Rozdział 3 - Wymagania weterynaryjne przy przywozie produktów mięsnych - Szczegółowe wymagania weterynaryjne przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.100.1013

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  3

Wymagania weterynaryjne przy przywozie produktów mięsnych

§  16.
Produkty mięsne mogą być przywożone, jeżeli zostały przygotowane w całości lub częściowo ze świeżego mięsa, które:
1) 14
 (uchylony);
2)
pochodzi z państw członkowskich Unii Europejskiej oraz:
a)
spełnia wymagania określone w przepisach odrębnych16),
b)
zostało wysłane, pod kontrolą urzędowego lekarza weterynarii, bezpośrednio albo po przechowywaniu w zatwierdzonym zakładzie chłodniczym, do zakładu przetwórczego,
c)
zostało poddane, przed przetworzeniem, kontroli przeprowadzonej przez urzędowego lekarza weterynarii w celu stwierdzenia, że mięso to może być przetworzone w sposób określony w przepisach odrębnych17).
§  17.
1.
Dopuszcza się przywóz produktów mięsnych z państw trzecich lub części tych państw, wpisanych na listę, z których przywóz jest niedozwolony, jeżeli:
1)
pochodzą z zakładu zatwierdzonego dla danego rodzaju produktu;
2)
zostały pozyskane ze świeżego mięsa lub je zawierają lub mięsa pochodzącego z państwa trzeciego, które spełnia wymagania zdrowotne określone w przepisach Unii Europejskiej18), oraz mięso to:
a)
pochodzi z zatwierdzonej rzeźni,
b)
jest oznakowane w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej4);
3)
zostały poddane obróbce cieplnej w hermetycznie zamkniętych opakowaniach przy wskaźniku sterylizacji Fo w wysokości co najmniej 3,00.
2.
Dopuszcza się stosowanie innych rodzajów obróbki termicznej, jeżeli są określone w przepisach Unii Europejskiej4).
§  18.
Dopuszcza się przywóz produktów mięsnych spełniających wymagania określone w § 17, jeżeli:
1)
zostały pozyskane w zatwierdzonym zakładzie znajdującym się na liście ogłaszanej przez Komisję Europejską;
2)
pochodzą z zakładu spełniającego wymagania określone w przepisach odrębnych19);
3)
zostały pozyskane w warunkach higieny określonych w przepisach odrębnych20);
4)
zostały całkowicie pozyskane z mięsa świeżego:
a)
pochodzącego z zakładu znajdującego się na jednej z list sporządzonych w sposób określony w przepisach odrębnych21);
b)
spełniającego wymagania określone w § 12 i 13, oraz wymagania określone w przepisach odrębnych22),
c)
spełniającego wymagania ustalone dla państwa trzeciego w przypadku produktów mięsnych, o których mowa w § 17;
5)
zostały wytworzone z produktów mięsnych pochodzących z zakładów, które znajdują się na listach zakładów ogłaszanych przez Komisję Europejską;
6)
spełniają wymagania określone w przepisach odrębnych23), a w szczególności:
a)
zostały poddane obróbce określonej w przepisach odrębnych24),
b)
zostały poddane kontroli przez urzędowego lekarza weterynarii zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach odrębnych25); w przypadku produktów mięsnych w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, są poddawane kontroli określonej w przepisach odrębnych26), przy przeprowadzaniu której mogą uczestniczyć osoby niebędące lekarzami weterynarii wyznaczone do wykonywania określonych czynności o charakterze pomocniczym,
c)
zostały opakowane w opakowanie jednostkowe lub zbiorcze zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach odrębnych27),
d)
zostały oznakowane znakiem weterynaryjnym w sposób określony w przepisach odrębnych28),
e)
były przechowywane i transportowane przy spełnieniu warunków higieny określonych w przepisach odrębnych29), przy czym na opakowaniu umieszcza się czytelnie czas i temperaturę, w której produkt przechowuje się i transportuje;
7)
nie zostały poddane promieniowaniu jonizującemu.
14 § 16 pkt 1 uchylony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.