Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji, składowaniu i transporcie mięsa mielonego i wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.
Dz.U.2002.241.2086
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 21 grudnia 2002 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy produkcji, składowaniu i transporcie mięsa mielonego i wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 20 stycznia 1999 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy przetwórstwie mięsa i składowaniu przetworów mięsnych (Dz. U. Nr 10, poz. 91 oraz z 2001 r. Nr 133, poz. 1506), które w zakresie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy produkcji i składowaniu mięsa mielonego i wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej zachowano w mocy do dnia 31 grudnia 2002 r. na podstawie art. 5 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o zmianie ustawy o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych, ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 129, poz. 1438 i Nr 154, poz. 1790 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WZÓR ŚWIADECTWA ZDROWIA DLA MIĘSA MIELONEGO*
WZÓR ŚWIADECTWA ZDROWIA DLA MIĘSA MIELONEGO*
Nr ............
I. Identyfikacja mięsa mielonego:
Mięso mielone przygotowano z mięsa:
...............................................................
(nazwy gatunków zwierząt, z których mięsa przygotowano produkt)
Rodzaj mięsa mielonego:
...............................................................
(zgodnie z częścią A tabeli zamieszczonej w załączniku nr 3 do
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21
grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych warunków
weterynaryjnych wymaganych przy produkcji, składowaniu i
transporcie mięsa mielonego i wyrobów mięsnych niepoddanych
obróbce termicznej (Dz. U. Nr 241, poz. 2086)
Rodzaj opakowania mięsa mielonego:
...............................................................
Liczba opakowań jednostkowych albo zbiorczych:
...............................................................
Temperatura przechowywania i transportu mięsa mielonego:
...............................................................
Czas przechowywania mięsa mielonego:
...............................................................
Waga netto mięsa mielonego:
...............................................................
II. Pochodzenie mięsa mielonego
Firma lub nazwa wytwórcy mięsa mielonego, jego siedziba i adres
oraz oznaczenie formy prawnej wykonywanej działalności, a w
przypadku osoby fizycznej - jej imię i nazwisko oraz miejsce
zamieszkania i adres oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny
zakładu, w którym wyprodukowano mięso mielone
...............................................................
...............................................................
III. Przeznaczenie mięsa mielonego:
Mięso mielone wysyła się z
.............................. do .............................
(miejsce wysyłki) (miejsce przeznaczenia)
następującym środkiem transportu 1)............................
Firma lub nazwa wysyłającego, jego siedziba i adres oraz
oznaczenie formy prawnej wykonywanej działalności, a w
przypadku osoby fizycznej - jej imię i nazwisko oraz miejsce
zamieszkania i adres
...............................................................
...............................................................
Firma lub nazwa odbiorcy, jego siedziba i adres oraz oznaczenie
formy prawnej wykonywanej działalności, a w przypadku osoby
fizycznej - jej imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania i
adres
...............................................................
...............................................................
IV. Poświadczenie zdrowotności
Ja, niżej podpisany urzędowy lekarz weterynarii, zaświadczam,
że opisane powyżej mięso mielone zostało wytworzone ze świeżego
mięsa, zdatnego do spożycia i zostało wyprodukowane w
warunkach, o których mowa w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi z dnia 21 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych
warunków weterynaryjnych wymaganych przy produkcji, składowaniu
i transporcie mięsa mielonego i wyrobów mięsnych niepoddanych
obróbce termicznej (Dz. U. Nr 241, poz. 2086)
Świadectwo zdrowia wystawiono w
..........................., dnia .............................
(miejscowość) (data)
..................................
(pieczątka i podpis wystawiającego
świadectwo zdrowia urzędowego
lekarza weterynarii 2))
* Do obrotu w kraju.
1) Określić rodzaj środka transportu i podać numer:
- transportu (w przypadku transportu koleją),
- rejestracyjny (w przypadku transportu samochodowego),
- lotu (w przypadku samolotu) albo
- rejsu (w przypadku statku).
2) Podpis i pieczęć powinny być w innym kolorze niż kolor druku
w świadectwie zdrowia.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WZÓR ŚWIADECTWA ZDROWIA DLA WYROBÓW MIĘSNYCH NIEPODDANYCH OBRÓBCE TERMICZNEJ*
WZÓR ŚWIADECTWA ZDROWIA DLA WYROBÓW MIĘSNYCH NIEPODDANYCH OBRÓBCE TERMICZNEJ*
TERMICZNEJ
Nr ....................
I. Identyfikacja wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce
termicznej
Wyroby przygotowano z mięsa:
...............................................................
(nazwy gatunków zwierząt, z których mięsa przygotowano produkt)
Rodzaj opakowania:
...............................................................
Liczba opakowań jednostkowych albo zbiorczych:
...............................................................
Temperatura przechowywania i transportu wyrobów mięsnych:
...............................................................
Czas przechowywania wyrobów mięsnych:
...............................................................
Waga netto wyrobów mięsnych:
...............................................................
II. Pochodzenie wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce
termicznej
Firma lub nazwa wytwórcy wyrobów, jego siedziba i adres oraz
oznaczenie formy prawnej wykonywanej działalności, a w
przypadku osoby fizycznej - jej imię i nazwisko oraz miejsce
zamieszkania i adres oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny
zakładu, w którym wyprodukowano mięso mielone
...............................................................
...............................................................
III. Przeznaczenie wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce
termicznej
Wyroby wysyła się z
.............................. do .............................
(miejsce wysyłki) (miejsce przeznaczenia)
następującym środkiem transportu 1)............................
Firma lub nazwa wysyłającego, jego siedziba i adres oraz
oznaczenie formy prawnej wykonywanej działalności, a w
przypadku osoby fizycznej - jej imię i nazwisko oraz miejsce
zamieszkania i adres
...............................................................
...............................................................
Firma lub nazwa odbiorcy, jego siedziba i adres oraz oznaczenie
formy prawnej wykonywanej działalności, a w przypadku osoby
fizycznej - jej imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania i
adres
...............................................................
...............................................................
IV. Poświadczenie zdrowotności
Ja, niżej podpisany urzędowy lekarz weterynarii, zaświadczam,
że opisany powyżej wyrób został wytworzony ze świeżego mięsa,
zdatnego do spożycia i został wyprodukowany w warunkach, o
których mowa w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 21 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych warunków
weterynaryjnych wymaganych przy produkcji, składowaniu i
transporcie mięsa mielonego i wyrobów mięsnych niepoddanych
obróbce termicznej (Dz. U. Nr 241, poz. 2086)
Świadectwo zdrowia wystawiono
w ........................., dnia .............................
(miejscowość) (data)
..................................
(pieczątka i podpis wystawiającego
świadectwo zdrowia urzędowego
lekarza weterynarii 2))
* Do obrotu w kraju.
1) Określić rodzaj środka transportu i podać numer:
- transportu (w przypadku transportu koleją),
- rejestracyjny (w przypadku transportu samochodowego),
- lotu (w przypadku samolotu) albo
- rejsu (w przypadku statku).
2) Podpis i pieczęć powinny być w innym kolorze niż kolor druku
w świadectwie zdrowia.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZU I KOLAGENU ORAZ POZIOM ZANIECZYSZCZENIA MIKROBIOLOGICZNEGO MIĘSA MIELONEGO I WYROBÓW
ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZU I KOLAGENU ORAZ POZIOM ZANIECZYSZCZENIA MIKROBIOLOGICZNEGO MIĘSA MIELONEGO I WYROBÓW
Kryteria badań | Wymogi | |
A. Zawartość tłuszczu w mięsie mielonym oraz kolagenu w białku mięsa mielonego | ||
Rodzaj mięsa mielonego | Zawartość tłuszczu w % | Stosunek zawartości kolagenu do całkowitego białka w % |
1) chude mięso mielone | ≤ 7 | ≤ 12 |
2) mięso mielone wołowe | ≤ 20 | ≤ 15 |
3) mięso mielone wieprzowe lub z dodatkiem mięsa wieprzowego | ≤ 30 | ≤ 18 |
4) mięso mielone baranie i kozie | ≤ 25 | ≤ 15 |
B. Kryteria badań mikrobiologicznych, o których mowa w § 20 ust. 2 rozporządzenia, oraz ocena ich wyników | ||
Rodzaj drobnoustrojów | M* | m* |
bakterie tlenowe mezofilne n* = 5, c* = 2 | 5 x 106/g | 5 x 105/g |
Escherichia coli n = 5, c = 2 | 5 x 102/g | 50/g |
Salmonella n = 5, c = 0 | nieobecne w 10 g | nieobecne w 10 g |
Staphylococcus aureus n = 5, c = 2 | 5 x 103/g | 102/g |
C. Kryteria badań mikrobiologicznych, o których mowa w § 20 ust. 3 rozporządzenia, oraz ocena ich wyników | ||
Rodzaj drobnoustrojów | M | m |
Escherichia coli n = 5, c = 2 | 5 x 103/g | 5 x 102/g |
Salmonella n = 5, c = 0 | nieobecne w 1 g | nieobecne w 1 g |
Staphylococcus aureus n = 5, c = 1 | 5 x 103/g | 5 x 102/g |
"M" - akceptowana wartość progowa, powyżej której wyniki są niezadowalające.
"m" - wartość równa lub poniżej której wszystkie wyniki uznawane są za zadowalające.
"n" - liczba próbek badanych w partii towaru.
"c" - liczba próbek z partii towaru dających wynik między m i M.
Wyniki badań mikrobiologicznych powinny być interpretowane w następujący sposób:
I. Wyróżnia się trzy kategorie stopnia zanieczyszczenia mikrobiologicznego w odniesieniu do liczby bakterii tlenowych mezofilnych, Escherichia coli i Staphylococcus aureus, tj.:
1) do wartości "m" włącznie;
2) pomiędzy wartością "m" i wartością progową "M" włącznie;
3) powyżej wartości progowej "M".
II. Biorąc pod uwagę otrzymane wartości liczbowe zanieczyszczenia towaru bakteriami tlenowymi mezofilnymi, Escherichia coli i Staphylococcus aureus, należy przyjąć następującą ocenę jakościową:
1) zadowalającą, jeżeli wartości "m" dla wszystkich wymaganych parametrów mikrobiologicznych są mniejsze lub równe 3 - w przypadku użycia pożywki stałej albo 10 w przypadku użycia pożywki płynnej;
2) możliwą do przyjęcia (akceptowaną), jeżeli wszystkie otrzymane wartości znajdują się w przedziale pomiędzy:
a) 3 "m" a 10 "m" (=M) w pożywce stałej;
b) 10 "m" a 30 "m" (=M) w pożywce płynnej;
c) oraz jeżeli przy n=5 wartość "c" będzie równa lub mniejsza niż 2;
3) niezadowalającą, jeżeli przekroczona zostanie wartość M oraz jeżeli przy n=5 wartość "c" będzie mniejsza niż 2 (c>2).
Dla części B
W stosunku do Salmonella wyróżnia się dwie kategorie zanieczyszczenia, bez wyodrębniania kategorii "możliwa do przyjęcia", i partię towaru pod względem mikrobiologicznym uznaje się za:
1) zadowalającą, jeżeli stwierdzono nieobecność w 10 g;
2) niezadowalającą, jeżeli stwierdzono obecność w 10 g.
Dla części C
W stosunku do Salmonella wyróżnia się dwie kategorie zanieczyszczenia, bez wyodrębniania kategorii "możliwa do przyjęcia", i partię towaru pod względem mikrobiologicznym uznaje się za:
1) zadowalającą, jeżeli stwierdzono nieobecność w 1 g;
2) niezadowalającą, jeżeli stwierdzono obecność w 1 g.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (4)
Podstawa prawna liczba obiektów na liście: (3)
- Wymagania weterynaryjne dla produktów pochodzenia zwierzęcego.
- Zmiana ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz niektórych innych ustaw.
- Zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, badanie zwierząt rzeźnych i mięsa oraz Inspekcja Weterynaryjna.