Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej miodu.
Dz.U.2023.2513 t.j.
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 3 października 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu
ZAŁĄCZNIK
SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA FIZYKOCHEMICZNE MIODU
SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA FIZYKOCHEMICZNE MIODU
Wyszczególnienie | Kryteria |
1 | 2 |
Zawartość wody | nie więcej niż 20%, z tym że nie więcej niż: 1) 23% - w miodzie wrzosowym i w miodzie piekarniczym; 2) 25% - w miodzie piekarniczym wrzosowym |
Zawartość fruktozy i glukozy (suma fruktozy i glukozy) | nie mniej niż: 1) 60 g/100 g - w miodzie nektarowym, 2) 45 g/100 g - w miodzie spadziowym i spadziowo-nektarowym |
Zawartość sacharozy | nie więcej niż 5 g/100 g, z tym że nie więcej niż: 1) 10 g/100 g - w miodzie pochodzącym z grochodrzewu (Robinia pseudoacacia), lucerny (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia menziesii), suchodrzewu francuskiego (Hedysarum), kauczukowca czerwonego (Eucalyptus camadulensis), rzemienicy (Eucryphia lucida, Eucryphia milligani), Citrus spp.; 2) 15 g/100 g - w miodzie pochodzącym z lawendy (Lavandula spp.), ogórecznika (Borago officinalis) |
Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie | nie więcej niż: 0,1 g/100 g, z tym że nie więcej niż: 0,5 g/100 g w miodzie wytłoczonym |
Przewodność właściwa | nie więcej niż 0,8 mS/cm, z wyjątkiem miodów i ich mieszanek, wymienionych poniżej, z tym że nie mniej niż 0,8 mS/cm - w miodzie spadziowym, miodzie kasztanowym i ich mieszankach. Nie określa się przewodności właściwej dla miodu pochodzącego z drzewa truskawkowego (Arbutus unedo), wrzośca (Erica), eukaliptusa, lipy (Tilia spp.), wrzosu pospolitego (Calluna vulgaris), manuka leptospermum, drzewa herbacianego (Melaleuca spp.) |
Wolne kwasy | nie więcej niż 50 mval/kg, z tym że nie więcej niż 80 mval/kg - w miodzie piekarniczym (przemysłowym) |
Liczba diastazowa (wg skali Schade) | nie mniej niż 8, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie mniej niż 3 - w miodzie z naturalnie niską aktywnością enzymów oraz zawartością HMF nie większą niż 15 mg/kg |
Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) | nie więcej niż 40 mg/kg, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie więcej niż 80 mg/kg w miodzie pochodzącym z regionów o klimacie tropikalnym oraz w mieszankach takich miodów |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »