Rozdział 2 - Warunki techniczne wymagane w zakładzie przetwórstwa jaj - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu i przetwórstwie jaj.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.52.461

Akt utracił moc
Wersja od: 24 kwietnia 2003 r.

Rozdział  2

Warunki techniczne wymagane w zakładzie przetwórstwa jaj

§  6.
1.
Zakład wyposaża się w:
1)
trwałe, nienasiąkliwe i nieprzepuszczalne posadzki, łatwe do mycia i odkażania, ze spadkiem w kierunku urządzeń ściekowych, przy czym kratki lub kanały ściekowe zaopatruje się w urządzenia zapobiegające wydostawaniu się zapachów i cofaniu się ścieków;
2)
ściany z materiałów nienasiąkliwych i nieprzepuszczalnych, nietoksycznych, łatwych do mycia i odkażania, w jasnych kolorach, gładkich do wysokości co najmniej 2 m lub do wysokości składowania towaru; styki między ścianami oraz ścianami i posadzkami zaokrągla się;
3)
drzwi wykonane z materiału nieulegającego korozji, łatwo zmywalnego, nieprzepuszczalnego i nienasiąkliwego, odpornego na uszkodzenia; jeżeli drzwi wykonane są z drewna, obudowuje się je;
4)
sufity o łatwej do oczyszczania powierzchni i o konstrukcji uniemożliwiającej gromadzenie się brudu lub pleśni;
5)
urządzenia wentylacyjne i urządzenia wyciągowe do pary, wykluczające osadzanie się skroplin;
6)
naturalne lub sztuczne oświetlenie niezmieniające barw oświetlanego obiektu, przy czym punkty świetlne zabezpiecza się osłonami;
7)
instalacje doprowadzające wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi;
8)
odpowiednią w stosunku do liczby pracowników liczbę umywalek z doprowadzoną bieżącą wodą o temperaturze 35-40°C, zaopatrzonych w środki do mycia i odkażania rąk, ręczniki jednorazowego użytku oraz pojemniki na zużyte ręczniki, przy czym krany nie mogą być uruchamiane za pomocą dłoni lub przedramienia;
9)
urządzenia do mycia sprzętu i urządzeń;
10)
urządzenia zabezpieczające przed dostępem owadów i gryzoni, z tym że urządzenia do łapania owadów nie mogą być umieszczane w pomieszczeniach, w których znajdują się nieopakowane surowce, półprodukty i wyroby gotowe.
2.
W zakładzie powinna znajdować się odpowiednia w stosunku do liczby pracowników liczba szatni podzielonych na część czystą i brudną, z nienasiąkliwymi, nieprzepuszczalnymi i łatwymi do mycia posadzkami oraz ścianami, rozdzielone strefą sanitarną wyposażoną w natryski, umywalki zaopatrzone w higieniczne środki do osuszania rąk oraz w toalety, których drzwi nie mogą otwierać się bezpośrednio do pomieszczeń produkcyjnych; umywalki i spłuczki w tych pomieszczeniach nie mogą być obsługiwane ręcznie.
3.
W zakładzie powinny znajdować się oddzielne pomieszczenia o powierzchni wystarczającej do przechowywania jaj oraz wyrobów gotowych - w zależności od ich rodzaju, w temperaturze otoczenia lub w warunkach chłodniczych, przy czym pomieszczenia chłodzone wyposaża się w termometry lub termometry z automatycznym rejestrowaniem temperatury.
4.
W zakładzie powinny znajdować się pomieszczenia przeznaczone do:
1)
wybijania jaj i zbierania ich zawartości oraz usuwania części skorupek i błon;
2)
przechowywania dozwolonych substancji dodatkowych;
3)
pakowania produktów jajczarskich;
4)
przechowywania opakowań;
5)
pasteryzacji produktów, jeżeli zakład nie posiada zamkniętego systemu pasteryzacji;
6)
przechowywania środków myjących i odkażających.
5.
W zakładzie powinny znajdować się urządzenia służące do:
1)
transportu zawartości jaj;
2)
mycia i odkażania jaj w przypadku jaj zanieczyszczonych;
3)
pasteryzacji, z możliwością automatycznej kontroli i rejestracji temperatury, a w przypadku pasteryzacji ciągłej wyposażone dodatkowo w system wykluczający możliwość mieszania się produktów pasteryzowanych z niepasteryzowanymi;
4)
natychmiastowego usuwania lub oddzielnego przechowywania pustych skorupek lub jaj i produktów jajczarskich nienadających się do spożycia przez ludzi;
5)
pakowania produktów jajczarskich;
6)
rozmrażania produktów jajczarskich, gdy są przeznaczone do dalszej obróbki;
7)
mycia i odkażania stałych i przenośnych pojemników oraz zbiorników, usytuowane w oddzielnym pomieszczeniu lub wydzielonym miejscu.
§  7.
1.
Do zakładu doprowadza się bieżącą wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi w ilości wystarczającej do celów produkcyjnych i sanitarnych.
2.
Do wytwarzania pary technicznej oraz w celach przeciwpożarowych jest dopuszczalne używanie wody nieprzeznaczonej do spożycia przez ludzi, zwanej dalej "wodą do celów technicznych".
3.
Przewody z wodą do celów technicznych powinny być wyraźnie oznaczone i nie mogą przebiegać przez pomieszczenia produkcyjne lub magazynowe.
4.
Odpływ wody z urządzeń, w których używa się wody do celów sanitarnych lub chłodniczych, łączy się bezpośrednio z kanalizacją.