Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu i przetwórstwie jaj.
Dz.U.2003.52.461
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 20 lutego 2003 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy pozyskiwaniu i przetwórstwie jaj
Przepisy ogólne
Przepisy ogólne
Warunki techniczne wymagane w zakładzie przetwórstwa jaj
Warunki techniczne wymagane w zakładzie przetwórstwa jaj
Warunki sanitarne
Warunki sanitarne
Warunki weterynaryjne wymagane przy pakowaniu, znakowaniu i przechowywaniu produktów jajczarskich
Warunki weterynaryjne wymagane przy pakowaniu, znakowaniu i przechowywaniu produktów jajczarskich
Warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu jaj konsumpcyjnych
Warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu jaj konsumpcyjnych
Pakowanie, składowanie i transport jaj konsumpcyjnych
Pakowanie, składowanie i transport jaj konsumpcyjnych
Przepisy końcowe
Przepisy końcowe
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 461.
3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 11 lutego 1999 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy produkcji lub przechowywaniu niektórych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 20, poz. 176), które w zakresie dotyczącym produkcji lub przechowywania jaj i produktów jajczarskich było zachowane w mocy do dnia 31 grudnia 2002 r. na podstawie art. 5 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o zmianie ustawy o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych, ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 129, poz. 1438 i Nr 154, poz. 1790, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 461).
ZAŁĄCZNIK
MAKSYMALNE DOPUSZCZALNE POZIOMY POZOSTAŁOŚCI CHEMICZNYCH I FIZYCZNYCH W PRODUKTACH JAJCZARSKICH
MAKSYMALNE DOPUSZCZALNE POZIOMY POZOSTAŁOŚCI CHEMICZNYCH I FIZYCZNYCH W PRODUKTACH JAJCZARSKICH
Rodzaj zanieczyszczenia | Dopuszczalny poziom |
3-OH kwas masłowy | 10 mg/kg w suchej masie po obróbce termicznej |
kwas mlekowy | 1.000 mg/kg w suchej masie przed obróbką termiczną |
kwas bursztynowy | 25 mg/kg w suchej masie przed obróbką termiczną |
pozostałości błon i skorupek | 100 mg/kg |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »