Szczegółowe wymagania weterynaryjne przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.100.1013

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 27 kwietnia 2004 r.
w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych2) *

Na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288) zarządza się, co następuje:

Przepisy ogólne

§  1.
Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania weterynaryjne przy przywozie z państw trzecich:
1)
świeżego mięsa pozyskanego z bydła, w tym gatunku Bubalus bubalis oraz Bison bison, a także ze świń, owiec i kóz oraz zwierząt jednokopytnych;
2)
świeżego mięsa pozyskanego ze zwierząt łownych parzystokopytnych i jednokopytnych pochodzących z państw trzecich, z których jest dozwolony przywóz takich zwierząt;
3)
produktów mięsnych pozyskanych ze świeżego mięsa, z wyłączeniem świeżego mięsa:
a)
niezdatnego do spożycia przez ludzi, o którym mowa w przepisach odrębnych3),
b)
o którym mowa w § 15.
§  2.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:
1)
produktów mięsnych o wadze nieprzekraczającej 1 kg, poddanych obróbce cieplnej w hermetycznie zamkniętych opakowaniach przy wskaźniku sterylizacji F0 w wysokości co najmniej 3,00:
a)
stanowiących część bagażu osobistego podróżnych, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez te osoby,
b)
wysyłanych jako małe paczki i przeznaczonych dla osób fizycznych, niesprowadzanych przez te osoby do celów handlowych;
2)
świeżego mięsa i produktów mięsnych, innych niż wymienione w pkt 1:
a)
stanowiących część bagażu osobistego podróżnych i przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez te osoby,
b)
wysyłanych jako małe paczki i przeznaczonych dla osób fizycznych, niesprowadzanych przez te osoby do celów handlowych

- jeżeli ilość przywożonego świeżego mięsa lub produktów mięsnych nie przekracza 1 kg na osobę oraz pochodzą one z państw trzecich lub ich części znajdujących się na listach ogłaszanych przez Komisję Europejską;

3)
mięsa i produktów mięsnych przeznaczonych do spożycia przez załogę i pasażerów w środkach transportu komunikacji międzynarodowej.
§  3.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o świeżym mięsie, rozumie się przez to mięso, które, oprócz schłodzenia lub zamrożenia zapewniającego przedłużenie okresu przechowywania, nie przeszło innej obróbki, a także mięso zapakowane próżniowo.

Wymagania weterynaryjne przy przywozie świeżego mięsa

§  4. 1
 (uchylony).
§  5. 2
 (uchylony).
§  6.
Ograniczenia w zakresie przywozu podrobów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz szczegółowe zasady przywozu podrobów przeznaczonych do wykorzystania w przemyśle farmaceutycznym oraz przy produkcji karmy dla zwierząt domowych mogą zostać określone w przepisach Unii Europejskiej4).
§  7. 3
 (uchylony).
§  8. 4
 (uchylony).
§  9.
Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa z państw trzecich, wolnych od pryszczycy oraz w których nie są przeprowadzane szczepienia, jeżeli zostaną spełnione warunki określone w przepisach Unii Europejskiej4) i w przepisach regulujących handel świeżym mięsem.
§  10. 5
 Dodatkowe wymagania dla państw trzecich w zakresie przywozu świeżego mięsa mogą zostać określone w przepisach Unii Europejskiej.
§  11.
Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa z państw trzecich, po spełnieniu wymagań określonych w przepisach Unii Europejskiej4) w zakresie ochrony zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt.
§  12.
1.
Niedopuszczalny jest przywóz świeżego mięsa w postaci tusz, w tym:
1)
półtusz - w przypadku świń,
2)
półtusz i ćwiartek - w przypadku bydła i zwierząt jednokopytnych

- jeżeli nie jest możliwa identyfikacja całej tuszy każdego zwierzęcia.

2.
Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa, o którym mowa w ust. 1, jeżeli mięso:
1)
zostało pozyskane w rzeźni znajdującej się na liście rzeźni zatwierdzonych;
2) 6
 (uchylony);
3)
zostało poddane obróbce w sposób zapobiegający jego zanieczyszczeniu zgodnie z przepisami odrębnymi5);
4) 7
 (uchylony);
5)
zostało oznakowane w sposób określony w przepisach odrębnych6);
6) 8
 po przeprowadzonym badaniu poubojowym było przechowywane z zachowaniem wymagań higieny określonych w przepisach odrębnych7);
7)
było transportowane w sposób określony w przepisach odrębnych8).
3.
W przypadku wystąpienia w państwie trzecim choroby zagrażającej zdrowiu publicznemu w przepisach Unii Europejskiej4) mogą zostać ustalone dodatkowe wymagania.
4. 9
 Przy przeprowadzaniu badania przedubojowego oraz wykonywaniu czynności, o których mowa w ust. 2 pkt 6, mogą uczestniczyć osoby niebędące lekarzami weterynarii wyznaczone do wykonywania określonych czynności o charakterze pomocniczym.
5.
Osoby, o których mowa w ust. 4, powinny spełniać wymagania określone w przepisach o Inspekcji Weterynaryjnej.
§  13.
1.
Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa w postaci:
1)
półtusz, w tym półtusz podzielonych na nie więcej niż 3 części, ćwierci lub podrobów spełniających wymagania określone w § 12 ust. 2, pozyskanych w zatwierdzonych rzeźniach;
2)
części mniejszych niż ćwierci, w tym półtusz podzielonych na więcej niż 3 części lub mięsa z kośćmi lub podrobów, w tym wątroby bydła w plastrach, pozyskanych w zatwierdzonych zakładach.
2.
Mięso, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, oprócz wymagań określonych w § 12 ust. 2, powinno być:
1)
pozyskane i poddane rozbiorowi w sposób określony w przepisach odrębnych9);
2)
poddane badaniu przeprowadzanemu przez urzędowego lekarza weterynarii w sposób określony w przepisach odrębnych10);
3)
opakowane w sposób określony w przepisach odrębnych11);
4)
poddane badaniom przeprowadzanym przez urzędowego lekarza weterynarii w celu zapewnienia spełnienia wymagań określonych w pkt 1-3;
5)
poddane badaniu w państwie miejsca przeznaczenia - w przypadku świeżego mięsa pozyskanego ze zwierząt jednokopytnych.
3.
Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa w częściach mniejszych niż 100 g, w rozumieniu przepisów odrębnych12), jeżeli są spełnione wymagania określone w § 12 ust. 2, § 13 ust. 2 pkt 3-5 oraz wymagania określone w przepisach odrębnych13).
4.
Świeże mięso niepoddane schłodzeniu może być poddane rozbiorowi w sposób inny niż określony w przepisach odrębnych14), w specjalnie do tego celu wyznaczonych zakładach, w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej4).
§  14.
1.
Przepisów § 12 i 13 nie stosuje się do świeżego mięsa:
1)
nieprzeznaczonego do spożycia przez ludzi;
2)
przeznaczonego na wystawy lub do badań lub analiz, jeżeli mięso nie będzie wykorzystane w celu spożycia przez ludzi oraz po zakończeniu wystawy lub przeprowadzeniu badań zostanie wywiezione z terytorium Unii Europejskiej lub zniszczone, z wyłączeniem mięsa wykorzystanego w całości do badań lub analiz;
3)
przeznaczonego wyłącznie na dostawy dla organizacji międzynarodowych w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej4), pochodzącego z państw trzecich znajdujących się na listach ogłaszanych przez Komisję Europejską.
2.
Niedopuszczalne jest umieszczanie na rynku mięsa, o którym mowa w ust. 1 pkt 3.
3.
Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do produktów mięsnych.
§  15.
Niedopuszczalny jest przywóz:
1)
świeżego mięsa pozyskanego z knurów lub świń wnętrów;
2) 10
 (uchylony);
3) 11
 (uchylony);
4)
świeżego mięsa, do którego oznakowania wykorzystano inne substancje niż określone w przepisach odrębnych15);
5) 12
 (uchylony);
6)
świeżego mięsa pozyskanego ze zwierząt niedojrzałych;
7) 13
 części tuszy lub podrobów z uszkodzeniami pourazowymi, nabytymi bezpośrednio przed ubojem;
8)
krwi;
9)
mięsa mielonego lub siekanego i mięsa pozyskanego mechanicznie;
10)
świeżego mięsa w częściach mniejszych niż 100 g;
11)
głów bydła oraz części tkanek mięśniowych i innych tkanek głów z wyłączeniem języka.

Wymagania weterynaryjne przy przywozie produktów mięsnych

§  16.
Produkty mięsne mogą być przywożone, jeżeli zostały przygotowane w całości lub częściowo ze świeżego mięsa, które:
1) 14
 (uchylony);
2)
pochodzi z państw członkowskich Unii Europejskiej oraz:
a)
spełnia wymagania określone w przepisach odrębnych16),
b)
zostało wysłane, pod kontrolą urzędowego lekarza weterynarii, bezpośrednio albo po przechowywaniu w zatwierdzonym zakładzie chłodniczym, do zakładu przetwórczego,
c)
zostało poddane, przed przetworzeniem, kontroli przeprowadzonej przez urzędowego lekarza weterynarii w celu stwierdzenia, że mięso to może być przetworzone w sposób określony w przepisach odrębnych17).
§  17.
1.
Dopuszcza się przywóz produktów mięsnych z państw trzecich lub części tych państw, wpisanych na listę, z których przywóz jest niedozwolony, jeżeli:
1)
pochodzą z zakładu zatwierdzonego dla danego rodzaju produktu;
2)
zostały pozyskane ze świeżego mięsa lub je zawierają lub mięsa pochodzącego z państwa trzeciego, które spełnia wymagania zdrowotne określone w przepisach Unii Europejskiej18), oraz mięso to:
a)
pochodzi z zatwierdzonej rzeźni,
b)
jest oznakowane w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej4);
3)
zostały poddane obróbce cieplnej w hermetycznie zamkniętych opakowaniach przy wskaźniku sterylizacji Fo w wysokości co najmniej 3,00.
2.
Dopuszcza się stosowanie innych rodzajów obróbki termicznej, jeżeli są określone w przepisach Unii Europejskiej4).
§  18.
Dopuszcza się przywóz produktów mięsnych spełniających wymagania określone w § 17, jeżeli:
1)
zostały pozyskane w zatwierdzonym zakładzie znajdującym się na liście ogłaszanej przez Komisję Europejską;
2)
pochodzą z zakładu spełniającego wymagania określone w przepisach odrębnych19);
3)
zostały pozyskane w warunkach higieny określonych w przepisach odrębnych20);
4)
zostały całkowicie pozyskane z mięsa świeżego:
a)
pochodzącego z zakładu znajdującego się na jednej z list sporządzonych w sposób określony w przepisach odrębnych21);
b)
spełniającego wymagania określone w § 12 i 13, oraz wymagania określone w przepisach odrębnych22),
c)
spełniającego wymagania ustalone dla państwa trzeciego w przypadku produktów mięsnych, o których mowa w § 17;
5)
zostały wytworzone z produktów mięsnych pochodzących z zakładów, które znajdują się na listach zakładów ogłaszanych przez Komisję Europejską;
6)
spełniają wymagania określone w przepisach odrębnych23), a w szczególności:
a)
zostały poddane obróbce określonej w przepisach odrębnych24),
b)
zostały poddane kontroli przez urzędowego lekarza weterynarii zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach odrębnych25); w przypadku produktów mięsnych w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, są poddawane kontroli określonej w przepisach odrębnych26), przy przeprowadzaniu której mogą uczestniczyć osoby niebędące lekarzami weterynarii wyznaczone do wykonywania określonych czynności o charakterze pomocniczym,
c)
zostały opakowane w opakowanie jednostkowe lub zbiorcze zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach odrębnych27),
d)
zostały oznakowane znakiem weterynaryjnym w sposób określony w przepisach odrębnych28),
e)
były przechowywane i transportowane przy spełnieniu warunków higieny określonych w przepisach odrębnych29), przy czym na opakowaniu umieszcza się czytelnie czas i temperaturę, w której produkt przechowuje się i transportuje;
7)
nie zostały poddane promieniowaniu jonizującemu.

Wymagania dotyczące świadectw zdrowia przy przywozie mięsa i produktów mięsnych

§  19.
1.
Świeże mięso lub produkty mięsne zaopatruje się w oryginały świadectw zdrowia i świadectw zdrowia publicznego wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii państwa wysyłki.
2.
Świadectwa zdrowia, o których mowa w ust. 1, powinny:
1)
być sporządzone co najmniej w jednym z języków urzędowych państwa członkowskiego Unii Europejskiej, w którym jest przeprowadzana weterynaryjna kontrola graniczna, oraz państwa członkowskiego Unii Europejskiej miejsca przeznaczenia;
2)
być dołączone do przesyłki świeżego mięsa lub produktów mięsnych;
3)
stanowić jedną kartkę papieru;
4)
być wystawione dla jednej przesyłki.

Przepis końcowy

§  20.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają do prawa polskiego postanowienia dyrektywy 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. o problemach inspekcji zdrowotnej i weterynaryjnej w imporcie bydła, owiec i kóz oraz trzody chlewnej, mięsa świeżego lub produktów mięsnych z państw trzecich (Dz. Urz. WE L 302, z 31.12.1972 r.) w części dotyczącej świeżego mięsa i produktów mięsnych. Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej, dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.

3) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające art. 5 dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

4) Przepisy wydane na podstawie art. 29 dyrektywy 72/462/ EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. o problemach inspekcji zdrowotnej i weterynaryjnej w imporcie bydła, owiec i kóz oraz trzody chlewnej, mięsa świeżego lub produktów mięsnych z państw trzecich (Dz. Urz. WE L 302, z 31.12.1972 r.).

5) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające aneks I dyrektywy 64/433 EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

6) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające rozdział XI aneksu I dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

7) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające rozdział XIV aneksu I dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE L 121 z 29.07.1964, str. 2012; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 34).

8) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające rozdział XV aneksu I dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

9) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające rozdział IX aneksu I dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

10) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające rozdział X aneksu I dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

11) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające rozdział XII aneksu I dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

12) Przepisy wdrażające artykuł 2 (2) (b) dyrektywy 88/657/EEC z dnia 14 grudnia 1988 r. w sprawie wymagań dla produkcji i handlu mięsem mielonym, mięsem w kawałkach mniejszych niż 100g i preparatami mięsnymi (Dz. Urz. We L 382, z 31.12.1988 r.) zmienione dyrektywą 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającą wymagania w odniesieniu do produkcji i wprowadzania na rynek mięsa mielonego i przetworów mięsnych (Dz. Urz. WE L 368, z 31.12.1994 r.).

13) Przepisy wdrażające dyrektywę 88/657/EEC z dnia 14 grudnia 1988 r. w sprawie wymagań dla produkcji i handlu mięsem mielonym, mięsem w kawałkach mniejszych niż 100g i preparatami mięsnymi (Dz. Urz. We L 382, z 31.12.1988 r.) zmienione dyrektywą 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającą wymagania w odniesieniu do produkcji i wprowadzania na rynek mięsa mielonego i przetworów mięsnych (Dz. Urz. WE L 368, z 31.12.1994 r.).

14) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające paragraf 46 rozdziału IX aneksu I dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

15) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, wdrażające paragraf 58 rozdziału XI aneksu I dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

16) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych dla handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi wdrażające artykuł 3 i 4 dyrektywy 80/215/EEC z dnia 22 stycznia 1980 r. w sprawie problemów zdrowia zwierząt w handlu wewnątrzwspólnotowym mięsem i produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 47, z 21.02.1980 r.).

17) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające dyrektywę 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

18) Przepisy wydane na podstawie art. 30 dyrektywy 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. o problemach inspekcji zdrowotnej i weterynaryjnej w imporcie bydła, owiec i kóz oraz trzody chlewnej, mięsa świeżego lub produktów mięsnych z państw trzecich (Dz. Urz. WE L 302, z 31.12.1972 r.).

19) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające aneks A i B dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

20) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające rozdział II oraz punkty 23 i 25 rozdziału III aneksu A dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

21) Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych dla handlu zwierzętami wdrażające przepisy o tworzeniu list zakładów zgodnie z dyrektywą 64/432/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o problemach zdrowia zwierząt w handlu bydłem i trzodą chlewną wewnątrz Wspólnoty (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

22) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające punkty 23 i 25 rozdziału III aneksu A dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. We L 26, z 31.01.1977 r.).

23) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające postanowienia dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

24) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające artykuł 2 (d) dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

25) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające rozdział IV aneksu A dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

26) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające rozdział II aneksu B dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

27) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające rozdział V aneksu A dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

28) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające rozdział VI aneksu A dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.), z wyłączeniem punktu 39(a); inicjały i zestawy inicjałów państw członkowskich mają być zastąpione przez nazwy państw trzecich pochodzenia produktu wraz z towarzyszącym numerem zatwierdzenia zakładu pochodzenia produktu.

29) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażające postanowienia rozdziału VIII aneksu A dyrektywy 77/99/EEC z dnia 21 grudnia 1976 r. o problemach zdrowotnych w produkcji i handlu produktami mięsnymi i niektórymi innymi produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 26, z 31.01.1977 r.).

* Z dniem 17 lutego 2006 r. nin. rozporządzenie zachowuje moc w zakresie nieuregulowanym w rozporządzeniu nr 853/2004 i rozporządzeniu nr 854/2004 oraz w przepisach Unii Europejskiej wydanych w trybie tych rozporządzeń, zgodnie z art. 38 ust. 3 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U.06.17.127).
1 § 4 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
2 § 5 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
3 § 7 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
4 § 8 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
5 § 10 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
6 § 12 ust. 2 pkt 2 uchylony przez § 1 pkt 3 lit. a) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
7 § 12 ust. 2 pkt 4 uchylony przez § 1 pkt 3 lit. a) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
8 § 12 ust. 2 pkt 6 zmieniony przez § 1 pkt 3 lit. a) tiret drugie rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
9 § 12 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
10 § 15 pkt 2 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
11 § 15 pkt 3 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
12 § 15 pkt 5 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
13 § 15 pkt 7 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
14 § 16 pkt 1 uchylony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.