Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy przetwórstwie mięsa zwierząt rzeźnych oraz składowaniu i transporcie przetworów z tego mięsa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.192.1610

Akt utracił moc
Wersja od: 20 listopada 2002 r.

Rozdział  1

Przepisy ogólne

§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy przetwórstwie mięsa zwierząt rzeźnych oraz składowaniu i transporcie przetworów z tego mięsa;
2)
wzór świadectwa zdrowia dla przetworów mięsnych.
§  2.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o "przetworach mięsnych", rozumie się przez to:
1)
produkty wytworzone z mięsa świeżego lub z udziałem tego mięsa, po dokonaniu zabiegów powodujących utratę przez to mięso cech mięsa świeżego i zapewniających trwałość wytworzonemu produktowi;
2)
topiony tłuszcz zwierzęcy uzyskany przez topienie mięsa lub tłuszczu z kośćmi lub bez kości;
3)
skwarki zawierające białko produktów powstałych w wyniku topienia mięsa lub tłuszczu z kośćmi lub bez kości;
4)
mączki mięsne, mączki ze skórek, soloną i suszoną krew oraz soloną lub suszoną plazmę krwi;
5)
żołądki, pęcherze i jelita, oczyszczone, solone lub suszone, poddane lub niepoddane obróbce termicznej;
6)
mięso bydła, owiec, kóz i drobiu mechanicznie oddzielone od kości.
§  3.
Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy przetwórstwie mięsa na potrzeby sprzedaży bezpośredniej regulują przepisy odrębne.
§  4.
Wymagania, o których mowa w rozdziałach 2-4, stosuje się odpowiednio do zakładów, w których odbywa się każdorazowe składowanie i przepakowywanie przetworów mięsnych z naruszeniem ich struktury wewnętrznej.
§  5.
1.
Przetwory mięsne nie mogą być wytwarzane z:
1)
mięsa i narządów wewnętrznych uznanych za niezdatne do spożycia;
2)
narządów rozrodczych;
3)
narządów układu moczowego, z wyjątkiem nerek i pęcherzy;
4)
chrząstek krtani, tchawicy i oskrzeli;
5)
migdałków, mózgu, rdzenia przedłużonego i rdzenia kręgowego pozyskanych od bydła, owiec i kóz oraz gałek ocznych, powiek;
6)
przewodu słuchowego zewnętrznego;
7)
tkanek zrogowaciałych;
8)
śledziony bydła, owiec i kóz;
9)
głowy, z wyjątkiem korali i grzebienia; wola, przełyku, jelit i narządów rozrodczych drobiu;
10)
jelit bydlęcych oraz krezki niezależnie od wieku;
11)
mięsa bydła, owiec, kóz i drobiu mechanicznie oddzielonego od kości, z zastrzeżeniem ust. 2-4.
2.
Mięso, o którym mowa w ust. 1 pkt 11, może zostać użyte do wytworzenia przetworów mięsnych poddawanych obróbce termicznej, w trakcie której wewnątrz masy mięsnej zostanie osiągnięta temperatura 72°C.
3.
Mięso, o którym mowa w ust. 1 pkt 11, może zostać użyte do wytworzenia przetworów mięsnych w innym zakładzie niż zakład, w którym zostało oddzielone od kości, jeżeli po pozyskaniu zostało zamrożone do temperatury nie wyższej niż -18°C, mierzonej wewnątrz bloku mięsa.
4.
Temperaturę, o której mowa w ust. 3, utrzymuje się w czasie transportu i składowania.