Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy rozbiorze, przetwórstwie, składowaniu i transporcie mięsa zwierząt łownych oraz wzory świadectw zdrowia dla tego mięsa i jego przetworów.
Dz.U.2003.66.617
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 9 kwietnia 2003 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy rozbiorze, przetwórstwie, składowaniu i transporcie mięsa zwierząt łownych oraz wzorów świadectw zdrowia dla tego mięsa i jego przetworów
- przy czym punkty świetlne powinny być zabezpieczone osłonami;
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450.
3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 20 stycznia 1999 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy prowadzeniu skupu i przetwórstwa mięsa zwierząt łownych oraz jego składowaniu (Dz. U. Nr 10, poz. 89), które na podstawie art. 5 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o zmianie ustawy o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych, ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 129, poz. 1438 i Nr 154, poz. 1790, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450) utraciło moc z dniem 1 stycznia 2003 r.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WZÓR
ŚWIADECTWO ZDROWIA
WZÓR
ŚWIADECTWO ZDROWIA
Nr ........
I. Identyfikacja mięsa
Mięso: ..................................................
(gatunek zwierząt)
Rodzaj rozbioru1): ......................................
Rodzaj opakowania: ......................................
Ilość opakowań: .........................................
Data zamrożenia: ........................................
Waga netto: .............................................
II. Pochodzenie mięsa
Firma lub nazwa podmiotu prowadzącego zakład
przetwórstwa mięsa, jego siedziba i adres oraz
oznaczenie formy prawnej wykonywanej działalności, a w
przypadku osoby fizycznej - jej imię, nazwisko, miejsce
zamieszkania i adres oraz weterynaryjny numer
identyfikacyjny zakładu przetwórstwa mięsa, chłodni
składowej2):
........................................................
........................................................
........................................................
........................................................
III. Miejsce przeznaczenia mięsa
Mięso wysyła się
z: ....................................................
(miejsce wysyłki)
do: ...................................................
(miejsce przeznaczenia)
następującym środkiem transportu3):
.......................................................
Firma lub nazwa wysyłającego, jego siedziba i adres
oraz oznaczenie formy prawnej wykonywanej działalności,
a w przypadku osoby fizycznej - jej imię i nazwisko
oraz miejsce zamieszkania i adres:
.......................................................
.......................................................
.......................................................
.......................................................
Firma lub nazwa odbiorcy, jego siedziba i adres oraz
oznaczenie formy prawnej wykonywanej działalności, a w
przypadku osoby fizycznej - jej imię i nazwisko oraz
miejsce zamieszkania i adres:
.......................................................
.......................................................
.......................................................
.......................................................
IV. Poświadczenie zdrowotności
Ja, niżej podpisany urzędowy lekarz weterynarii,
zaświadczam, że opisane powyżej mięso:
- zostało zbadane i uznane za zdatne do spożycia w
dniu2):
......................................................
- zostało uzyskane z tusz zwierząt uznanych za zdatne do
spożycia i poddane rozbiorowi w zakładzie przetwórstwa
mięsa w dniu2):
......................................................
Świadectwo zdrowia wystawiono w:
.................., dnia ..............
(miejscowość) (data)
................................
(pieczątka i podpis wystawiającego
świadectwo zdrowia urzędowego
lekarza weterynarii)4)
______
1) Wypełnić odpowiednio: tusza, półtusza, ćwierćtusza, elementy, porcje, mięso drobne itp.
2) Niepotrzebne skreślić.
3) Określić rodzaj środka transportu oraz podać:
- numer transportu, w przypadku transportu koleją,
- numer rejestracyjny samochodu, w przypadku transportu samochodowego,
- numer rejsu, w przypadku transportu samolotem albo statkiem.
4) Podpis i pieczęć powinny być w innym kolorze niż kolor druku w świadectwie zdrowia.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WZÓR
ŚWIADECTWO ZDROWIA
WZÓR
ŚWIADECTWO ZDROWIA
Nr ...........
I. Identyfikacja przetworów
Przetwory wytworzono z mięsa:
.........................................................
(gatunek zwierząt)
Nazwa handlowa : ........................................
Rodzaj opakowania: ......................................
Ilość opakowań jednostkowych: ...........................
Temperatura przechowywania i transportu: ................
.........................................................
Okres przechowywania: ...................................
Waga netto: .............................................
II. Pochodzenie przetworów
Firma lub nazwa podmiotu prowadzącego zakład
przetwórstwa mięsa, jego siedziba i adres oraz
oznaczenie formy prawnej wykonywanej działalności, a w
przypadku osoby fizycznej - jej imię, nazwisko, miejsce
zamieszkania i adres oraz weterynaryjny numer
identyfikacyjny zakładu przetwórstwa mięsa, chłodni
składowej1):
........................................................
........................................................
........................................................
........................................................
III. Przeznaczenie przetworów
Przetwory wysyła się
z:.....................................................
(miejsce wysyłki)
do: ...................................................
(miejsce przeznaczenia)
następującym środkiem transportu2):
.......................................................
Firma lub nazwa wysyłającego, jego siedziba i adres
oraz oznaczenie formy prawnej wykonywanej działalności,
a w przypadku osoby fizycznej - jej imię i nazwisko
oraz miejsce zamieszkania i adres:
.......................................................
.......................................................
.......................................................
.......................................................
Firma lub nazwa odbiorcy, jego siedziba i adres oraz
oznaczenie formy prawnej wykonywanej działalności, a w
przypadku osoby fizycznej - jej imię i nazwisko oraz
miejsce zamieszkania i adres:
.......................................................
.......................................................
.......................................................
.......................................................
.......................................................
.......................................................
IV. Poświadczenie zdrowotności
Ja, niżej podpisany urzędowy lekarz weterynarii,
zaświadczam, że opisane powyżej przetwory z mięsa
zwierząt łownych zostały wytworzone ze świeżego mięsa,
zdatnego do spożycia, i zostały wyprodukowane w
warunkach, o których mowa w rozporządzeniu Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 kwietnia 2003 r. w
sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych
wymaganych przy rozbiorze, przetwórstwie,
składowaniu i transporcie mięsa zwierząt łownych oraz
wzorów świadectw zdrowia dla tego mięsa i jego
przetworów (Dz. U. Nr 66, poz. 616).
Świadectwo zdrowia wystawiono w:
................., dnia ..............
(miejscowość) (data)
..................................
(pieczątka i podpis wystawiającego
świadectwo zdrowia urzędowego
lekarza weterynarii)3)
______
1) Niepotrzebne skreślić.
2) Określić rodzaj środka transportu oraz podać:
- numer transportu, w przypadku transportu koleją,
- numer rejestracyjny samochodu, w przypadku transportu samochodowego,
- numer rejsu, w przypadku transportu samolotem albo statkiem.
3) Podpis i pieczęć powinny być w innym kolorze niż kolor druku w świadectwie zdrowia.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »