§ 3. - Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2014.494 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 30 grudnia 2021 r.
§  3. 
Niezależnie od czynności i substancji, o których mowa w § 2, podczas wytwarzania:
1)
soków owocowych zagęszczonych - można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron, pod warunkiem że w ten sposób otrzymane soki owocowe spełniają wymagania określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia dla soku owocowego lub soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego;
2)
soków, o których mowa w § 1 pkt 1-4 i 6, otrzymywanych z owoców cytrusowych - można stosować chemicznie obojętne środki wspomagające adsorpcję, spełniające wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w celu zmniejszenia zawartości limonoidów i narynginy, bez znaczącego oddziaływania na zawartość glikozydów limonoidów, kwasów, cukrów, w tym oligosacharydów i składników mineralnych;
3)
soków owocowych otrzymanych z winogron:
a)
w przypadku użycia winogron poddanych sulfitacji dwutlenkiem siarki - można stosować desulfitację metodami fizycznymi, przy czym zawartość całkowitej ilości dwutlenku siarki w końcowym wyrobie nie może być większa niż 10 mg na litr,
b)
można przywracać sole kwasu winowego.