§ 7. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy rozbiorze, przetwórstwie, składowaniu i transporcie mięsa zwierząt łownych oraz wzory świadectw zdrowia dla tego mięsa i jego przetworów.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.66.617
Akt utracił moc Wersja od: 17 kwietnia 2003 r.
§ 7.
1.
W zakładzie przetwórstwa mięsa znajdują się następujące pomieszczenia:1)
do przechowywania tusz zwierząt łownych w pozycji wiszącej, wyposażone w urządzenia chłodnicze;2)
do skórowania albo skubania i wytrzewiania, z miejscem do badania tusz, jeżeli czynności skórowania albo skubania i wytrzewiania odbywają się w zakładzie przetwórstwa mięsa;3)
do przetrzymywania mięsa tymczasowo zajętego (może to być wydzielone miejsce), pozostające pod wyłączną kontrolą powiatowego lekarza weterynarii;4)
przedrozbiorowy magazyn chłodzony, w przypadku prowadzenia w zakładzie przetwórstwa mięsa rozbioru mięsa na elementy;5)
do rozbioru mięsa, w którym należy utrzymywać temperaturę nie wyższą niż 12°C;6)
do pakowania mięsa, w którym należy utrzymywać temperaturę nie wyższą niż 10°C, jeżeli czynności pakowania odbywają się w zakładzie przetwórstwa mięsa;7)
chłodnicze lub zamrażalnicze do składowania mięsa;8)
do przeprowadzania badania na włośnie;9)
do przechowywania mięsa i narządów wewnętrznych uznanych za niezdatne do spożycia, które powinno być zamykane i szczelne, przy czym, jeżeli nie jest ono opróżniane codziennie, temperatura wewnątrz pomieszczenia nie może przekraczać 12°C;10)
do przetrzymywania opakowań, jeżeli czynności pakowania odbywają się w zakładzie przetwórstwa mięsa;11)
do przetrzymywania środków myjących i dezynfekcyjnych, które powinno być zamykane;12)
do przechowywania oraz załadunku i wyładunku surowca;13)
do ekspedycji towaru;14)
szatnia przepustowa dla personelu, spełniająca wymagania określone w przepisach dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, przy czym krany umywalek znajdujących się w szatni nie mogą być ręcznie uruchamiane;15)
myjnia sprzętu ruchomego podzielona na strefę o niskim i wysokim stopniu zagrożenia mikrobiologicznego.2.
Pomieszczenia produkcyjne w zakładzie przetwórstwa mięsa powinny być rozmieszczone w sposób wykluczający możliwość zanieczyszczenia mięsa i zapewniający utrzymanie w zakładzie podziału na strefy:1)
o niskim stopniu zagrożenia mikrobiologicznego - strefę czystą;2)
o wysokim stopniu zagrożenia mikrobiologicznego - strefę brudną.3.
Skropliny z tac, zamontowane pod parownikami chłodniczymi, znajdującymi się w pomieszczeniach zakładu przetwórstwa mięsa, odprowadza się przewodami bezpośrednio do kanalizacji.