§ 13. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji, składowaniu i transporcie mięsa mielonego i wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.241.2086

Akt utracił moc
Wersja od: 31 grudnia 2002 r.
§  13.
1.
W zakładzie produkującym mięso mielone zapewnia się urządzenia służące do rozładunku surowców i załadunku gotowych produktów oraz pomieszczenia przeznaczone do:
1)
składowania świeżego mięsa chłodzonego, jeżeli mięso jest przechowywane;
2)
składowania świeżego mięsa mrożonego, jeżeli mięso jest przechowywane;
3)
rozbioru świeżego mięsa, jeżeli taka czynność jest wykonywana w zakładzie; pomieszczenie rozbioru wyposaża się w urządzenia rejestrujące temperaturę tego pomieszczenia;
4)
mielenia i pakowania w opakowania jednostkowe; pomieszczenie do mielenia i pakowania wyposaża się w urządzenia rejestrujące temperaturę tego pomieszczenia;
5)
magazynowania soli kuchennej; dopuszcza się przechowywanie soli w przeznaczonych do tego celu szafkach lub pojemnikach;
6)
magazynowania opakowań oraz formowania opakowań zbiorczych;
7)
pakowania zbiorczego gotowych produktów;
8)
magazynowania mięsa mielonego chłodzonego, a jeżeli to konieczne - mrożonego, wyposażone w urządzenia rejestrujące temperaturę tego pomieszczenia;
9)
mycia i odkażania sprzętu ruchomego;
10)
składowania detergentów i środków odkażających, oznakowane i zabezpieczone przed dostępem osób nieupoważnionych; dopuszcza się składowanie detergentów i środków odkażających w wydzielonym miejscu;
11)
użytku przez urzędowego lekarza weterynarii, jeżeli jest wymagana stała obecność lekarza weterynarii w zakładzie;
12)
przebierania się osób zatrudnionych przy produkcji (szatnia), z nieprzepuszczalnymi, łatwymi do mycia posadzkami i ścianami; szatnie wyposaża się w natryski, ubikacje i umywalki z doprowadzoną bieżącą wodą przeznaczoną do celów spożywczych, zimną i gorącą albo wodą zmieszaną o temperaturze 35-40°C, zaopatrzone w środki do mycia i odkażania rąk, ręczniki jednorazowego użytku oraz pojemniki na zużyte ręczniki; umywalki i spłuczki nie mogą być uruchamiane za pomocą dłoni lub przedramienia; drzwi do ubikacji nie mogą otwierać się bezpośrednio do pomieszczeń produkcyjnych;
13)
składowania odpadów w warunkach chłodzonych; jest dopuszczalne składowanie odpadów w szczelnym pojemniku, jeżeli odpady usuwa się codziennie z zakładu.
2.
Rozbiór mięsa, mielenie oraz pakowanie w opakowania jednostkowe może odbywać się w jednym pomieszczeniu, jeżeli możliwe jest wydzielenie stref do wykonywania tych czynności.
3.
W zależności od rodzaju dostarczanego surowca, w zakładzie zapewnia się ponadto pomieszczenia przeznaczone do:
1)
rozpakowywania surowców;
2)
rozmrażania surowców.
4.
Czynności, o których mowa w ust. 3, mogą być wykonywane w pomieszczeniu chłodniczym, jeżeli w pomieszczeniu tym nie jest magazynowane mięso.
5.
W zakładzie powinny znajdować się osłonięte od wpływów atmosferycznych urządzenia do oczyszczania, mycia i odkażania środków transportu; dopuszcza się możliwość korzystania z myjni środków transportu znajdującej się poza zakładem produkcyjnym.