Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych.
Dz.U.2014.494 t.j.
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 30 września 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych 2
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1 6
SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW OWOCOWYCH
SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW OWOCOWYCH
Soki owocowe
Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego
Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego
Zagęszczone soki owocowe
Zagęszczone soki owocowe
Soki owocowe w proszku
Soki owocowe w proszku
Nektary owocowe
Nektary owocowe
- spełniającymi wymagania dotyczące minimalnej zawartości soków lub przecierów owocowych określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
Soki owocowe wyprodukowane z użyciem ekstrakcji wodnej
Soki owocowe wyprodukowane z użyciem ekstrakcji wodnej
Surowce
Surowce
ZAŁĄCZNIK Nr 2
MINIMALNA ZAWARTOŚĆ SOKÓW OWOCOWYCH LUB PRZECIERÓW OWOCOWYCH W NEKTARACH OWOCOWYCH
MINIMALNA ZAWARTOŚĆ SOKÓW OWOCOWYCH LUB PRZECIERÓW OWOCOWYCH W NEKTARACH OWOCOWYCH
Rodzaj nektaru owocowego | Minimalna zawartość soku lub przecieru w % obj. wyrobu końcowego |
1 | 2 |
Część I. Nektar owocowy z owoców o wysokiej kwasowości, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia: | |
- marakuja (owoc passiflory) | 25 |
- quito naranjillos (psianka lulo) (owoc lulo) | 25 |
- czarne porzeczki | 25 |
- białe porzeczki | 25 |
- czerwone porzeczki | 25 |
- agrest | 30 |
- owoce rokitnika zwyczajnego | 25 |
- owoce tarniny | 30 |
- śliwki | 30 |
- śliwki węgierki | 30 |
- owoce jarzębiny | 30 |
- owoce dzikiej róży | 40 |
- wiśnie właściwe (kwaśne) | 35 |
- inne odmiany wiśni | 40 |
- czarne jagody | 40 |
- owoce bzu czarnego | 50 |
- maliny | 40 |
- morele | 40 |
- truskawki | 40 |
- owoce morwy/jeżyny | 40 |
- żurawiny | 30 |
- owoce pigwy | 50 |
- cytryny i limonki | 25 |
- inne owoce tej grupy | 25 |
Część II. Nektar owocowy z owoców o niskiej kwasowości, papkowatej konsystencji lub wysokiej zawartości substancji aromatycznych, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia: | |
- mango | 25 |
- banany | 25 |
- guajawa (gujawa) | 25 |
- papaja | 25 |
- liczi | 25 |
- acerola (azeroles) (nieśplik neapolitański) | 25 |
- flaszowiec miękkociernisty (soursop) | 25 |
- flaszowiec siatkowaty lub flaszowiec peruwiański (bullock's heart lub custard apple) | 25 |
- flaszowiec łuskowaty (sugar apples) | 25 |
- granaty | 25 |
- owoce nerkowca | 25 |
- śliwiec purpurowy (spanish plums) | 25 |
- śliwiec (umbu) | 25 |
- inne owoce tej grupy | 25 |
Część III. Nektar owocowy z owoców, z których sok nadaje się do bezpośredniego spożycia: | |
- jabłka | 50 |
- gruszki | 50 |
- brzoskwinie | 50 |
- owoce cytrusowe oprócz cytryn i limonek | 50 |
- ananasy | 50 |
- pomidory | 50 |
- inne owoce tej grupy | 50 |
ZAŁĄCZNIK Nr 3 7
MINIMALNE WARTOŚCI W SKALI BRIXA DLA ODTWORZONEGO SOKU OWOCOWEGO I ODTWORZONEGO PRZECIERU OWOCOWEGO
MINIMALNE WARTOŚCI W SKALI BRIXA DLA ODTWORZONEGO SOKU OWOCOWEGO I ODTWORZONEGO PRZECIERU OWOCOWEGO
Nazwa zwyczajowa gatunku owocu | Nazwa botaniczna gatunku owocu | Minimalne wartości w skali Brixa |
Jabłko* | Malus domestica Borkh. | 11,2 |
Morela** | Prunus armeniaca L. | 11,2 |
Banan** | Musa x paradisiacal L. (wyłączając banany rajskie) | 21,0 |
Czarna porzeczka* | Ribes nigrum L. | 11,0 |
Winogrona* | Vitis vinifera L. lub jej krzyżówki Vitis labrusca L. lub jej krzyżówki | 15,9 |
Grejpfrut* | Citrus x paradise Macfad | 10,0 |
Guajawa (gujawa)** | Psidium guajava L. | 8,5 |
Cytryna* | Citrus limon (L.) Burm.f. | 8,0 |
Mango** | Mangifera indica L. | 13,5 |
Pomarańcza* | Citrus sinensis (L.) Osbeck | 11,2 |
Marakuja (owoc passiflory)* | Passiflora edulis Sims | 12,0 |
Brzoskwinia** | Prunus persica (L.) Batach var. persica | 10,0 |
Gruszka** | Pyrus communis L. | 11,9 |
Ananas* | Ananas comosus (L.) Merr. | 12,8 |
Malina* | Rubus idaeus L. | 7,0 |
Wiśnia* | Prunus cerasus L. | 13,5 |
Truskawka* | Fragaria x ananassa Duch. | 7,0 |
Pomidor* | Lycopersicon esculentum Mill. | 5,0 |
Mandarynka* | Citrus reticulata Blanco | 11,2 |
W przypadku produktów oznaczonych podwójną gwiazdką (**), które wytwarzane są w postaci przecieru, oznaczana jest wyłącznie minimalna odczytywana wartość w skali Brixa (bez korekty kwasowości).
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (8)
Akty zmieniające liczba obiektów na liście: (6)
- Zmiana rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych.
- Zmiana rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych.
- Zmiana rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych.