowne, o ile ten efekt wynika z zastosowania tych dodatków do żywności lub tych substancji.