§ 3. - Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej tusz wołowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.161.1566

Akt utracił moc
Wersja od: 16 września 2003 r.
§  3.
1.
Klasę uformowania tuszy wołowej i kategorię bydła, o których mowa odpowiednio w § 2 ust. 1 pkt 1 i ust. 4, oznacza się wyłącznie wielką literą, a klasę otłuszczenia tuszy wołowej, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 - wyłącznie cyfrą.
2.
Podklasę, o której mowa w § 2 ust. 2, oznacza się na tuszy wołowej wyłącznie znakami "+" albo "-" albo cyfrą "0".
3.
Litery, cyfry i znaki, o których mowa w ust. 1 i 2, powinny:
1)
mieć wysokość co najmniej 2 cm;
2)
być umieszczone na każdej półtuszy wołowej w następujących miejscach:
a)
na rostbefie - w okolicach czwartego kręgu lędźwiowego,
b)
na mostku - w odległości 10-30 centymetrów od krawędzi rozcięcia mostka.
4.
Na tuszy wołowej można umieścić również inne informacje związane z jej klasyfikacją, w szczególności masę tuszy i datę uboju.
5.
Tusz stosowany do znakowania tusz wołowych powinien być nietoksyczny, niezmywalny i odporny na działanie temperatury.