§ 7. - Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2014.494 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 30 grudnia 2021 r.
§  7. 
Podczas wytwarzania nektarów owocowych można:
1)
dodawać cukry lub miód w ilości nie większej niż 20% wagowo w stosunku do wyrobu końcowego;
2)
zastąpić cukry całkowicie lub częściowo substancjami słodzącymi, zgodnie z rozporządzeniem nr 1333/2008 oraz mając na względzie przepisy rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9, z późn. zm.) - w przypadku wytwarzania nektarów owocowych bez dodatku cukrów lub o obniżonej wartości energetycznej;
3)
(uchylony).