§ 2. - Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej miodu.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.2513 t.j.
Akt obowiązujący Wersja od: 20 listopada 2023 r.
§ 2.
Rozróżnia się:1)
główne rodzaje miodu:a)
w zależności od pochodzenia:–
kwiatowy lub nektarowy - otrzymany z nektaru roślinnego,–
spadziowy - uzyskany głównie z wydalin owadów wysysających (Hemiptera) żywe części roślin lub wydzielin żywych części roślin;b)
w zależności od sposobu pozyskiwania lub konfekcjonowania:–
sekcyjny - zgromadzony przez pszczoły w komórkach świeżo zbudowanego plastra bez czerwiu lub w komórkach świeżo zbudowanych na węzie wytworzonej wyłącznie z wosku pszczelego i sprzedawany w plastrach zasklepionych lub częściach takich plastrów,–
z plastrami - zawierający jedną lub więcej części plastra,–
odsączony - uzyskany przez odsączenie odkrytych plastrów bez czerwiu,–
odwirowany - otrzymany przez odwirowanie odkrytych plastrów bez czerwiu,–
wytłoczony - uzyskany przez wyciskanie plastrów bez czerwiu, nawet z zastosowaniem umiarkowanego podgrzewania nieprzekraczającego 45°C,–
przefiltrowany - uzyskany przez usunięcie obcych substancji organicznych lub nieorganicznych, w tym usunięcie znaczącej ilości pyłku;2)
miód nektarowo-spadziowy, który jest miodem wytwarzanym przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki żywych roślin lub wydzielin żywych części roślin z nektarem roślin.